Lopende studies neuro-oncologie
Op deze pagina vindt u een overzicht van studies die in het Cancer Center en Hersencentrum van het UMC Utrecht lopen naar de behandeling van gliomen, meningeomen, medulloblastomen, hersenmetastasen, hersen-lymfomen en overige hersentumoren. Behalve deze studies naar behandeling wordt er ook veel ander onderzoek verricht, bijvoorbeeld naar diagnostiek en kwaliteit van leven. Hierover kan uw behandelend arts u informeren.
DRUP
Dit is een studie waaraan patiënten kunnen meedoen met
- uitgezaaide tumor of een lokaal uitgebreide solide tumor
- glioblastoom
- non-Hodgkin lymfoom,
bij wie het z.g. tumor-NGS-profiel een actionabele mutatie laat zien. Het DRUP-protocol biedt de patiënten de gelegenheid off label behandeld te worden met reeds geregistreerde geneesmiddelen.
De studie vindt plaats onder de paraplu van het CPCT (Center for Personalized Cancer Treatment).
Er is een lijst met actionable mutaties en aanverwante geneesmiddelen die beschikbaar zijn gesteld door de farmaceutische industrie. De voorselectie gebeurt aan hand van een lokaal verrichte NGS analyse en de toewijzing voor een off label geneesmiddel zal geschieden in een speciaal ingerichte multi disciplinairy expert board (MEB) van het CPCT.
- Naar studieinformatie op deze site
- Naar uitgebreide studieinformatie op de website van het CPCT (Center for Personalized Cancer Treatment)
COIMBRA-studie
In de COIMBRA-studie willen we zoveel mogelijk leren van patiënten met uitzaaiingen in de hersenen. We vragen iedereen die komt om bestraald te worden voor hersenuitzaaiingen om mee te doen. We verzamelen klinische gegevens van de deelnemers aan COIMBRA, en daarnaast versturen we vragenlijsten over kwaliteit van leven, maken we extra MRI-scans, en willen we makkelijker deelnemers voor toekomstige studies vinden en uitnodigen. Op deze manier kunnen we leren van iedere patiënt, en inzicht te krijgen in de factoren die zorgen voor succes van de behandeling. Daarnaast willen we ook graag meer weten over de kwaliteit van leven voor, tijdens en na de behandeling. Uiteindelijk moet het onderzoek leiden tot meer voorspellers van een succesvolle behandeling, zodat toekomstige patiënten een behandeling op maat kunnen krijgen.
IPAX-2 studie bij kwaadaardige hersentumoren
De IPAX-2 studie is een wetenschappelijk onderzoek onder patiënten met een glioblastoom (GBM: agressieve hersentumor). In de studie wordt een radioactieve behandeling (I-131-phenylalanine, I-PA) in combinatie gegeven met de standaardbehandeling (chemotherapie met temozolomide en radiotherapie). Deze studie onderzoekt de werkzaamheid en veiligheid van het toevoegen van I-PA aan de standaardbehandeling van GBM. Eerdere studies in een later stadium van de ziekte hebben veiligheid en effectiviteit van het middel laten zien.
GOLD studie bij kwaadaardige hersentumoren
Een kwaadaardige hersentumor (glioblastoom) heeft een heel slechte prognose. De standaard behandeling leidt tot een overleving van 15 maanden (na een operatie, 30 bestralingen en chemotherapie). De radiotherapie is intensief en duurt wel 6 weken, waarbij een patiënt 30 keer naar het ziekenhuis moet voor bestralingen.
De GOLD studie onderzoekt of een verkorte, intensievere behandeling met slechts 6 bestralingen in 2 weken eenzelfde resultaat geeft, maar comfortabeler is. Dit schema is eerder getest in New York, met goede uitkomsten maar zonder een vergelijkende controlegroep. De Nederlandse apparatuur kan inmiddels deze hoog precieze behandeling ook geven.
De GOLD studie vraagt bijna 500 patiënten mee te doen, waarbij de helft standaard radiotherapie krijgt en de helft korte intensieve radiotherapie. Twee jaar volgen we alle patiënten nauwgezet waarna een conclusie getrokken wordt over de overleving en het belangrijkste, de kwaliteit van leven. Er volgt hiernaast ook een kostendoelmatigheidsonderzoek.
RISinG studie bij teruggekeerd glioblastoom
Wanneer een agressieve hersentumor terugkeert, is herbestraling een vaak gebruikte behandeling. Wat nog niet goed is onderzocht, is welk behandelschema daarbij het meest effectief en veilig is. Doel van het onderzoek is om te achterhalen welk behandelschema de beste resultaten levert van herbestraling bij (teruggekeerde) hersentumoren. Wanneer een agressieve hersentumor terugkeert, is herbestraling een vaak gebruikte behandeling.
In deze studie wordt een moderner behandelschema vergeleken met de standaardbehandeling. De patiënten krijgen een schema met vier keer een hoge dosis, de vroegere patiënten een schema met tien keer een lagere dosis. Het idee achter het eerste schema is dat de behandelingstijd en de belasting voor de patiënt aanzienlijk minder is. Ook is het goed mogelijk dat de hogere dosis een sterker antikanker-effect laat zien. Aan de studie doen 65 patiënten mee, verspreid over 10 centra in Nederland.