Klinische geriatrie
Als klinische geriater omvat je de zorg voor de kwetsbare oudere, waarbij multiproblematiek de orde van de dag is. Je benadert de patiënt holistisch en je bent goed in samenwerken, managen en communiceren. Wij bieden jou en je 10 collega aios in het UMC Utrecht een brede opleiding aan in een positieve opleidingscultuur.
Het vakgebied klinische geriatrie uitklapper, klik om te openen
Als klinisch geriater ben je specialist op het gebied van de kwetsbare oudere. Je bent werkzaam in één van de snelst groeiende specialismen, waarbij er sprake is van brede, gevarieerde en complexe problematiek, zoals comorbiditeit en polyfarmacie. Je bent vooral aan het ‘denken’.
Jouw patiëntengroep presenteert zich vaak met aspecifieke symptomen met grote gevolgen voor de zelfredzaamheid. Je hebt aandacht voor somatische, psychische en sociale problematiek en werkt samen in een multidisciplinair team bestaande uit verpleegkundigen, psychologen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, ergotherapeuten, en eventueel andere professionals. Je bent dus zowel bezig met het diagnosticeren en behandelen van ziekten (“cure”) als het optimaliseren van het dagelijks functioneren (“care”).
Samenwerken, managen en communiceren
Als aios werk je zowel klinisch als poliklinisch en consultatief. Kernvaardigheden van een klinisch geriater zijn samenwerken, managen en communiceren. Je hebt veel tijd voor de patiënt en dit is ook nodig voor de (hetero-)anamnese en uitgebreid lichamelijk onderzoek. Daarnaast komen ethische aspecten regelmatig aan de orde. Over het algemeen is de zorg planbaar, maar soms treden er spoedsituaties op.
Klinische geriatrie in het UMC Utrecht
Wij, als opleiders van de Klinische geriatrie in het UMC Utrecht, bieden jou directe observatie en coaching aan in een positieve opleidingscultuur van laagdrempelig, horizontaal overleg tussen aios en klinisch geriaters, waarin over en weer feedback kan worden gegeven.
Programma opleiding klinische geriatrie uitklapper, klik om te openen
De opleiding tot klinisch geriater duurt 5 jaar. De eerste 2 jaar ben je werkzaam binnen de interne geneeskunde en de laatste 3 jaar binnen de klinische geriatrie. Je opleiding vindt hoofdzakelijk op de werkplek plaats, tijdens de patiëntenzorg. De opleidingsmethodiek bestaat deels uit lijnleren (algemene competenties) en deels uit blokleren (thema (module) specifieke leerdoelen). Samen met je opleider maak je de planning van deze modules.
Inhoud
De vooropleiding interne geneeskunde met COIG en OOR-onderwijs bestaat uit een zaalstage, stage acute geneeskunde en stage cardiologie (jaar 1) en je hebt ruimte voor tenminste 1 voorkeursstage op gebied van MDL, nefrologie, algemene polistage en/of longziekten (jaar 2).
De laatste 3 jaar van je opleiding zijn onderverdeeld in 2 jaar somatische geriatrie, 3 maanden neurologie stage en een stage van 9 maanden bij de GGZ/ouderenpsychiatrie. Gedurende de opleiding word je opgeleid volgens de volgende essentiële beroepsactiviteiten (Entrustable Professional Activities (EPAs)): comprehensive geriatric assessment, acute geriatrie, mobiliteitstoornissen, functionele achteruitgang, polyfarmacie, delier, dementie, psychiatrie en gedragsproblemen, management, leiderschap en organisatie, kwaliteit en patiëntveiligheid, en onderwijs en wetenschap.
Opleidingsplaatsen in de periferie
Een deel van de 2 jaar somatische geriatrie ben je werkzaam in het UMC Utrecht, een ander deel in de periferie. Voor de periferie is er een samenwerkingsverband met het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Ter Gooi Ziekenhuis. Voor de stage GGZ/ouderenpsychiatrie is er een samenwerkingsverband met Altrecht GGZ, GGNet, GGz Centraal en Reinier van Arkel.
Maak kennis met de opleidingsgroep uitklapper, klik om te openen
Opleider G.J. (Geert) Lefeber
Plaatsvervangend opleider W. (Wilma) Knol
Opleidingssecretaresse mw. J.M. (José) de Vries
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Heb je een vraag over de opleiding klinische geriatrie? Neem contact op met mw. José de Vries via 088-7558280 of j.devries@umcutrecht.