Werkbegeleiden, hoe doe ik dat?
Een goede werkbegeleider speelt in op de leerstijl, bekwaamheid, taakbereidheid en beginsituatie van de student en creëert een veilige leeromgeving, waar de student alle ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Maar hoe doe je dat allemaal? De vaardigheden, benodigde kennis, rollen, taken en verantwoordelijkheden van een werkbegeleider komen in deze scholing aan bod.
Opleidingsprogramma uitklapper, klik om te openen
Leerstijl
Mensen verschillen in de wijze waarop zij leren en problemen oplossen. Iedereen heeft een eigen leergewoonte, ook wel leerstijl genoemd. De ene leerstijl is niet beter dan de andere leerstijl. Als je inzicht krijgt in je eigen leerstijl, kan je ook beter inspelen op het leerproces van je student. We kijken naar je eigen leerstijl en die van jouw student en het effect wat een leerstijl heeft op de wijze van begeleiden.
Klinisch redeneren
Als werkbegeleider speel je een belangrijke rol in het goed aanleren van klinisch redeneren. Simpel gezegd is klinisch redeneren ‘het nadenken over je professioneel handelen in de praktijk’. Zeker met veel ervaring, gaan veel redeneringen op de automatische piloot. Niet altijd ben je je bewust van je eigen klinische beredenering. Dit maakt het aanleren van klinisch redeneren aan de ander extra lastig. Want wat doe je, zie je, hoor je en zeg je om tot een diagnose te komen waar je je verpleegkundige acties op baseert? Aan de hand van casuïstiek kijken we hoe je studenten kunt begeleiden en ondersteunen bij het aanleren van klinisch redeneren.
Breincentraal leren
Tijdens deze scholing leer je hoe je studenten motiveert en beter laat leren, met de kennis over de maakbaarheid van het brein en over hoe het brein het beste leert en onthoudt.
Situationeel begeleiden
Om het leren van de studente te stimuleren, stem je de stijl van begeleiding af op de behoefte van de student. We noemen dit situationeel begeleiden. Dat levert een groter leerrendement op. Aan de hand van casuïstiek verbinden we de theorie aan de praktijk.
Feedback
Door op de goede manier feedback te geven, kan je als werkbegeleider het leerproces van de student stimuleren. Het doel, de regels van feedback, belemmeringen en voorbeelden van feedback passeren de revue. We oefenen met het geven van mondelinge feedback. Daarnaast wordt de schriftelijke feedback die je hebt gegeven aan je studenten kritisch bekeken en voorzien van feedback.
Praktijkopleidingsboek (POB)
Studenten maken gebruik van het praktijkopleidingsboek (POB) met toets- en begeleidingsinstrumenten om het leren in de praktijk te ondersteunen. Tijdens deze scholing besteden we aandacht aan onderdelen in het POB die relevant zijn voor de werkbegeleider.
Overige informatie uitklapper, klik om te openen
Doelgroep
Verpleegkundigen binnen het UMC Utrecht, die tijdens de dienst aan een student zijn gekoppeld om te begeleiden.
Duur
Anderhalve dag.
Groepsgrootte
Minimaal 6, maximaal 12 personen.
Kosten
Voor medewerkers van het UMC Utrecht staan de prijzen vermeld op intranet
Incompany
Voor een incompany scholing kun je contact opnemen met Paula Pool- de Graaf of Marlous Sedee
P.deGraaf-3@umcutrecht.nl
M.Sedee@umcutrecht.nl
Resultaat
Je kunt:
- benoemen wat jouw rol is binnen het begeleidingsproces
- gerichte mondelinge en schriftelijke feedback geven naar aanleiding van je observaties
- benoemen hoe het praktijkopleidingsboek is opgebouwd en wat er van de student en van jou als werkbegeleider verwacht wordt
- de verschillende leerstijlen van studenten herkennen en je begeleidingsstijl hierop afstemmen
- de vier stijlen van situationeel begeleiden toepassen
Deelnemer over de scholing: uitklapper, klik om te openen
"Ik vond het oefenen met feedback geven op praktijksituaties erg leuk en leerzaam. De algemene basisprincipes, zoals werken met het POB, worden toegelicht. Dit komt iedereen dagelijks tegen en kan na een tijd wegzakken.”
Ineke Oosterhagen, verpleegkundige afdeling Traumatologie
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Paula Pool- de Graaf en Marlous Sedee
Inschrijven uitklapper, klik om te openen
Vanaf 8 oktober 2018 kun je je inschrijven via ULearn, het leermanagementsysteem voor UMC Utrecht medewerkers.