Terug

Weekendschool Petje Af op bezoek

Medewerker geeft voorlichting aan groep van weekendschool

Op zondag 26 januari kwamen zestig kinderen van de weekendschool Petje Af naar het UMC Utrecht. De kinderen bezochten onder meer de practicumzaal. ‘Vet! Ik zie de cellen!’ De dag is een initiatief van de werkgroep Diversiteit & Inclusie van het UMC Utrecht.  

Op de ontvangst met limonade en een cakeje volgt een korte introductie van Cecily Stolte, student-assistent bij de opleiding Biomedische wetenschappen. Ze vertelt: ”Hier werken elfduizend mensen. En iedereen is belangrijk.” Dan begint de excursie, bedoeld om jonge mensen nu al te interesseren voor een baan in het ziekenhuis. In de practicumzaal nemen de kinderen plaats achter de microscoop.  

Ze bekijken een uienvliesje, de cellen liggen duidelijk zichtbaar in keurige rijtjes gerangschikt. ”Het lijkt wel een muur”, zegt Haivy, ”allemaal bakstenen.” Verderop bekijken kinderen liever hun treinkaart en hun telefoontje onder de microscoop. Vooral de rgb-pixels in het beeldscherm maken indruk. ”Oh wat veel kleurtjes!”

Zwaaien naar de koks

Na de pauze gaan we naar de keuken. Onderweg passeren we een meneer in kamerjas met een infuuspaal. ”Oh my God”, zegt een meisje, ze wendt geschokt haar gezicht af. Even later lopen de groepjes verlekkerd langs de vitrines van het restaurant. ”Mmm frikandellen.”

In de gang van de keuken vertelt Jan Roolvink, Restaurants & Banqueting, over het belang van hygiëne in een ziekenhuiskeuken. ”Daarom mogen we wél door het raam kijken, maar mogen we niet naar binnen.” De koks zwaaien, ze dragen witte kleding en groene kapjes op het hoofd. Door naar de afwaskeuken, waar de onbekende geur van een bepaald schoonmaakmiddel hangt: ”Het ruikt naar schaap!” De kinderen luisteren met dichtgeknepen neus naar het verhaal over de afwas. Die gaat door het plafond naar de afwaskeuken.

Tot slot

Terug naar de zaal waar we twee uur geleden begonnen zijn. Cecily sluit af met een korte presentatie. ”Wie zou willen werken in het ziekenhuis en wat zou je willen doen?” De kinderen willen cardioloog, verloskundige, ClinCclown of beveiliger worden. Wat ze het interessants vonden? Melikenur kiest voor de kankercellen onder de microscoop. ”Ze waren geel met paars”, zegt ze, “dus dat zijn kankercellen.” Haar vriendin vond de keuken het interessantst. ”Handig, die afwas zo door het plafond.”

Voor iedereen 

Vanuit de opleiding Biomedische wetenschappen en de werkgroep Diversiteit en Inclusie is er een belangstelling ontstaan voor een inclusiever hoger onderwijs aan onze faculteit en Onderwijscentrum. De werkgroep wil bereiken dat ieder kind, ongeacht zijn/haar sociaaleconomische status, etniciteit of persoonlijk verhaal, al op jonge leeftijd weet dat het UMC Utrecht hen verwelkomt en gelijke kansen voor en tijdens de studie wil bieden. Dat is dan ook de reden dat er in samenwerking met de weekendschool Petje Af Amersfoort een mooi project is ontstaan. 

Petje af 

De non-profit organisatie Petje Af ontvangt in het weekend nieuwsgierige kinderen (10 t/m 14 jaar) en inspirerende gastdocenten (18 tot 80+ jaar). Het is de bedoeling dat de vier Petje Af weekendscholen in Amersfoort allemaal een gastdocent verwelkomen en vervolgens een week later tegenbezoek brengen aan het UMC Utrecht. Tijdens dit tegenbezoek zou het mogelijk moeten zijn dat de scholieren verschillende afdelingen kunnen bezoeken, zodat ze een indruk krijgen van wat je zoal kunt worden in het UMC Utrecht.

Tekst: Riëtte Duynstee