Judiths moeheid gaat maar niet over
Judith (56) heeft een drukke baan als accountmanager in de verzekerings- branche, twee studerende, maar nog thuiswonende kinderen en een leuke man die ook hard werkt. Een paar maanden geleden klaagde ze dat ze steeds zo moe is. Zelf vond ze dat in eerste instantie ook niet zo gek met haar drukke leven.

Maar nu… Die moeheid gaat maar niet over. Ze twijfelt of het misschien de laatste loodjes van de overgang zijn. Daar was ze toch eigenlijk twee jaar geleden al vanaf? Nu ze wat beter stilstaat bij zichzelf, bespeurt ze ook steeds vaker een sluimerende pijn in haar schouderbladen. Waar komt die vandaan? Ze heeft toch niks geks gedaan? Toch maar even langs de huisarts van de week. De huisarts luistert eerst rustig naar haar klachten en hoewel ze zelf al zegt dat het waarschijnlijk niks is, meet hij toch even haar bloeddruk. Die blijkt best hoog te zijn. Na wat doorvragen blijkt Judith ook in haar beide zwangerschappen erg last te hebben gehad van een snel oplopende bloeddruk. En hoe zit het eigenlijk met haar familie, komen daar hart- en vaat- ziekten vaker voor?
Hart- en vaatziekten? Judith trekt haar wenkbrauwen op. Ze heeft toch geen last van benauwdheid of pijn in haar linker bovenarm? De huisarts legt haar uit dat dat weliswaar bij mannen de meest voorkomende signalen zijn, maar dat het bij vrouwen vaak om andere signalen gaat. Signalen die vaak aan de overgang of een hectische levensstijl worden toegeschreven, maar die – als ze niet worden herkend – levensgevaarlijk kunnen zijn.
En inderdaad. Judiths vader blijkt ook relatief jong een hartaanval te hebben gehad. En was die tante aan vaderskant ook niet aan hartfalen overleden? Gezien haar hoge bloeddruk en voorgeschiedenis besluit de huisarts Judith toch naar de cardioloog door te sturen. Ze maakt een afspraak waar ze binnenkort met een inspanningstest en misschien een scan gaan bekijken of het echt haar hart is dat opspeelt. Opgelucht is Judith zeker nog niet, maar ze is wel blij dat ze haar klachten serieus heeft genomen.
Meer informatie uitklapper, klik om te openen
Publiekslezing 27 september uitklapper, klik om te openen
De bekende signalen als pijn in en druk op de borst met uitstraling naar de armen zijn vooral tekenen die gelden voor mannen. Bij vrouwen zijn die anders en vooral vager. Bijvoorbeeld moeheid, pijn in de bovenbuik, kaak, rug of nek. En nog een paar klachten die je logischerwijs ook kunt verbinden aan een druk leven of bijvoorbeeld de overgang.
Wetenschappelijk onderzoek is tot nu toe vooral bij mannen gedaan en daarom moeten de komende jaren meer vrouwen betrokken worden in onderzoek. Tijdens deze publiekslezing gaan specialisten in op dit onderwerp en het belang van onderzoek bij vrouwen.
Meer informatie en aanmelden uitklapper, klik om te openen
Datum: 27 september 2016
Tijd: 19.30 uur.
Adres: Heidelberglaan 100, 3584 CX Utrecht.
Toegang: gratis (wel van tevoren aanmelden)