Terug

WKZ kleurt blauw: Pas op voor de gevaren van longontsteking voor jonge kinderen

Op 12 november, Wereld Longontsteking Dag, worden overal ter wereld monumenten en gebouwen blauw verlicht. Voor het eerst ook in Nederland. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht wordt dinsdag tussen 18.00 en 22.00 uur blauw verlicht om aandacht te vragen voor het gevaar van longontsteking bij jonge kinderen. Longontsteking kan onder andere door het RS-virus worden veroorzaakt. Het RS-virus komt van november tot en met maart veel voor in ons land. Vooral baby’s zijn kwetsbaar. 

Het RS-virus veroorzaakt luchtweginfecties waar baby's heel erg ziek van kunnen worden. Ongeveer 1 op de 100 kinderen wordt zo ernstig ziek van het RS-virus dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Te vroeg geboren kinderen, kinderen met bijvoorbeeld aangeboren hartafwijkingen en kinderen met downsyndroom lopen meer risico om ernstig ziek te worden. Maar de meeste kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen waren daarvoor gezond.  

In 2022 zijn RS-vaccins toegelaten tot de Europese markt. De Gezondheidsraad adviseerde om op zo kort mogelijke termijn alle kinderen onder de 1 jaar te beschermen tegen RS. Zonder RS-vaccinatie zijn er jaarlijks 3,6 duizend ziekenhuisopnames en 26 duizend huisartsbezoeken, schrijft de Gezondheidsraad. Immunisatie van alle baby’s, kan meer dan de helft van deze ziektelast voorkomen. 

Louis Bont, kinderarts Infectioloog-Immunoloog en hoofd van de afdeling Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Utrecht: ”Jaarlijks overlijden ruim 700.000 kinderen wereldwijd aan longontsteking. Door samen te kiezen voor vaccinatie, kunnen we deze levens redden en kinderen een gezonde toekomst bieden." 

Elk jaar krijgen ruim 270.000 mensen in Nederland een longontsteking. Vooral voor kwetsbare groepen mensen, zoals hele jonge kinderen en ouderen is longontsteking gevaarlijk. Sinds 2023 is er een stijging van het aantal kinderen dat met een longontsteking te maken krijgt. Longontsteking kan ontstaan door virussen of bacteriën en is veelal te voorkomen door regelmatig handen te wassen en alle kinderen te vaccineren.  

Informatie over het RS-virus is beschikbaar via onze chatbot RSV Chatbot - ReSViNET