Slikonderzoek
De KNO-arts, eventueel samen met de logopedist, bepalen met dit onderzoek uw slikfunctie. Dit kan zowel met vast als vloeibaar voesdel. Het slikonderzoek wordt ook wel Flexibele Endoscopische Evaluatie van Slikken (FEES) genoemd.
Het onderzoek vindt meestal plaats op de polikliniek KNO door een KNO-arts, eventueel samen met een logopedist.
Er is eerst een gesprek met u over uw slikklachten waarbij ook gevraagd kan worden naar uw medische voorgeschiedenis en medicijngebruik.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
U hoeft geen speciale voorbereidingen te treffen voor het slikonderzoek. U hoeft niet nuchter te zijn en u mag uw medicatie op normale wijze innemen. Indien u in een rolstoel zit, is dit geen probleem. U kunt gewoon in uw rolstoel onze spreekkamers binnenkomen.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Het onderzoek vindt plaats in de onderzoekstoel. Met een fiberscoop wordt via de neus naar de bewegingen in de keel gekeken tijdens het slikken. Tijdens de beoordeling van het slikken worden verschillende voedingsmiddelen gebruikt. Meestal zijn dit water, vla en ontbijtkoek. Voor of na het onderzoek kan het nodig zijn om een slikvideo te maken. Dit is een video waarop er contrast gedronken wordt en er meerdere opnamen van de slikbeweging gemaakt worden.
Duur van het onderzoek
Het consult en het slikonderzoek duren ongeveer een half uur.
Mogelijke complicaties
Behalve dat het onderzoek met de fiberscoop een vervelend gevoel kan geven, kunnen er geen complicaties door het onderzoek ontstaan. Als er sprake is van ernstig verslikken wordt het onderzoek afgebroken. Verslikken kan longontsteking tot gevolg hebben.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Na het onderzoek wordt de uitslag met u besproken en krijgt u eventueel adviezen over het slikken van de verschillend voedselsamenstellingen. Als u logopedie nodig heeft zal dit ingepland worden in ons ziekenhuis of bij een praktijk in uw eigen woonplaats. Na net onderzoek mag u direct naar huis toe. U mag zelf reizen, er is geen begeleiding van bijvoorbeeld familie noodzakelijk.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenWat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur