Na de ingreep
"Nu moet ik in beweging blijven"
Bewegen na een dotterbehandeling is heel belangrijk. Maar wat kun je wel en niet? Hartpatiënt Ed Doornkamp (59) ging na zijn behandeling een revalidatietraject in bij het UMC Utrecht.
“Ik moet in beweging blijven, dus in afwachting van een nieuwe baan heb ik een kranten- en folderwijk. Ook loop ik met mijn wandelclub eens in de week zo’n vijftien kilometer. Dat is goed, die verplichtingen, anders ga ik minder snel de deur uit. In feite mag ik vrijwel alles doen, ondanks dat ik hartpatiënt ben.”
Toppers
“Vanwege vernauwingen in mijn kransslagaders ben ik in 2014 gedotterd. Ik heb een stent (flexibel buisje dat een bloedvat openhoudt), slik medicijnen en ben ook behandeld voor hartritmestoornissen. Het gaat erom de grens van je eigen lichaam te kennen. Word ik kortademig? Dan een stapje terug. Dit heb ik geleerd tijdens revalidatiesessies onder begeleiding van fysiotherapeuten in het UMC Utrecht. Niet dat ze met een stopwatch naast me stonden terwijl ik oefeningen deed, welnee, ze liepen rustig rond om bij iedereen te kijken hoe het ging. Wél stimuleerden ze mij een stapje verder te gaan, want meestal kan je meer dan je denkt of durft. Deze revalidatie duurde zes weken en bestond uit conditie- en krachttraining, groepsgesprekken en adviezen voor een gezonde levensstijl. Dat gebeurde op een prettige ‘probeer-eens-toon’. Echt toppers zijn het daar, schatten, ik ga ze nog missen.
Ook heb ik mij aangeleerd minder heftig te reageren op gebeurtenissen die mij raken. ‘Wat schiet je ermee op je druk te maken als je in de file staat?’ kwam bijvoorbeeld ter sprake in één van de groepsgesprekken. Bang ben ik niet geweest. Dit hoort bij het leven, dat kun je maar beter onder ogen zien. Deze revalidatie helpt daarbij.”

Zij stimuleerden mij steeds een stapje verder te gaan
6 weken uitklapper, klik om te openen
...duurt het revalidatietraject van het UMC Utrecht. Daarna moet je zelf verder gaan met sporten en bewegen.