Schakelpunt Gezond Leven helpt patiënten bij gezonde leefstijl thuis
Een succesvolle pilot, vier leefstijlconsulenten, zakkaartjes voor patiënten, een roadshow langs zorgafdelingen, een plekje op de officiële bewegwijzering: het Schakelpunt Gezond Leven is vol uit de startblokken. Patiënten krijgen hier advies en hulp om thuis met een gezonde leefstijl aan de slag te gaan. Want zorgen voor goede eigen gezondheid gebeurt niet alleen in het ziekenhuis, maar vooral thuis.
Zorgcollega’s in het UMC Utrecht kunnen het belang van een gezonde leefstijl al aankaarten met hun patiënten in de spreekkamer. Want naast medicatie helpen ook goed slapen, eten, bewegen en genieten om terugkerende gezondheidsproblemen te voorkomen. Maar hoe je dat precies doet, daar kunnen patiënten vaak best wel wat hulp bij gebruiken. En dan is het kleine stapje van de bespreekkamer naar het Schakelpunt een perfecte oplossing.
Vangnet
Want het Schakelpunt zit gewoon in het UMC Utrecht, op de poli, tegenover balie 23. Daar helpen onze leefstijlconsulenten patiënten in uitgebreide consults. Bijvoorbeeld met een concreet actieplan en de broodnodige motivatie. Zodat patiënten eenmaal thuis er meteen mee aan de slag kunnen. “Zo vormt het Schakelpunt een brug tussen het ziekenhuis en de thuisomgeving”, legt projectleider Inge Masman uit.
Wat het oplevert? Dat is nogal wat: preventie, minder druk op zorgverleners, vitalere patiënten en completere zorg bieden. “Daarmee past het Schakelpunt naadloos in onze strategie én belangrijke maatschappelijke afspraken zoals het Nationaal Preventieakkoord en het Integraal Zorg Akkoord.”
Samenwerken!
Zoals vaker is samenwerking ook hier een sleutelwoord. Tussen zorgspecialisten en leefstijlconsulenten om te beginnen. Een voorbeeld, in de woorden van een collega: “Stel dat de internist medicatie voor te hoog cholesterol start. Het is dan heel mooi dat het Schakelpunt samen met de patiënt werkt aan de leefstijl, zoals voeding (goede oliën, vis) en elke dag wandelen – iets waar de internist zelf geen tijd voor heeft.” Completere zorg, dus.
Maar de samenwerking zit op meer vlakken: de Hogeschool Utrecht en het UMC Utrecht slaan de handen ineen in het Schakelpunt Gezond Leven. “Daarnaast wordt gewerkt aan leefstijlloketten in de wijk en een regionaal leefstijlnetwerk. En we doen samen onderzoek en verzorgen onderwijs over leefstijl”, besluit Inge.
Wat vindt de patiënt?
“Ik ben wel blij dat mijn behandelaar dit spoor naar het SGL heeft uitgezet. Want hij gaf wel aan dat ik meer moet gaan bewegen, maar er was te weinig tijd om opties te bespreken. Het eerste consult in het SGL duurde 1 uur: we hadden alle tijd om niet alleen adviezen te bespreken, maar ook hoe ik die meteen in de praktijk kan brengen.”