Informatie over de zenuwblokkade
Bij een operatie aan arm of been kan de anesthesioloog in overleg met u besluiten om een lichaamsdeel plaatselijk te verdoven. Deze blokkade wordt op de voorbereidingsruimte gegeven.
Bij operaties onder narcose aan de buik, borsten of borstkas geven we ook zenuwblokkades om het pijnlijke gebied te verdoven. Bij dit type zenuwblokkades plaatst de chirurg of anesthesioloog als u slaapt ter hoogte van de wond. Tevoren zullen we met u bespreken of uw operatie hiervoor in aanmerking komt.
Hoe gaat de zenuwblokkade in zijn werk?
Wanneer u een infuus heeft gekregen en aangesloten bent aan alle kabeltjes om uw bloeddruk, zuurstofgehalte en hartslag in de gaten te houden, starten we met de zenuwblokkade. De anesthesioloog kijkt met een echo waar uw zenuwen zitten. Vervolgens krijgt u een prik met verdoving in de hals of oksel (arm) of aan de voorzijde of achterzijde van het been om dit deel van het lichaam gevoelloos te maken. Ook kunt u uw arm of het been vaak dan niet meer bewegen.
Na het prikken moet het verdovingsmiddel 30 minuten inwerken. Deze verdoving werkt meestal 12-24 uur. Indien de verdoving langer dan 24 uur aanhoudt, neemt u dan contact op met de anesthesioloog.
Bij pijnlijke operaties kan ook een dun slangetje rondom de zenuwen worden ingebracht. We geven dan de eerste dagen na de operatie via dit slangetje continu een klein beetje pijnstilling, zodat de verdoving enkele dagen blijft werken.
Bij operaties on narcose aan de buik, borsten of borstkas geven we ook zenuwblokkades om het pijnlijke gebied te verdoven. Dit type zenuwblokkades plaatst de chirurg of anesthesioloog tijdens de narcose ter hoogte van de wond. Tevoren zullen we met u bespreken of uw operatie hiervoor in aanmerking komt.
Is een zenuwblokkade pijnlijk?
De meeste mensen geven aan dat de prik minder pijnlijk is dan ze verwacht hadden. Mocht de prik toch pijnlijk zijn, geef het aan dan kunnen we in overleg met u medicijnen geven om de pijn te verminderen.
Zie en hoor ik wat er tijdens de operatie gebeurt?
Nee, u ziet niets want daar zitten doeken voor. U kunt de chirurg horen praten. Wij praten ook met u en vinden het gezellig met u te praten. Wij zetten de radio aan en u mag de muziek uitkiezen als u wilt. Vindt u het toch te spannend worden, dan kunnen we u meestal een licht slaapmiddel geven via het infuus.
Moet ik nuchter zijn?
Ja, u moet nuchter zijn, voor het geval er alsnog narcose nodig is.
Wanneer mag ik naar huis na een zenuwblokkade in dagbehandeling?
U hoeft niet te wachten tot de verdoving volledig is uitgewerkt. Zolang de arm verdoofd is moet u deze echter wel in een mitella dragen, zodat u de arm niet kunt bezeren. Bij een dergelijke verdoving van het been dient u krukken te gebruiken en het been niet te belasten. Ook hiervoor geldt dat u pijn kunt ervaren als de verdoving is uitgewerkt. Begin ook hierbij tijdig met uw voorgeschreven pijnmedicatie.
In enkele gevallen laten wij een dun slangetje achter bij de regionale verdoving. Dit kan zowel in de rug, als in de hals, lies of achterkant van het bovenbeen. U kunt niet naar huis zolang de pijnstilling via dit slangetje nog werkzaam is. De anesthesioloog of anesthesieverpleegkundige loopt dagelijks bij u langs en beoordeelt of het slangetje verwijderd kan worden.
Uitleg over de zenuwblokkade
Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een video over dit onderwerp te bekijken. Of bekijk de video via:
Deze video in: 🇸🇦 عربي 🇩🇪 Deutsch 🇬🇧 English 🇹🇷 Türkçe.