Kindergeneeskunde
Als kinderarts integreer je kennis over de lichamelijke, psychische en sociale ontwikkeling van het kind. Vernieuwingen in genetica en moleculaire biologie vertalen zich onmiddellijk in de klinische praktijk en vice versa. De Utrechtse opleiding vindt plaats in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderdeel van het UMC Utrecht, en in het Prinsen Máxima Centrum voor kinderoncologie. Je groeit in autonomie onder uitstekende laagdrempelige supervisie, dag en nacht. Als je nieuwsgierig, empathisch en onvermoeibaar bent is kindergeneeskunde het vak voor jou.
Het vakgebied kindergeneeskunde uitklapper, klik om te openen
Kindergeneeskunde is een 2e en 3e-lijns specialisme dat zich bezighoudt met de zorg voor kinderen. ‘Als hoeder van de volgende generatie’ schep jij op fysiek, psychisch en sociaal vlak de voorwaarden voor het kind om zich tot een zo goed mogelijk functionerende volwassene te ontwikkelen. Dit vereist een brede kennis, analytisch vermogen, maar ook enorme communicatieve vaardigheden.
Van prematuur tot puber
De opvang van een prematuur is totaal verschillend van een behandeltraject van een 17-jarig meisje leukemie. Toch behandel je patiënten altijd als geheel en beperk je je nooit tot één orgaansysteem. Als aios leer je omgaan met de grote mate van autonomie van een kinderarts en ontwikkel je leiderschapskwaliteiten tijdens de multidisciplinaire samenwerking met hoogopgeleide (para)medici. ‘Je bent van vele markten thuis’. Flink kunnen aanpakken, incasseringsvermogen, omgang met stresssituaties en gevoel voor humor zijn essentiële competenties voor een kinderarts.
Expertise
Het WKZ is een academisch kinderziekenhuis waar elk vakgebied vertegenwoordigd is. Wij zijn een (inter-) nationaal expertisecentrum voor immunologie-reumatologie en cardio-chirurgie. Kinderoncologische zorg concentreert zich in het Prinses Maxima Centrum. Het WKZ vormt met het programma ‘Child Health’ één van de speerpunten van het UMC Utrecht. Daarnaast spelen wij een centrale rol in de speerpunten infection & immunity en regenerative medicine.
Kindergeneeskunde in Utrecht
Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) biedt samen met het Máxima een bijzondere opleidingssituatie. Wij willen kundige, gedreven gelukkige kinderartsen opleiden. Daarom zetten wij de aios als gelijkwaardige collega centraal. In het kleinschalige WKZ is er veel tijd voor onderwijs en bieden wij een breed aanbod aan persoonlijke profileringsstages aan. Ook word je uitgedaagd je wetenschappelijk te verdiepen. Met coaching, intervisie en mentoraat ontwikkel je de balans die bij jou past. De sfeer kenmerkt zich door verbondenheid, enthousiasme en humor. Zonder die drie geen kindergeneeskunde.
Meer informatie:
Programma opleiding kindergeneeskunde uitklapper, klik om te openen
De opleiding tot kinderarts duurt vijf jaar. Binnen de Onderwijs en Opleidingsregio (OOR) Utrecht doorloop je in de eerste vier opleidingsjaren de onderstaande stages. Doorgaans begin je als aios in één van de affiliatieziekenhuizen en zal je de meeste thema’s zowel in de ‘perifere’ als ‘academische’ setting tegenkomen. Tijdens het opstellen van het onderwijsprogramma streven wij ernaar dit zo goed mogelijk te laten aansluiten bij jouw wensen en capaciteiten.
De verplichte stages voor de aios Kindergeneeskunde tijdens jaar 1 t/m 4 zijn:
- Kindergeneeskunde alg. zhs
- IC Kinderen
- IC Neonatologie
- WKZ afdelingsstages
- Máxima afdelingsstage
- WKZ polikliniekstage
- Supervisiestage (academisch of algemeen)
Het vijfde opleidingsjaar bestaat naast een deel algemene Kindergeneeskunde uit jouw persoonlijk onderwijstraject met verdiepings- en profileringsstage(s).
Samenwerking
Voor de invulling van bovenstaande stages werkt het UMC Utrecht nauw samen met het Máxima en met haar perifere affiliatieziekenhuizen. Deze zijn het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn en het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.
Differentiatiestages kindergeneeskunde uitklapper, klik om te openen
Het laatste opleidingsjaar is een differentiatiejaar waarin zes maanden verdiepingsstages en zes maanden profileringsstage. De verdiepingsstages voor Utrechtse aios vinden plaats binnen de deelgebieden van de kindergeneeskunde in het WKZ:
- Kinderallergologie
- Kindercardiologie
- Kinderlongziekten
- Kinder MDL
- Kinderreumatolgie
- Kinderinfectiologie
- Kinderimmunologie
- Kinderoncologie
- Stamceltransplantatie
- Kinderendocrinologie
- Kinder-intensive care
- Neonatologie
De profileringsstages in het UMC Utrecht staan open voor aios Kindergeneeskunde van het UMC Utrecht en andere clusters en voor aios uit andere opleidingen.
Roel Polak over de opleiding kindergeneeskunde uitklapper, klik om te openen
“Voor kindergeneeskunde is het Wilhelmina Kinderziekenhuis wat mij betreft hét opleidingscentrum van Nederland. Het WKZ biedt je de mogelijkheid het vak in alle aspecten te doorgronden. Dat komt enerzijds door een unieke exposure aan patiëntenzorg: intensive care zorg (PICU en NICU) op wereldniveau, subspecialistische klinische én poliklinische topzorg in de volle breedte, een intensieve samenwerking met het grootste kinderoncologische centrum van Europa, zijn slechts voorbeelden. Anderzijds zorgen de opleiders voor een opleidingsklimaat waarin nieuwsgierig zijn, initiatief, ‘samen beter worden’ en vooral plezier centraal staan. Hierdoor staat de opleiding ieder dag (in de breedste zin van het woord) centraal. De vrijheid die je daarnaast als AIOS krijgt om je eigen keuzes te maken en een eigen profiel te bouwen is de kers op de taart. De opleiding tot kinderarts in het WKZ is daarom ook een unieke kans op een geweldige start als medisch specialist.”
Maak kennis met de opleidingsgroep uitklapper, klik om te openen
Opleider kindergeneeskunde WKZ/UMC Utrecht drs. J.S. (Jaime) Smal
Jaime Smal is neonatoloog en een enthousiaste en enthousiasmerende klinisch docent, die veel van aios verwacht. Als opleider streeft hij ernaar om aios zo snel mogelijk te laten groeien in kennis, kunde en professionele autonomie.
Plaatsvervangend opleider kindergeneeskunde WKZ/UMC Utrecht drs. E.S. (Esther) Veldhoen
Opleidingsondersteuner Gerriette van Woudenberg
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Voor inhoudelijke zaken: drs. J.C. Smal via j.c.smal-2@umcutrecht.nl
Voor praktische zaken: Gerriette van Woudenberg via opleidingkindergeneeskunde@umcutrecht.nl of 06-25710192.
Wil je in aanmerking komen voor de sollicitatieronde voor een opleidingsplaats kindergeneeskunde op donderdag 27 maart 2025 dan kun je je sollicitatie uiterlijk 15 februari 2025 sturen naar opleidingkindergeneeskunde@umcutrecht.nl. Je brief kun je richten aan drs. J.C. Smal.
WKZ/UMC Utrecht
T.a.v. drs. J.C. Smal, opleider
Huispost KA.03.019.0
Postbus 85090
3508 AB Utrecht