Neuscorrectie
Een schisis van de lip en kaak of van lip, kaak en gehemelte gaat vaak gepaard met afwijkingen van de neus en neusvleugel. Embryologisch is dat goed te verklaren omdat de schisis ontstaat door problemen met de fusie van de bovenkaak en wang met het centrale deel van de neus.
Correctie 1e levensjaar
Tijdens het sluiten van de lip in het eerste levensjaar probeert de plastische chirurg niet alleen de lip, maar ook de neus(vleugel) zo symmetrisch mogelijk te maken. Er bestaan op die leeftijd echter beperkte mogelijkheden, omdat alles nog erg klein is en teveel corrigeren kan leiden tot meer litteken weefsel en verminderde uitgroei van het gelaat en de neus. Bovendien is onvoldoende bekend in hoeverre correcties in het eerste levensjaar standhouden richting volwassenheid. In de puberteit ondergaat de neus (zoals bij iedereen) een flinke verandering, waarbij afwijkingen (m.n. asymmetrie) minder of meer zichtbaar kunnen worden.
Secundaire correctie (vanaf 18 jaar)
Het heeft geen zin om een neuscorrectie uit te voeren, terwijl de neus nog groeit. Voor meisjes geldt dat het gelaat doorgaans rond de leeftijd van 17-18 jaar is uitgegroeid. Bij jongens groeit het gelaat door tot zij een jaar of twintig zijn.
Voor de planning is het belangrijk om te weten, dat eventueel te verrichten kaak chirurgische correcties (zogenaamde orthognatische chirurgie), waarbij de kaakhelften worden verschoven, voorrang heeft boven een neuscorrectie. De bovenkaak vormt het fundament voor de neus en het fundament moet eerst goed staan voordat een neuscorrectie kan worden uitgevoerd. In dat geval is het wenselijk een secundaire neuscorrectie uit te stellen tot na de orthognatische chirurgie. Dit soort zaken wordt binnen het team met elkaar afgestemd.
Vorm en functie bij neuscorrectie
Bij een enkelzijdige schisis is het vaak de asymmetrie van de neus/neusvleugel die storend is. Bij een dubbelzijdige schisis is er vaak sprake van een stompe of platte neuspunt. Bij zowel een enkelzijdige als dubbelzijdige schisis kan het neustussenschot scheef staan en daardoor passage klachten veroorzaken van één of beide neusgangen.
Het doel van de operatie is om zowel het uiterlijk als de functie te verbeteren. Voor een betere functie wordt het neustussenschot recht gezet en soms ook de neusschelpen verkleind. Dit zit allemaal aan de binnenkant van de neus. Voor correctie van de asymmetrie moet doorgaans het kraakbenige skelet (neusvleugelkraakbeentjes) worden losgemaakt en opnieuw zo symmetrisch mogelijk in elkaar gezet worden. Vaak is voor meer projectie van de neuspunt een stukje extra kraakbeen nodig, dat bijna altijd uit het neustussenschot gehaald kan worden. Een enkele keer wordt kraakbeen uit de oorschelp of van een rib gebruikt. Dit wordt van te voren met de patiënt besproken.
Tenslotte is het belangrijk te weten, dat een secundaire neuscorrectie bij schisis doorgaans een duidelijk verbetering oplevert in vorm en functie, maar helemaal laten verdwijnen van alle kenmerken van schisis is helaas niet mogelijk.
Consultatie
Een secundaire neuscorrectie bij schisis vraagt altijd een zorgvuldige planning en een consult op maat. Wensen en verwachtingen van de patiënt moeten in overeenstemming worden gebracht met de operatieve mogelijkheden. Hoe beter de patiënt zijn of haar wensen kan formuleren, hoe beter een chirurg kan zeggen wat technisch wel of niet haalbaar is. Bij de planning worden altijd medische foto’s gemaakt. Computersimulatie van het te verwachten resultaat is helaas voor schisis nog niet beschikbaar.
Secundaire neuscorrecties bij schisis zijn technisch uitdagend. Daarom worden deze operaties vaak door een team van twee chirurgen uitgevoerd. De plastisch chirurg opereert vaak samen met de kaakchirurg of KNO-arts.
Verzekering
Het is belangrijk om bij uw verzekering te informeren of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Een secundaire neuscorrectie bij schisis wordt in principe vergoed indien de aanvraag loopt via de plastische chirurgie, maar niet automatisch indien de aanvraag loopt via de KNO-arts. Uw KNO-arts moet altijd een aanvraag voor vergoeding indienen en goedkeuring krijgen van de zorgverzekering voordat we kunnen opereren.