Gehoor bij schisis
Gehoor
Het gehoororgaan bestaat uit drie gebieden:
- Het uitwendige oor (oorschelp en gehoorgang), waardoor de geluiden uit de omgeving binnenkomen.
- Het middenoor. De trommelholte is hiervan het belangrijkste deel. Op de grens tussen gehoorgang en trommelholte zit het trommelvlies. Het trommelvlies geeft de geluidstrillingen via de gehoorbeentjes door aan.
- Het binnenoor. Hierin zit de gehoorzenuw. Deze zet geluidstrillingen om in een signaal aan de hersenen. Op die manier wordt iemand zich bewust dat er een geluid is.
Kinderen met een spleet in het zachte gehemelte hebben vaker gehoorproblemen. Dit komt bijna altijd door stoornissen in het doorgeven van geluidstrillingen aan het binnenoor. Bij kinderen met een schisis werken het trommelvlies en de gehoorbeentjes vaak niet zo goed.
De buis van Eustachius is een heel nauw kanaaltje, dat van de neus-keelholte naar het middenoor loopt. Het openen en sluiten van deze buis wordt gedaan door de spieren van het zachte gehemelte. Vooral aan de kant van de neus-keelholte is de buis van Eustachius erg nauw. In rust is ze eigenlijk dicht. Aan de andere kant mondt de buis van Eustachius uit in de trommelholte (het middenoor; de holte achter het trommelvlies). De wanden van het middenoor zijn met slijmvlies bekleed. Dit vormt steeds kleine hoeveelheden vocht (dun slijm).
Dit vocht wordt via de buis van Eustachius afgevoerd naar de mond-keelholte. Bij kinderen met een gehemeltespleet of een te kort aangelegd gehemelte, kan de buis van Eustachius zich vaak niet goed openen, omdat de gehemeltespier niet goed werkt. Hierdoor ontstaat er een vochtophoping in het middenoor, waardoor er te weinig lucht in het oor komt. Het trommelvlies kan hierdoor niet goed meetrillen met het geluid en het geluid dus niet goed doorgeven (via de gehoorbeentjes) aan het gehoorzintuig. Hierdoor hoort uw kind slecht. Omdat uw kind zelf geen klachten heeft is het belangrijk dat u er op let of uw kind minder hoort. Oren met vocht erin raken makkelijk ontstoken. Dit kan blijvende beschadiging geven. De KNO-arts kan eventueel een trommelvliesbuisje plaatsen om het vocht af te voeren. Het trommelvlies kan het geluid dan weer goed opvangen en doorgeven. Na verloop van tijd (zes tot twaalf maanden) groeit het buisje er uit en sluit het gaatje zich weer. Eventueel wordt dan een nieuw buisje geplaatst. Als uw kind ouder wordt, gaat de buis van Eustachius vaak toch weer voldoende werken. Het is dus in de meeste gevallen een tijdelijk probleem.
Dwarsdoorsnede van het gehoororgaan. Uitvergroot is het trommelvliesbuisje zichtbaar.

Amandelen
Uw kind kan net als elk ander kind, klachten krijgen van zijn neus- of keelamandelen. Als u denkt dat medische behandeling noodzakelijk is, is het verstandig u voor advies hierover tot de keel-, neus- en oorarts van het schisisteam te wenden. Deze beslist of de amandelen veilig kunnen worden weggehaald.