Een inspanningsonderzoek of ergometrie is een test waarmee we onderzoeken tot welke maximale lichamelijke inspanning u in staat bent (uw inspanningscapaciteit). Zo kunnen we uw klachten in kaart brengen, die zich voordoen bij lichamelijke inspanning.
Afspraak
De secretaresse op de polikliniek of op de longfunctieafdeling maakt een afspraak voor u bij de longfunctieafdeling voor het inspanningsonderzoek. Kunt u onverwacht niet naar deze afspraak komen? Neem dan contact met ons op om uw afspraak te wijzigen, telefoonnummer 088 755 72 57.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Draag bij voorkeur gemakkelijke kleding en schoenen, bijvoorbeeld sportkleding. Het is belangrijk dat u twee uur voor het inspanningsonderzoek geen zware maaltijd nuttigt en geen zware lichamelijke inspanning verricht. Luchtwegmedicatie mag u gewoon blijven gebruiken. Vooraf wordt een ECG in rust gemaakt op de naastgelegen hartfunctieafdeling. Het is prettiger als u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Kom daarom op tijd naar uw afspraak.
Waar meldt u zich
Op de dag van uw afspraak meldt u zich bij receptie 8, de afdeling longfunctie in het UMC Utrecht.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Fietstest
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een Indiveo animatie. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze animatie te bekijken.
Inspanningsonderzoek
Als u wilt kunt u zich voor het onderzoek omkleden. Ook doet u een korte blaastest voordat de fietstest gaat beginnen. U krijgt daarna rustig uitleg van de longfunctieanalist over wat er wordt gemeten en wat er van u wordt verwacht. Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat u zich maximaal gaat inspannen. Dit doet u door zo lang mogelijk te fietsen op een ligfiets, waarbij het trappen elke minuut zwaarder wordt. Deze maximale inspanning is nodig om een goed beeld te krijgen van wat er gebeurt in uw lichaam tijdens inspanning.
Metingen
Het fietsen duurt tien tot vijftien minuten. Hierbij meten we verschillende zaken zoals de ademhaling, het ECG, uw bloeddruk, hartslag en zuurstofpercentage. Dit doen we voor het fietsen terwijl u rustig zit, tijdens het fietsen en tijdens het uitfietsen na de inspanning.
Gezichtsmasker
U fietst met een masker voor uw gezicht, waarbij u zowel door de neus als door de mond kunt ademen. Tijdens het onderzoek is een arts aanwezig om bloed af te nemen uit uw pols in rust en bij maximale inspanning. Na deze bloedafname verbindt de arts uw pols. Dit verband mag er na een uur weer af.
Duur onderzoek
Het inspanningsonderzoek duurt ongeveer een uur.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Na het onderzoek kunt u zich opfrissen en omkleden. U kunt na het inspanningsonderzoek meteen naar huis. Het kan zijn dat u enige vermoeidheid of spierpijn ervaart vergelijkbaar met na intensief sporten.
De uitslag
De uitslag van dit onderzoek is niet direct beschikbaar, maar wordt eerst beoordeeld. Als u weer op controle komt, bespreekt uw behandelend arts de uitslag van het inspanningsonderzoek met u.
Hebt u vragen of maakt u zich zorgen?
Deze informatie is bedoeld als aanvulling op de mondelinge informatie die u over het onderzoek hebt gekregen. Zo kunt u thuis alles nog eens rustig nalezen. Hebt u nog vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met de afdeling Longfunctie.
Met algemene vragen kunt u terecht bij uw behandelend arts.
Contact uitklapper, klik om te openen
Polikliniek Longfunctieafdeling en Longbehandelkamer
De afdeling is bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur.