Radiotherapie
De radiotherapeut-oncoloog is verantwoordelijk voor de behandeling van kankerpatiënten door middel van bestraling. De radiotherapie is een vakgebied waarin veel ontwikkelingen gaande zijn, op het gebied van beeldvorming, combinatietherapieën en bestralingstechnieken, waarin je je moet blijven scholen, ook na je opleiding. Aangezien de patiënten een ernstige ziekte hebben, zijn inlevingsvermogen en goede communicatie belangrijk. Tijdens de opleiding zal je je medische, communicatieve en technische vaardigheden (verder) ontwikkelen. Daarbij heb je intensief patiëntencontact, is er veel overleg met supervisoren, andere medisch specialisten, radiotherapeutisch laboranten en klinisch fysici en is er een uitgebreid scholingsprogramma.
Het UMC Utrecht werkt voor de opleiding tot radiotherapeut samen met Radiotherapiegroep, locatie Deventer, waar een externe stage wordt gevolgd.
Oncologische patiënt
Vrijwel alle patiënten worden, veelal poliklinisch, bestraald vanwege kanker, vaak ‘in opzet curatief’, bijvoorbeeld mamma-, bronchus-, prostaat-, hoofd-hals-, cervix of rectumcarcinoom, of ter palliatie. De meest behandelingen vinden plaats met een lineaire versneller: uitwendige bestraling. Een kleiner aantal wordt inwendig bestraald: brachytherapie. Sporadisch bestaat er een indicatie voor bestraling van een benigne aandoening.
Inzicht in techniek en fysica
Het berekenen van de bestralingsdoses en het uitvoeren van de bestraling is de taak van de laboranten, de zorg voor de apparatuur van de fysisch medewerkers. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van de klinisch fysicus. Het onderwijs en een planning-stage zorgen ervoor dat je leert wat deze collegae doen en met hen samen te werken.
Radiotherapie in het UMC Utrecht
De afdeling radiotherapie van het UMC Utrecht is het regionale centrum voor bestraling en is innovatief op het gebied van beeld-gestuurde radiotherapie. Er worden ruim 5000 patiënten per jaar behandeld, 8% van het landelijke aantal. Er wordt gewerkt in tumorwerkgroepen met specifieke aandachtgebieden.. Er werken ruim 25 radiotherapeut oncologen, 2 ‘physician assistants’, 16 klinisch fysici, 14 AIOS en 200 laboranten. Wij willen gezamenlijk goede klinische radiotherapeuten opleiden en waar mogelijk betrekken in innovatie, onderwijs, management of wetenschap.
Programma opleiding uitklapper, klik om te openen
De opleiding tot radiotherapeut duurt 4,5 tot 5 jaar. De opleiding bestaat uit directe patiëntenzorg: het onder supervisie voorbereiden, beoordelen, behandelen en begeleiden van patiënten binnen een specifiek aandachtsgebied, een klinische stage (interne geneeskunde en soms heelkunde), een onderdeel beeldvorming/radiologie, een vrije stage en een scholingsprogramma. Dit is uitgebreid beschreven in het lokale opleidingsplan, (via de opleidingssecretaresse beschikbaar).
De specifieke aandachtsgebieden zijn het mammacarcinoom, de haemato-oncologie, urologische, gynaecologische, hoofd/hals, gastro-enterologische, bronchus, huid, bot en weke delen tumoren, en de neuro-oncologie.
Het onderwijs bestaat uit landelijke modules (beeldvorming, treatment planning en radiobiologie/moleculaire biologie) en cursorisch onderwijs (lokaal, landelijk en internationaal).
Binnen de opleiding is het gewenst een profileringsrichting te kiezen. Deze kan bestaan uit een verdieping zijn van één van de oncologische thema’s, innovatie, onderwijs of management
Maak kennis met de opleidingsgroep uitklapper, klik om te openen
Opleider
Drs. I.E. van Dam
Plaatsvervangend opleider
Dr. J.L.Noteboom
Opleidingssecretaresse
Mw. Yvette van Stralen-Visser
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Heb je een vraag over de opleiding radiotherapie? Neem contact met ons op via RTOpleiding@umcutrecht.nl, 088-75 677 31 of 06 - 31 11 77 90.
Als je in aanmerking wilt komen voor een opleidingsplaats radiotherapie, kun je je open sollicitatie richten aan:
UMC Utrecht
Radiotherapie
T.a.v. drs. I.E. van Dam (opleider)
Postbus 85500
3508 GA UTRECHT