Huidtest
Het UMC Utrecht is op zoek naar gezonde vrijwilligers die willen meewerken aan controletests op de Polikliniek Allergologie. Op die manier helpt u patiënten die (wellicht) last hebben van een geneesmiddelenallergie. Het gaat om eenvoudige huidtests, die ongevaarlijk en vrijwel niet pijnlijk zijn. Als deelnemer ontvangt u een vergoeding van € 50,- per test. U kunt langere tijd deelnemer blijven, omdat er ieder jaar wel een aantal tests wordt uitgevoerd.
Geneesmiddelenallergie uitklapper, klik om te openen
Patiënten bij wie er een verdenking is van een geneesmiddelenallergie, ondergaan een diagnostische huidtest bij de Polikliniek Dermatologie. We willen graag zeker weten dat het inderdaad om een geneesmiddelenallergie gaat.
Bij sommige geneesmiddelen is nog niet eerder een huidtest gedaan. Als de test dan positief is, is het niet duidelijk of het gaat om een vals-positieve uitkomst of een echte allergische reactie. In dat geval is het nodig om een aantal controletests te doen. Zijn deze controletests negatief, dan kan de geneesmiddelenallergie definitief worden vastgesteld.
Vragen? uitklapper, klik om te openen
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze contactpersoon bij de Polikliniek allergologie Doreen Klomp
De polikliniek Allergologie is bereikbaar van
08.00 - 17.00 uur
Intakegesprek uitklapper, klik om te openen
Wij nodigen alle vrijwilligers uit voor een intakegesprek bij de Polikliniek Allergologie. De verpleegkundige van de polikliniek neemt een vragenlijst met u door. Zo stellen wij vast of u geschikt bent om deel te nemen aan de controletests.
Tijdens de intake leggen wij u uit hoe het testen werkt en geven een demonstratie. Natuurlijk kunt u ook vragen stellen. Verder noteren we uw gegevens en vragen we u om toestemming om u in de toekomst te mogen benaderen voor de controletest. Hiervoor ondertekent u een toestemmingsformulier.
Als u bepaalde medicijnen gebruikt, kunt u niet meedoen aan deze tests. U vindt hier een overzicht van deze medicijnen. Denk hierbij onder andere aan antihistamine en medicijnen die invloed hebben op uw immuunsysteem. Deze medicijnen beïnvloeden namelijk de manier waarop u op geneesmiddelen reageert. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, mag u niet aan de controletests meedoen. Ook als u last hebt van terugkerende galbulten, zwellingen of eczeem bent u niet geschikt als deelnemer.
Huidtest uitklapper, klik om te openen
Een test duurt ongeveer een half uur en wordt uitgevoerd op de Polikliniek Allergologie.
Alleen geregistreerde geneesmiddelen, die toegelaten zijn op de Nederlandse markt, worden op of in de huid getest. Bij voorkeur doen wij de test op dezelfde dag dat de patiënt getest is, maar een andere dag kan ook. Alleen die concentraties van het geneesmiddel waarop de patiënt positief heeft gereageerd, worden getest.
Voordat we beginnen met de huidtest geven wij u uitleg over het geneesmiddel. Heeft u nog vragen, dan kunt u die stellen. Wij vragen u een toestemmingsverklaring te ondertekenen waarin staat dat u akkoord gaat met de huidtest.
Na de huidtest krijgt u een bevestiging mee. Voor elke test ontvangt u € 50,- van het UMC Utrecht. Dit is een vergoeding voor uw tijd en eventuele reiskosten. Voor het intakegesprek dat eenmalig is, ontvangt u geen vergoeding.
Plakproef uitklapper, klik om te openen
Met plakproeven kunnen we een ‘vertraagde allergietype’ vaststellen. Bij een plakproef wordt er niet in de huid geprikt. In plaats daarvan worden plakkers of pleisters gebruikt met daaronder kleine cupjes waarin het geneesmiddel zit (in verschillende verdunningen). De assistent plakt de plakkers op uw rug. Ze moeten twee dagen blijven zitten.
Twee dagen later komt u terug op de polikliniek en worden de plakkers verwijderd. Nu is te zien hoe uw huid heeft gereageerd op de plakproef. Bij een allergische reactie kan de huid plaatselijk rood worden, opzwellen en gaan jeuken.
Op de derde dag van de test wordt nogmaals gekeken hoe uw huid heeft gereageerd. Voor een plakproef zijn dus drie bezoeken aan de polikliniek nodig. Tijdens de duur van de proef mag u niet douchen of baden.
Skinprick huidtest uitklapper, klik om te openen
Bij een skinprick huidtest brengt de arts of assistent een druppel testvloeistof op de binnenzijde van uw onderarm aan. Met een prikkertje wordt door de druppel heen in de huid geprikt. De prik is ondiep en vrijwel niet pijnlijk.
Na ongeveer 15 minuten kunnen wij vaststellen wat de resultaten van de controletest zijn. Bij een positieve reactie ziet u een rood, jeukend bultje rond de prikplaats. Dit bultje trekt na 15 tot 20 minuten langzaam weer weg. Om vast te stellen hoe uw huid reageert, krijgt u twee extra prikjes voorafgaand aan de huidtest met het geneesmiddel. Op de plek van een van deze twee controleprikjes ontstaat vrijwel altijd een bultje.
Intracutane huidtest uitklapper, klik om te openen
Bij een intracutane huidtest wordt een injectienaaldje gebruikt. Daarmee spuit de arts of assistent een klein beetje vloeistof in de bovenste huidlaag van uw onder- of bovenarm. Er ontstaat dan een bultje.
Voorafgaand aan de huidtest met het geneesmiddel krijgt u twee extra prikken: een positieve test met histamine en een negatieve (controle) test met fysiologisch zout. Hiermee controleren we of uw huid allergisch kan reageren. Na enkele minuten verschijnt op de plaats van de positieve test een rood, jeukend bultje.
Daarna volgt de huidtest met het geneesmiddel, dat in verschillende verdunningen in de huid wordt gebracht. Na 15 tot 20 minuten wordt gekeken of de huid reageert. Is er een reactie, dan ziet u een rood, jeukend bultje rond de plaats van de injectie op uw huid. Dit bultje verdwijnt na enige tijd vanzelf. Reageert uw huid erg sterk op de huidtest, dan kunt u eventueel een hooikoortstablet nemen.