Vanwege uw klachten krijgt u een aantal onderzoeken. Een van deze onderzoeken is een kijkonderzoek in de blaas. Een ander woord voor dit onderzoek is cystoscopie.
Bij dit onderzoek bekijkt de uroloog de plasbuis (urethra) en de binnenkant van de blaas. De uroloog gebruikt hierbij een cystoscoop. Dit is een speciale slang of buis voorzien van een kijker en een lampje. De uroloog brengt deze cystoscoop in via de plasbuis in de blaas. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek urologie.
De verpleegkundige en de arts vertellen u tijdens het onderzoek wat er gaat gebeuren. Het onderzoek wordt niet altijd uitgevoerd door de arts die u al eerder op de polikliniek zag. Uw dossier en gegevens zijn echter altijd bij de hand en uw ‘eigen’ uroloog blijft verantwoordelijk voor het onderzoek en de verdere behandeling.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Goed om te weten: tijdens het kijkonderzoek heeft u een ontbloot onderlichaam.
Misschien vindt u het onderzoek vervelend of schaamt u zich. Diegenen die bij het onderzoek betrokken zijn, zijn echter wel aan die situatie gewend en begeleiden u zo goed mogelijk.
Geef het altijd aan als het onderzoek pijn doet.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
U dient plaats te nemen op de onderzoekstafel in de behandelkamer. U gaat op uw rug liggen met uw benen in beensteunen. De verpleegkundige bedekt uw onderlichaam met steriele doeken en reinigt uw geslachtsorgaan met een desinfecterend middel. Dit voelt koud aan.
Dan brengt de uroloog of de verpleegkundige een verdovend glijmiddel aan in de plasbuis en op de cystoscoop. Dit middel prikt eerst een beetje en daarna verdooft en ontsmet het de plasbuis. De uroloog schuift de cystoscoop in de plasbuis. De cystoscoop gaat langs de sluitspier en u krijgt daardoor de neiging om ‘de plas te gaan ophouden’. Als u ontspant, gaat het onderzoek gemakkelijker. De blaas wordt via de ingebrachte cystoscoop gevuld met steriel water. Hierdoor wordt de blaaswand ontplooid en kijkt de arts via de cystoscoop in de blaas.
Als de blaas vol is, krijgt u het gevoel dat u moet plassen. Als de aandrang te hevig wordt, dan kunt u dit zeggen. De watertoevoer wordt dan gestopt. Na het bekijken van de blaas trekt de uroloog de cystoscoop voorzichtig terug. Hierna kunt u zich aankleden.
Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten en is in principe nauwelijks pijnlijk.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
U kunt direct na het onderzoek weer naar huis. U mag zelf autorijden of fietsen.
De uitslag
De uroloog bespreekt de beelden ter plekke met u.
Nazorg
Na het onderzoek kan het plassen pijnlijk zijn of een branderig gevoel geven. De eerste keren dat u plast kan er wat bloed meekomen. Dit komt doordat het slijmvlies van de plasbuis een beetje geïrriteerd is door de cystoscoop. Hoe langer u na het onderzoek wacht met plassen, hoe langer die irritatie aanhoudt.
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen over uw behandeling of over uw afspraken? Neem dan contact op via Mijn UMC Utrecht (uw patiëntenportaal) of via de polikliniek Urologie
Polikliniek Urologie
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag 08.30 - 12 uur en van 13.30 - 16 uur