Terug

Radiotherapie, medische vervolgopleiding (aios)

Als radiotherapeut-oncoloog behandel jij patiënten met kanker door middel van bestralingen. Je werkt in een jong en dynamisch vakgebied waar je medische zorg uitstekend kunt combineren met je technisch inzicht. Binnenkort zal het UMC Utrecht samen met het Antoni van Leeuwenhoek fungeren als hét landelijk kankercentrum, waar jij samen met 11 andere aios je opleiding tot radiotherapeut-oncoloog vervolgd, waarbij wij de mogelijkheid bieden tot een AGIKO-traject (Assistent Geneeskundige In opleiding tot Klinisch Onderzoeker).

Het vakgebied radiotherapie

Als radiotherapeut-oncoloog houdt jij je bezig met het behandelen van patiënten door het toepassen van ioniserende straling, zowel uitwendig als inwendig (brachytherapie). Je werkt klinisch en gebruikt je fysische kennis en juist de combinatie van medische, psychosociale en technische aspecten maakt het vak zo fascinerend! Je hebt intensief patiëntencontact, waarbij jij je patiënten volgt in de tijd. Daarnaast heb je veel overleg met medisch specialisten met aandachtsgebied ocologie, radiotherapeutisch laboranten en klinisch fysici.  Het is een jong vakgebied waarbij ook de vele ontwikkelingen op ICT-gebied bijdragen aan een dynamisch werkveld.

Oncologische patiënt

Als radiotherapeut-oncoloog heb je te maken met patiënten die een ernstige ziekte hebben. Vrijwel alle patiënten hebben te kampen met kanker (bijvoorbeeld mammacarcinoom, longkanker, hoofd-halstumoren) of je bestraalt hen in het kader van pijnbestrijding. Slechts een enkeling wordt bestraald vanwege een goedaardige aandoening.

Medische zorg en inzicht in techniek en fysica

Aangezien je te maken hebt met patiënten die een ernstige ziekte hebben, is empathie een zeer belangrijke eigenschap. Naast communicatie met patiënten is het goed kunnen samenwerken met andere medisch specialisten van belang om goede zorg te kunnen leveren. Als radiotherapeut-oncoloog moet je tevens inzicht hebben in de techniek en fysica. Het berekenen van de bestralingsdoses is de taak van de laboranten, de zorg voor de apparatuur van de fysisch medewerkers, beide onder verantwoordelijkheid van een klinisch fysicus.

Radiotherapie in het UMC Utrecht

De afdeling radiotherapie van het UMC Utrecht is het regionale centrum voor bestralingen. Recent hebben wij het samenwerkingsverband met het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) te Amsterdam geïntensiveerd met de ambitie onszelf te ontwikkelen tot hét oncologisch centrum van Nederland. Vanzelfsprekend willen wij goede klinische radiotherapeuten opleiden en daarnaast bij gebleken interesse betrekken in innovaties en wetenschap.

Programma opleiding

De opleiding tot radiotherapeut duurt 5 jaar.  Je neemt kennis van de fysica van ioniserende straling, stralingsreacties en het gedrag van tumoren. Het bestaat uit een onderdeel radiotherapie (directe patiëntenzorg en theorie), een klinische stage (interne geneeskunde en/of heelkunde), een onderdeel beeldvorming/radiologie en een differentiatiestage.

Blokken radiotherapie

 • tumoren van het hoofd/hals gebied (9 maanden)
 • gynaecologische tumoren (9 maanden)
 • urologische, gastro-enterologische,  huid tumoren (tenminste 6 maanden)
 • tumoren van de long, haemato-oncologie(tenminste 6 maanden)
 • neuro-oncologie, bot en weke delen tumoren (tenminste 6 maanden)

Additioneel

 • klinische vaardigheden (6 maanden): min. 3 maanden interne geneeskunde, evt. aangevuld met 3 maanden chirurgische oncologie.
 • beeldvorming/radiologie (3 maanden)
 • planning (2 maanden)
 • differentiatiestage (6 maanden)

Er wordt naar gestreefd dat alle aios wetenschappelijk werk verrichten in het kader van op de afdeling lopende projecten, hierbij wordt het doorlopen van een promotietraject (AGIKO) zoveel mogelijk gefaciliteerd.

Onderwijs en supervisie

Onderwijs is modulair (beeldvorming, treatment planning en radiobiologie/moleculaire biologie) en cursorisch (lokaal, landelijk en internationaal) opgebouwd. In de introductiefase van minimaal 2 weken zal je als aios eerst meekijken en in de loop der tijd een steeds grotere mate van zelfstandigheid ontwikkelen.

Affiliatieziekenhuizen

Het UMC Utrecht werkt samen met het Radiotherapeutisch Instituut Stedendriehoek en Omstreken (RISO). De bovenstaande blokken kunnen worden gesplitst in 3 en 6 maanden. Het blokdeel van 3 maanden wordt dan gevolgd in het RISO, en dat van 6 maanden in het UMC Utrecht.  Klinische stages worden grotendeels doorlopen in het UMC Utrecht, dit is ook mogelijk in het Diakonessenhuis Utrecht of  het St. Antonius in Nieuwegein.

Differentiatiestages

Binnen de opleiding Radiotherapie is het mogelijk een differentiatiestage te volgen van maximaal 6 maanden. Deze stage zal je meestal in het 4e jaar doorlopen. De differentiatiestage zal een verdieping zijn van één van de oncologische thema’s, waarbij aandacht is voor je klinische ontwikkeling, dan wel jouw wetenschappelijke vorming.

Onderwerpen van differentiatie

 • tumoren van het hoofd/hals gebied
 • gynaecologische tumoren
 • urologische, gastro-enterologische en huid tumoren
 • tumoren van de long, haemato-oncologie
 • neuro-oncologie, bot en weke delen tumoren

Ook mogelijk:

 • onderwijs/opleiden
 • management

Maak kennis met de opleidingsgroep

Opleider

Dr. J.L.Noteboom

Plaatsvervangend opleider

Opleidingssecretaresse

Mw. Yvette van Stralen-Visser

Contact en vragen

Heb je een vraag over de opleiding Radiotherapie? Neem contact op met:
Mw. Yvette van Stralen-Visser
088-75 677 31
Y.Visser-3@umcutrecht.nl

Als je in aanmerking wilt komen voor een opleidingsplaats Radiotherapie, kun je je open sollicitatie richten aan:

UMC Utrecht
Radiotherapie
T.a.v. Dr.  J.L. Noteboom (opleider)
Postbus 85500
3508 GA  UTRECHT