Klinisch onderzoek naar post-COVID gestart

Afgelopen weken zijn de eerste deelnemers aan het RECLAIM-onderzoek begonnen. Het RECLAIM-onderzoek is een platform trial gericht op post-COVID, met als hoofddoel het identificeren van effectieve en veilige geneesmiddelen voor patiënten die last hebben van post-COVID. Er is speciale aandacht voor middelen die al op de markt zijn voor andere ziektes. Momenteel worden de effecten van de geneesmiddelen metformine en colchicine vergeleken met de standaardzorg.
Post-COVID kan ontstaan na een acute infectie met het SARS-CoV-2 virus (het coronavirus). De meeste mensen die corona krijgen herstellen hiervan, maar er is ook een groep mensen die langdurige klachten houdt. Dat noemen we post-COVID. Er is sprake van post-COVID wanneer iemand 3 maanden na een corona-infectie no steeds klachten heeft en er geen andere medische verklaring is voor deze klachten. Post-COVID lijkt op andere aandoeningen die kunnen ontstaan nadat je een infectieziekte hebt gehad, zoals Q-koorts, ME/CVS en de ziekte van Lyme. Deze aandoeningen vallen allemaal onder de naam Post Acuut Infectieus Syndroom (PAIS). Er bestaat op dit moment nog geen bewezen behandeling die post-COVID geneest. Daarom is er meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar de oorzaken en behandelingen van post-COVID. UMC Utrecht is één van de instellingen die veelbelovende onderzoeksprojecten zullen uitvoeren, dankzij financiering van het ministerie van VWS en ZonMw.
De studie
Het RECLAIM-onderzoek wordt volledig op afstand uitgevoerd, waardoor volwassen patiënten uit heel Nederland kunnen deelnemen. De focus ligt op patiënten met aanhoudende vermoeidheid en/of post-exertionele malaise (PEM) na een corona-infectie. De deelnemers aan het onderzoek gebruiken de medicijnen 3 maanden en worden gedurende zes maanden gevolgd door middel van het invullen van vragenlijsten en gesprekken met het onderzoeksteam.
Brede samenwerking
Het RECLAIM-onderzoek wordt gecoördineerd door prof. dr. Janneke van de Wijgert, hoogleraar epidemiologie van infectie- en immuungemedieerde ziekten bij het UMC Utrecht, in samenwerking met Stichting Ecraid. Beide organisaties maken deel uit van een groter consortium, het Post-COVID Netwerk Nederland (PCNN). PCNN is een nationaal samenwerkingsverband waarin patiënten, wetenschappers, zorgprofessionals en maatschappelijk partners samenwerken om wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg voor mensen met post-COVID onderling en op elkaar af te stemmen.
Post-COVID symptomen
Post-COVID wordt ook wel aangeduid als Long COVID of Post-COVID Condition of Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 (PASC). Langetermijneffecten van COVID kunnen voor iedereen anders zijn en ze kunnen invloed hebben op veel verschillende delen van het lichaam, zoals de hersenen, het hart en de longen. Aanhoudende symptomen die vaak geassocieerd worden met post-COVID zijn zeer divers en kunnen zijn:
- Post-exertionele malaise (PEM): het verergering van symptomen na fysieke, mentale of emotionele inspanning welke geen problemen zouden hebben veroorzaakt vóór de ziekte.
- Kortademigheid
- Slapeloosheid/slaapstoornissen
- Concentratieproblemen (soms 'brain fog' genoemd)
- Posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom (POTS): dit betekent dat bij een houdingsverandering (bijvoorbeeld van liggen naar staan) de hartslag plots fors omhoog gaat, waarbij vaak diverse andere klachten ontstaan zoals hartkloppingen, flauwvallen, hoofdpijn en vermoeidheid.
Kan ik meedoen aan deze studie?
Patiënten die mee willen doen dienen zich te registreren via www.postcovidonderzoek.nl in het patiëntenportaal van het post-COVID Netwerk Nederland (PCNN). Geef in het portaal aan dat u belangstelling heeft om deel te nemen aan onderzoek naar medicijnen. Ondanks dat de werving inmiddels is gestart, kunt u zich nog steeds inschrijven. Vanwege grote belangstelling is de kans dat u benaderd wordt voor deelname aan het huidige (deel)onderzoek relatief klein (geïnteresseerden worden op willekeurige wijze benaderd). In de toekomst zullen er echter nog andere medicijnen worden geëvalueerd, bij dit deelonderzoek maakt u weer opnieuw kans om te worden benaderd voor deelname.