HIPEC en beweging
HIPEC en beweging
Fitheid vóór de operatie
Het ondergaan van de operatie kan gezien worden als een topsportprestatie. Door een goede conditie neemt het risico op complicaties af, herstel je beter na de operatie en kom je sneller weer op het oude niveau van functioneren.
Deze grafiek laat zien dat patiënten die werken aan hun fitheid vóór de operatie veel beter herstellen ná de ingreep.
Bouwen aan uw conditie
Hoe beter de spierkracht en conditie voor een operatie is, hoe sneller het herstel kan plaatsvinden. Het is dus erg belangrijk om voor de operatie in beweging te blijven en spierversterkende oefeningen te doen.
- Probeer dagelijks, 2x per dag 30 - 45 minuten matig intensief te bewegen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door te wandelen of te fietsen. Tijdens de inspanning mag u licht gaan zweten, licht kortademig worden en mag de hartslag wat gaan stijgen. Het moet nog wel mogelijk zijn om tijdens deze inspanning een gesprek te voeren. Mocht het (nog) niet haalbaar zijn om 30 minuten achtereen te bewegen, bouw het dan op in blokken van bijvoorbeeld 5 minuten.
- Spierkracht kunt u opbouwen door oefeningen te doen met de benen of de armen. Hier vindt u tips en oefeningen ter inspiratie. U zou dit kunnen verzwaren door een gewichtje of een flesje water in de hand te nemen. Is bewegen lastig voor u, dan kunt u via de oncologieverpleegkundige of verpleegkundig specialist ook contact opnemen met een oncologie-fysiotherapeut bij u in de buurt.
Tijdens uw opname
Weer mobiel worden
Na de operatie is het belangrijk om zo snel mogelijk weer te starten met mobiliseren en ademhalingsoefeningen te doen om complicaties te voorkomen. Mobilisatie start voorzichtig op de dag van de operatie; het bouwt zich op gedurende de opname.
Vanaf de dag na de operatie helpt de verpleegkundige u steeds vaker even uit bed te komen en op een stoel te zitten. Dit is belangrijk om complicaties, zoals trombose en een longontsteking te voorkomen. Ook komt de fysiotherapeut dagelijks langs om ademhalings- en bewegingsoefeningen met u te doen. U zult langzaamaan steeds meer zelf kunnen doen.
Dag 0 | Dag 1 | Dag 2 en verder |
---|---|---|
Start met mobiliseren. Hoe? Door 'verticaliseren' of zitten op de bedrand. | 2x per dag (of vaker) uit bed. * Rechtop in stoel zitten (15 - 30 min per keer). * Als het lukt: 50 m wandelen. | Toewerken naar: * ca. 8 uur/dag uit bed. * zeker 3 - 5 wandelingen op de gang. * oefenen van traplopen (als u thuis een trap hebt) |
U hebt een buikwond. Het belangrijk dat u uit bed komt zonder de wond te belasten. U oefent hoe u van 'liggen' tot 'zitten' komt op de rand van het bed. Deze overgang maakt u via de zij: u buigt de knieën, draait op uw zij en gaat als een hefboom omhoog. Hierbij zet u af met uw elleboog en handen en beweegt u de benen tegelijk uit bed (zie afbeelding).
Na ontslag uit het ziekenhuis
Zelf uw herstel bevorderen
U heeft een grote operatie ondergaan. Nu begint het herstel. Herstel heeft tijd nodig. Hoe lang het herstel duurt verschilt van persoon tot persoon. Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om uw herstel te bevorderen.
Bewegen
Zowel beweging als rust is belangrijk. Beweeg regelmatig en bouw voldoende rust-momenten in op de dag. Na 6 weken kunt u weer beginnen met spierversterkende oefeningen. Het verbeteren van spierkracht en conditie heeft een positieve invloed op vermoeidheidsklachten. Probeer het bewegen weer op te bouwen en te bewegen volgens de Beweegnorm van de Beweegrichtlijn. Merkt u dat het opbouwen niet lukt? Of blijft u last houden van vermoeidheidsklachten? Neem dan contact op met een fysiotherapeut die in oncologie gespecialiseerd is.