Actieve omstanderstraining
Actieve omstanderstraining
Als organisatie streven we er voortdurend naar om een veilige, inclusieve en ondersteunende omgeving te creëren voor onze patiënten, voor onze studenten en voor onszelf. Iedereen ziet wel eens iets gebeuren waarvan ze denken “Dat kan echt niet!”.
Wat houdt de Actieve Omstanderstraining in?
Een omstander zijn van een ongewenste/ongemakkelijke situatie kan iedereen in het UMC Utrecht overkomen. Om verschillende redenen zijn omstanders vaak passief in zulke situaties, want het is niet altijd even makkelijk of veilig om in te grijpen, iets te zeggen of om hulp aan te bieden aan de persoon die iets overkomt in de situatie. Toch is het ons streven dat iedereen een actieve omstander is voor elkaar. Deze training is ontwikkeld om te helpen bij het herkennen van verschillende vormen van ongewenst gedrag en om handvatten te bieden om effectief in te grijpen in situaties waarin mensen vormen van ongewenst gedrag ervaren. Er is geen vereiste voorkennis nodig voor de training.
Wat kan je verwachten?
Tijdens de training zullen deelnemers door middel van interactieve oefeningen, casuïstiek en theorieën, praktische strategieën bespreken om effectief in te grijpen. Ook krijgen deelnemers meer inzicht in de drempels die mensen ervaren waardoor ze niet ingrijpen. Tijdens de sessie is er ruimte voor een interactief en open gesprek om te reflecteren en ervaringen/inzichten te delen.
Leerdoelen
Na afloop van de training:
- Begrijp je wat microaggressies zijn;
- Heb je kennis van het actieve omstanders interventiemodel;
- Heb je inzicht in waar voor jou drempels liggen om een actieve omstander te zijn;
- Heb je een eigen stappenplan ontwikkeld voor hoe je een actieve omstander kan zijn;
- Weet je hoe je kan handelen in ongewenste/ongemakkelijke situaties.
Duur van de training
De training bestaat uit een voorbereidende e-module (±45 min) en een interactieve fysieke bijeenkomst (2 uur).
Hoe kan je deelnemen?
Meer informatie en inschrijven kan via ULearn. Er kunnen ook trainingen aangeboden worden aan specifieke divisies. Collega’s van Universiteit Utrecht die graag een training willen volgen of op hun afdeling willen organiseren kunnen contact opnemen via belonging@umcutrecht.nl om de mogelijkheden te verkennen.