Blaasfunctieonderzoek (urodynamisch onderzoek)
Blaasfunctieonderzoek (urodynamisch onderzoek)
Binnenkort komt u bij ons voor een blaasfunctieonderzoek. Dit wordt ook wel urodynamisch onderzoek (UDO) genoemd. Hier leest u hoe dit onderzoek verloopt en hoe u zich kunt voorbereiden.
Wat is een blaasfunctieonderzoek?
Bij een blaasfunctieonderzoek wordt de werking van de blaas en de sluitspier van de blaas onderzocht. Met behulp van dit onderzoek kunnen we achter de oorzaak van uw blaas- of plasklachten komen, bijvoorbeeld wanneer u ongewild urineverlies heeft of juist moeite met plassen.
Tijdens het onderzoek brengt de dokter dunne slangetjes (katheters) in de plasbuis en in de endeldarm. Met behulp van deze slangetjes wordt uw blaas gevuld en de druk in en rond uw blaas gemeten. Direct na het onderzoek worden de slangetjes weer verwijderd. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten, soms wat langer.
Het is ook mogelijk dat er röntgenfoto’s van uw onderbuik gemaakt worden. Via het slangetje in de plasbuis wordt uw blaas dan niet met water, maar met contrastvloeistof gevuld. Dit heet video urodynamisch onderzoek (VUDO). Als dit bij u nodig is, bespreekt de uroloog dit vooraf op de polikliniek met u. Het onderzoek duurt door deze röntgenfoto’s niet langer.
Waarom een blaasfunctieonderzoek?
Wij begrijpen dat dit onderzoek voor u vervelend kan zijn of kan leiden tot schaamte. Toch kunnen we met dit onderzoek belangrijke informatie verzamelen over de werking van uw blaas. We kunnen bijvoorbeeld meten hoe het met plassen gaat, wat de redenen van uw plasproblemen zijn en wat dit allemaal betekent voor u en uw behandeling. Op dit moment is er geen andere manier om de functie van uw blaas te meten.
Vertel het ons als u opziet tegen het onderzoek, dan kunnen we daar extra rekening mee houden.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Voorbereiding thuis
Als u net voor het onderzoek een blaasontsteking heeft, kan het onderzoek soms niet doorgaan. U kunt met de polikliniek urologie overleggen over wat u het beste kunt doen.
Plasdagboek (mictielijst)
We vragen u om een aantal dagen voor het onderzoek een plasdagboek bij te houden. Uw arts bespreekt dit van tevoren met u.
Medicatie
Het kan zijn dat u moet stoppen met bepaalde medicijnen. Soms moet u juist van tevoren medicijnen innemen. U bespreekt dit van tevoren met uw behandelend arts. Tijdens het onderzoek krijgt u van ons geen medicatie of injecties.
Op de dag van het onderzoek
Wat neemt u mee?
- Ingevuld plasdagboek
- Draag makkelijke kleding
- Sokken (voor de zekerheid, zodat u geen koude voeten krijgt)
- Indien nodig (extra) opvangmateriaal
Hoe bereidt u zich voor?
Kom naar het ziekenhuis met een volle blaas, zodat u bij het begin van het onderzoek aandrang heeft om te plassen. Het is jammer maar niet erg als het niet lukt om met een volle blaas te komen. Probeer er ook voor te zorgen dat u voor het onderzoek ontlasting heeft gehad. Het is niet nodig om hiervoor laxerende middelen te gebruiken.
Waar moet u zijn?
Meld u 10 minuten voor uw afspraak bij de balie van de poliklinieken chirurgie, receptie 23 van het ziekenhuis. Volg hiervoor route L vanaf de hoofdingang.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek en duurt ongeveer 45 minuten. De blaasfunctiespecialist (urodynamicus) voert het onderzoek uit en wordt hierbij geassisteerd door een doktersassistent. Er mag een begeleider bij u blijven tijdens het onderzoek.
Voorbereiding
- Eerst nemen we het onderzoek nog een keer met u door. Ook kunt u nog vragen stellen.
- In een aparte kamer kunt u uw broek en onderbroek uittrekken. Uw bovenkleding en sokken mag u aanhouden.
- U krijgt een handdoek van ons om over uw onderlichaam te leggen voor een meer comfortabel gevoel.
- U neemt plaats op een speciaal soort toiletstoel, waar u mag leegplassen. Hierbij meten we uw urinestraal en blaasinhoud. De onderzoekers laten u dan alleen. Bij mensen die niet (goed) kunnen zitten voeren we het onderzoek liggend uit.
Tijdens het onderzoek vertellen de doktersassistent en de dokter u steeds wat er gaat gebeuren. U kunt tijdens het onderzoek ook vragen stellen.
Inbrengen van de slangetjes
- Na het plassen wordt de stoel achterover gekanteld. Eerst wordt het gebied rond het plasgaatje schoongemaakt met steriel water.
- Via de plasbuis wordt een dun slangetje (katheter) naar de blaas gebracht. Met dit slangetje wordt uw blaas gevuld en de druk in uw blaas gemeten.
- Een ander slangetje wordt via de anus in de endeldarm gebracht om de druk rondom de blaas te meten.
Het inbrengen van de slangetjes is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. Als het gevoel te onaangenaam is, kunt u dit bij ons aangegeven.
Vullen van de blaas
- Het onderzoek vindt weer een zittende houding plaats.
- Via het slangetje in de blaas wordt de blaas langzaam gevuld met steriel water. De dokter beoordeelt hoe de blaas werkt tijdens het vullen.
- Soms kijken we ook wat uw blaas doet als u hoest of perst.
Plassen
- Zodra u voelt dat uw blaas vol is, stoppen we met vullen.
- U mag nu weer leegplassen. Dat kan gewoon langs de slangetjes. De slangetjes meten nu hoe de blaas werkt tijdens het legen. De onderzoekers zullen u tijdens het plassen weer even alleen laten.
Wij zijn ons bewust van de ongemakkelijke houding die u tijdens dit onderzoek heeft. Het kan gevoelens van schaamte of kwetsbaarheid bij u oproepen. De mensen die het onderzoek uitvoeren hebben veel ervaring en zullen er alles aan doen het onderzoek zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.
Einde van het onderzoek
- Aan het einde van het onderzoek verwijderen we alle slangetjes en dan is het onderzoek klaar.
- U krijgt een korte uitleg over de resultaten. De uroloog zal de uitslagen en het behandelplan verder met u bespreken.
- Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. Autorijden, fietsen, of reizen met het openbaar vervoer is geen probleem.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
- U heeft na het onderzoek geen beperkingen en alle gebruikelijke activiteiten zijn toegestaan.
- Wij adviseren om na het onderzoek een liter extra water te drinken. Dit helpt tegen irritatie van de plasbuis en helpt om een blaasontsteking te voorkomen.
Symptomen na het onderzoek
Sommige mensen krijgen klachten na een blaasfunctieonderzoek.
- U kunt enkele dagen een pijnlijk en branderig gevoel tijdens en na het plassen ervaren. Dit kan soms enkele dagen blijven. Dit is niet verontrustend.
- Soms kan er kort na het onderzoek bloed bij uw urine gemengd zijn en moet u vaker en/of kleine beetjes plassen.
- Ondanks onze voorzorgsmaatregelen kan een blaasontsteking ontstaan. Dit is erg vervelend en geeft klachten die vaak lijken op een geïrriteerde blaas. Naast deze klachten kunt u ook koorts krijgen en kan uw urine anders ruiken dan u gewend bent.
Als u denkt dat u na het onderzoek een blaasontsteking hebt gekregen, adviseren wij u contact met ons op te nemen. U krijgt zo nodig een antibioticumkuur.
Tot slot
In deze brochure staat algemene informatie over het blaasfunctieonderzoek. Het is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat er wijzigingen zijn in het onderzoek. Uw uroloog bespreekt dit altijd van tevoren met u.
Contactgegevens
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u de afspraak verzetten, neem dan contact op met de polikliniek urologie.
U kunt de polikliniek urologie bereiken op maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 10.00 uur en van 13.30 tot 14.00 uur via telefoonnummer 088 75 569 05.
Opmerkingen en suggesties
Ontbreekt er informatie of vindt u iets onduidelijk? Dat horen wij graag. U kunt dit doorgeven aan de polikliniek urologie (088 75 569 05).
Veelgestelde vragen uitklapper, klik om te openen
Ik ben verhinderd, wat nu?
Als u door ziekte of een andere reden verhinderd bent om u afspraak na te komen, neem dan contact op met de polikliniek urologie. In uw plaats kunnen wij dan een andere patiënt helpen. Als u net voor het onderzoek een blaasinfectie hebt gekregen, kan het onderzoek soms niet doorgaan. Overleg dan met de polikliniek urologie wat u het beste kunt doen.
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen over uw behandeling of over uw afspraken? Neem dan contact op via Mijn UMC Utrecht (uw patiëntenportaal) of via de polikliniek Urologie
Polikliniek Urologie
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag 08.30 - 12 uur en van 13.30 - 16 uur