Mammografie
Bij een mammografie wordt de weefselstructuur van de borsten zichtbaar gemaakt met behulp van röntgenstralen. Het is een veelgebruikte methode om afwijkingen, zoals borstkanker, in een vroeg stadium op te sporen.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
- Gebruik de dag van het onderzoek geen crème of bodylotion. Doordat de huid glad is kunnen we u niet goed positioneren.
- Heeft u gevoelige borsten? U mag een half uur voor de borstfoto's paracetamol gebruiken.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
De laborant haalt u op uit de wachtruimte en begeleidt u naar de kleedkamer. In de kleedkamer kan u het bovenlichaam ontbloten en eventuele sieraden afdoen.
In de onderzoeksruimte plaatst de laborant u voor het mammografie apparaat. De borst wordt op een steunplaat geplaatst. Hierna wordt de borst zoveel mogelijk samengedrukt door een andere plaat. Het samendrukken van de borst is nodig om kleine details op de foto te kunnen zien. Veel vrouwen ervaren het samendrukken van de borst als onaangenaam of pijnlijk. Dit is afhankelijk van de gevoeligheid van de borsten. Het helpt om zo veel mogelijk te ontspannen. Het samendrukken van de borsten is niet schadelijk en duurt heel kort (enkele seconden per foto).
De laborant maakt van beide borsten 2 foto’s in een verschillende richting. Op die manier kan de radioloog de foto’s van beide borsten met elkaar vergelijken. De radioloog bekijkt of de foto’s technisch gelukt zijn en of al het weefsel is afgebeeld en goed beoordeelbaar is. Als dat niet het geval is, maakt de laborant nog één of meer aanvullende foto’s.
Een mammografie duurt ongeveer 15 minuten.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Als de mammografie is gemaakt, beoordeelt de radioloog de weefselstructuur van de borsten op de foto’s. Als de radioloog een afwijking ziet, dan betekent dit niet gelijk dat de patiënt borstkanker heeft. Om de aard van de afwijking vast te stellen, volgt meestal aansluitend een (kort) echografie. Ziet de radioloog met echografie de afwijking, maar is de aard hiervan nog niet duidelijk, dan kan in samenspraak besloten worden aanvullend een biopsie of punctie uit te voeren.
Heeft u deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek of elders foto's laten maken? Wij vragen uw toestemming om de foto's op te vragen zodat de radioloog de foto's met elkaar kan vergelijken.
De uitslag
Een mammografie geeft meestal snel duidelijkheid. Zodra de mammografie (en eventueel aanvullend echo-onderzoek) is afgerond, bespreekt de radioloog de voorlopige uitslag met u. De definitieve uitslag krijgt u van de behandelend arts bij de volgende afspraak.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenWat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken of bent u verhinderd? Neem contact op. Voor een afspraak is een verwijzing nodig.
Polikliniek Radiologie
Wilt u contact met ons opnemen na 17.00 uur of in het weekend? Belt u dan met het centrale nummer van het UMC Utrecht, 088-755 5555.