‘No waste’-maaltijden in bedrijfsrestaurants van het UMC Utrecht en het WKZ
‘No waste’-maaltijden in bedrijfsrestaurants van het UMC Utrecht en het WKZ
De koks in het UMC Utrecht bereiden dagelijks 400 maaltijden per dag voor onze patiënten. Natuurlijk blijft er na bereiding ook weleens wat over. Zonde! In het UMC Utrecht pakken we verspilling aan, zoals met de ‘no waste’-maaltijden in de bedrijfsrestaurants De Toverstaf en De Brink. Voedzaam en duurzaam!
Deze week is het de Verspillingsvrije Week. Een week waarin er extra aandacht is voor zo min mogelijk eten verspillen. Want wist je dat we in Nederland een kwart van ons eten nooit opeten? Al dat eten wordt verbouwd, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. Dat kost veel energie. Energie die de aarde opwarmt.
Meten = weten
In het UMC Utrecht werken we dagelijks aan het verminderen van die verspilling: we stemmen de inkoop en bereiding van de maaltijden steeds beter af op de wensen van onze patiënt. Nieuw zijn de ‘no waste’-maaltijden, verkrijgbaar in restaurant De Brink en De Toverstaf. De maaltijden zijn samengesteld van maaltijdcomponenten die over blijven na bereiding. Sinds kort registeren we ook verspilling, zoals de broodjes die overblijven in de restaurants of koffiecorners en producten die onverhoopt over datum gaan met Orbi. Het is een beeldherkenningstechnologie die registreert wanneer eten wordt weggegooid en hoeveel. Simpelweg door het bord onder een slimme camera te houden voordat het de GFT-bak in gaat. Met het verzamelen van deze data krijgen we meer inzicht op onze voedselafvalstromen en meer grip om de verspilling verder omlaag te brengen.
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
De ‘no waste’-maaltijden staan voor iedereen klaar rond lunchtijd in de bedrijfsrestaurants De Brink (in het UMC Utrecht) en De Toverstaf in het WKZ. De prijs van de maaltijden is 3,95 euro. De hoeveelheid en wat voor soort maaltijd het is, is uiteraard afhankelijk van de maaltijdcomponenten die na bereiding over zijn.