Kwaliteit en advies
Als opleidingsinstelling monitoren we systematisch het opleidingsklimaat binnen een opleiding en de kwaliteit van de opleiding. Daarnaast werkt de opleiding aan continue kwaliteitsverbetering van de opleiding, door actief de kwaliteit te evalueren en deze zo nodig verder te bevorderen middels de Plan-do-check-act-methodiek.

De kwaliteitszorg binnen het UMC Utrecht wat betreft de medische vervolgopleidingen bestaat uit twee onderdelen:
- Monitoren
- Evalueren en bevorderen
Monitoren uitklapper, klik om te openen
De monitoring van het opleidingsklimaat en de kwaliteit van de opleiding is een van de taken van de Centrale opleidingscommissie van het UMC Utrecht. Dit interne toezicht wordt vormgegeven door de uitvoering van opleidingsaudits (twee jaar na evaluatiebezoek RGS) en een proef-evaluatiebezoek (één jaar voorafgaand aan evaluatiebezoek RGS). Uitkomsten van deze twee kwaliteitsmetingen worden besproken in het dagelijks bestuur van de COC.
Opleidingsaudit
De opleidingsaudit wordt twee jaar na het evaluatiebezoek uitgevoerd. Het doel van de audit is een onafhankelijke evaluatie van het opleidingsklimaat en de kwaliteit van de opleiding, aan de hand van de thema’s die de RGS hanteert in zijn evaluatiebezoeken. De bevindingen uit de opleidingsaudit zullen weergegeven worden in een rapportage, waarna de opleiding vervolg kan geven aan de geconstateerde verbeterpunten. De auditcommissie bestaat uit opleiders en aios uit het UMC Utrecht, maar van andere opleidingen, aangevuld door een adviseur van MVO.
Proef-evaluatiebezoek
Een jaar voorafgaand aan het geplande evaluatiebezoek van de RGS zal een proef-evaluatiebezoek plaatsvinden. Het doel van het proef-evaluatiebezoek is een onafhankelijke evaluatie van het opleidingsklimaat en de kwaliteit van de opleiding. Een van de uitgangspunten van dit proef-evaluatiebezoek zal de ingevulde SWOT-analyse van de opleiding zijn. Met de bevindingen van de proef-evaluatiecommissie kan de opleiding de laatste verbeteringen richting het evaluatiebezoek van de RGS in gang zetten. De bevindingen van het proef-evaluatiebezoek zullen worden weergegeven in een rapportage. De commissie van het proef-evaluatiebezoek bestaat uit opleiders en aios uit het UMC Utrecht, maar van andere opleidingen, aangevuld door een adviseur van MVO.
Evalueren en bevorderen uitklapper, klik om te openen
Evalueren en bevorderen van het opleidingsklimaat en de kwaliteit van de opleiding is een taak van de opleidingen zelf. Middels het verbeterplan, waarin de plan-do-check-act-methodiek is uitgewerkt, het inzetten van kwaliteitsinstrumenten en opleidingsvergaderingen geven zij hun kwaliteitscyclus vorm. Het opleidingsklimaat en de kwaliteit van de opleiding (Kaderbesluit en Kwaliteitskader) staan hierin centraal. Om het opleidingsklimaat te bevorderen, stimuleren wij aios en opleidingsgroepen de dialoog over gewenst gedrag aan te gaan. De opleidingen worden in het vormgeven van de kwaliteitscyclus ondersteund door een van de adviseurs van de afdeling Medische vervolgopleidingen.
Kwaliteitsinstrumenten
Om het opleidingsklimaat en de kwaliteit van de opleiding te kunnen evalueren kan gebruik gemaakt worden van kwaliteitsinstrumenten. Deze kwaliteitsinstrumenten bieden reflectie op de opleiding en geven de gelegenheid met elkaar hierover in gesprek te gaan. Daarnaast bieden de uitkomsten van de kwaliteitsinstrumenten input voor het formuleren van verbeterpunten en input voor het bestendigen van zaken die goed gaan. De kwaliteitsinstrumenten die binnen het UMC Utrecht ingezet worden zijn te vinden op onze Menukaart.
Verbeterplan
Geconstateerde verbeterpunten worden volgens de plan-do-check-act-methodiek opgepakt. Dit wordt vastgelegd in een verbeterplan, waar de voortgang op alle geconstateerde verbeterpunten in is opgenomen.
Contact uitklapper, klik om te openen
Voor advies of bij vragen kun je terecht bij de beleidsadviseur MVO of contact opnemen via medischevervolgopleidingen@umcutrecht.nl.