Psychiatrie
Psychiatrie
Als (KJ)psychiater ben je expert op het gebied van biologische, sociale en emotionele problemen. Je staat aan de poort van het zorgproces en draagt als hoofdbehandelaar de verantwoordelijkheid voor het behandelingstraject van de patiënt. Wij hechten veel belang aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Jaarlijks zijn er 5 instroomplaatsen in het UMC Utrecht en werken er 25 aios binnen de Psychiatrie.
Het vakgebied psychiatrie uitklapper, klik om te openen
In de psychiatrie benader je de patiënt in zijn biopsychosociale context door te kijken naar de invloeden van lichamelijke aspecten op de geest en omgekeerd. Je stelt vast of er sprake is van een psychosomatische stoornis, een persoonlijkheidsstoornis of een relatie- of contactstoornis. Je hebt intensief patiëntencontact en je bent autonoom in de bevoegdheid binnen de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) . Daarnaast werk je in een multidisciplinair team. Dit kan zowel binnen als buiten de gezondheidszorg zijn.
Je eigen ‘instrument’
Als psychiater ben je zelf het ‘instrument’ waarmee je werkt, daarom moet je emotioneel stabiel zijn. Je hebt goede communicatieve vaardigheden, een goed analytisch vermogen en de mogelijkheid om afstand te kunnen nemen van je patiënten nodig in het vak van de psychiatrie. Je moet de ‘care’ aspecten kunnen verdragen en geduldig zijn in het resultaat van je behandeling.
Psychiatrie in het UMC Utrecht
Wij, de opleidingsgroep van de Psychiatrie, leiden je op tot psychiater met een hoog en breed competentieniveau met als doel dat jij je ontwikkelt tot een medische professional met een duidelijke identiteit en positionering binnen het werkveld van de psychiatrie en de GGZ.
Als psychiater sta je aan de poort van het zorgproces, draag je als hoofdbehandelaar verantwoordelijkheid voor het behandelingstraject van de patiënt en beschik je over goede beleidspsychiatrische kennis en vaardigheden. De afdeling Psychiatrie van het UMC Utrecht verleent topreferente zorg waarbij het accent ligt op zorgvuldige diagnostiek en indicatiestelling.
Meer lezen: Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
Programma opleiding psychiatrie uitklapper, klik om te openen
De nominale duur van de opleiding is 4,5 jaar. In die tijd wordt de aios opgeleid tot een breed inzetbare psychiater met kennis van en inzicht in de ontwikkeling en het beloop van psychiatrische stoornissen. Dit vereist onder meer dat de aios ervaring opdoet in verschillende behandelcontexten en zich verdiept in de kenmerken van patiënten in verschillende levensfasen: kinder- en jeugd (0-23 jaar), volwassenen (16-65 jaar) en ouderen (60+). Iedere psychiater wordt opgeleid in de psychiatrie van de hele levensloop.
De opleiding is opgezet volgens “De Psychiater, Medisch expert, Sociaal maatschappelijk betrokken, Professioneel”, NVvP juli 2020.
Wetenschappelijk onderzoek
Er is veel ruimte voor wetenschappelijk onderzoek, waarbij een promotietraject kan worden gecombineerd met de opleiding. Via het Consortium Midden Nederland (GGZ-Centraal, Altrecht en UMCU) wordt deelgenomen aan het landelijk cursorisch onderwijs van de NVvP . Voor de KJP wordt onderwijs verzorgd samen met De Bascule, Triversum en GGZ Centraal.
Daarnaast is er (op locatie) onderwijs in de vorm van medisch rapport, klinische rondes, consensusbesprekingen, clinical conferences, psychotherapieonderwijs, onderwijs neurologie en interne geneeskunde.
De stages worden in overleg met de aios ingedeeld, er is veel ruimte om het opleidingsschema individueel in te vullen. Communicatie met de RGS verloopt in overleg met het opleidingssecretariaat.
Cultuur
Kenmerkend voor de opleiding Psychiatrie in het UMC Utrecht is de medisch-wetenschappelijke cultuur en de korte lijnen met de supervisoren en de opleiders. Er wordt veel waarde gehecht aan (het ontwikkelen van) een goede bejegening en communicatieve vaardigheden in het contact met patiënten en hun omgeving.
Werkwijze UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Onderwijs en Trainingen Psychiatrie
Het onderwijs bestaat uit: landelijke onderwijs, intern onderwijs, Discipline overstijgend onderwijs in het UMC Utrecht en er is ruimte voor het volgen van congressen en studiedagen.
“Je hebt binnen de Psychiatrie van het UMC Utrecht alle mogelijkheden om een geheel eigen invulling te geven aan je opleidingsschema dat persoonlijk het beste bij je past. Op eigen wijze je ambities nastreven en carrière maken, dat kan hier.”
Bas Oude Ophuis, aios psychiatrie
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Heb je een vraag over de opleiding Psychiatrie? Neem contact op met
Opleider psychiatrie algemeen en volwassenen
Mw. dr. N.M.J. van Veelen via n.vanveelen@umcutrecht.nl
Opleider kinder- en jeugdpsychiatrie
Dhr. Bas Oude Ophuis via s.b.j.oudeophuis@umcutrecht.nl
Plaatsvervangend opleider
Mw. prof. dr. F.E. Scheepers via F.E.Scheepers-2@umcutrecht.nl
Secretariaat opleiding VP en KJP UMC Utrecht
Mw. J.C. (Janneke) de Haan via Opleiding-psychiatrie@umcutrecht.nl of 088-7567673
Postadres
UMC Utrecht
Psychiatrie
Huispostnummer: A01.126
Postbus 85500
3508GA UTRECHT