Deze informatie is bedoeld om u voor te bereiden op het onderzoek PET (peritoneale equilibrium test).
U komt naar de dialyseafdeling in het UMC Utrecht voor een PET. Met dit onderzoek wordt de functie van uw buikvlies onderzocht en kunnen wij uw behandeling optimaliseren.
Op verschillende tijdstippen neemt de PD-verpleegkundige lab-monsters af van de dialysevloeistof. Ook gaat u eenmalig naar het laboratorium voor een bloedafname.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Voorbereiding thuis
De PD-verpleegkundige neemt één tot twee dagen voorafgaand aan de test telefonisch contact met u op om de voorbereiding met u door te nemen.
Bij CAPD (continue ambulante peritoneale dialyse = handmatige buikdialyse):
- Voer de nacht voorafgaand aan de test een wissel uit met de afgesproken PD-vloeistof.
- Gebruik de nacht voorafgaand aan de test geen Extraneal als laatste inloop.
- Voer in de ochtend van de test geen wissel uit.
- U komt dus met een volle buik naar de test.
Bij APD (automatische peritoneale dialyse = buikdialyse met behulp van een machine):
- De PD-verpleegkundige past de instellingen van de HomeChoice Claria aan. U bevestigt de configuraties, als de machine opstart.
- Gebruik de nacht voorafgaand aan de test geen Extraneal als laatste inloop. U sluit dus de afgesproken PD-vloeistof aan op de lijn met de blauwe klem.
- Zorg ervoor dat de laatste inloop minimaal drie uur in uw buik zit, waarschijnlijk is het daarvoor nodig om eerder aan te sluiten aan de HomeChoice Claria dan u gewend bent.
- U komt dus met een volle buik naar de test.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich op de dialyseafdeling bij de PD-verpleegkundige. De PD-verpleegkundige zal samen met u twee wissels doen. Tijdens de test vraagt de PD-verpleegkundige u om bij het in- en uitlopen verschillende houdingen aan te nemen. Daarnaast neemt de PD-verpleegkundige op verschillende momenten lab-monsters van de PD-vloeistof af. Ook gaat u eenmalig naar het laboratorium voor een bloedafname. De test duurt ongeveer vijf uur.
Tijdens lunchtijd bieden wij u een broodmaaltijd aan. U gaat weer naar huis met de PD-vloeistof volgens uw eigen dialyseschema.
Doet u APD, dan zet de PD-verpleegkundige uw schema weer terug zoals het was. U bevestigt de configuraties, als de machine opstart.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Uitslag
Tijdens de eerstvolgende polikliniekafspraak bespreekt uw behandelend internist-nefroloog met u wat de resultaten van de test zijn. Ook wordt met u overlegd of dit gevolgen heeft voor uw behandeling.
Bijwerkingen
Bij dit onderzoek zijn er geen bijwerkingen.
Complicaties
Zelfs als een onderzoek helemaal goed is gegaan, kunnen problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties. Bij de onderzoeken voor buikdialyse is er een kans op ontsteking van het buikvlies. Dit is een mogelijke complicatie van buikdialyse, en daarom ook een mogelijke complicatie van deze onderzoeken. Verder is er geen kans op andere bijwerkingen. U wordt niet ziek van de onderzoeken. Uw klachten worden er ook niet erger door.
Meer informatie
Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de PD-verpleegkundige.
Contact uitklapper, klik om te openen
Dialyseafdeling
088 75 573 72 voor hemodialyse, 088 75 534 35 voor peritoneale dialyse
Maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 21.00 uur, op zaterdag van 7.30 tot 16.00 uur en op zondag van 13.00 tot 21.00 uur.