Lodewijk van Rhijn benoemd tot hoogleraar Orthopedie
Lodewijk van Rhijn benoemd tot hoogleraar Orthopedie
Professor Lodewijk van Rhijn maakte vorig jaar de overstap van MaastrichtUMC+ naar UMC Utrecht, en is vanaf 15 juli hoogleraar Orthopedie. In zijn opdracht is veel aandacht voor health care organisation (bv. Integraal Zorgakkoord IZA), regeneratieve geneeskunde en biofabricatie; belangrijke thema’s binnen UMC Utrecht.
Lodewijk van Rhijn rondde zijn opleiding tot orthopedisch chirurg af in 1996 in het OLVG te Amsterdam en het WKZ in Utrecht. Daarna werkte hij lange tijd in het MaastrichtUMC+ (1998-2022). In die tijd promoveerde hij ook op de vergroeide wervelkolom (scoliose), werd hij eerst hoogleraar Orthopedische Biotechnologie en later afdelingshoofd en hoogleraar Orthopedie. Hij zette in samenwerking met de regio een bewegingscentrum op om de zorg rondom bewegen binnen en buiten het ziekenhuis eigentijds te organiseren. Hij vervulde ook tal van bestuursfuncties binnen het MUMC+. Van Rhijn toonde zich daarmee niet alleen een goede onderzoeker, maar ook een leider en verbinder.
De musculoskeletale zorg verbinden
Deze rol als verbinder komt goed van pas, want Van Rhijn gaat bij de afdeling orthopedie het gebied van de musculoskeletale zorg – de zorg aan het bewegingsapparaat – samenbrengen en ontwikkelen. Dat zal hij niet alleen intern doen, maar ook met regionale, nationale en internationale partners. Hierbij onderscheidt het UMC Utrecht zich op complexe en acute spinale chirurgie bij volwassenen en kinderen, complexe en acute kinderorthopedie, complexe prothesiologie, revisies, standsafwijkingen van het been en kraakbeenproblemen in gewrichten (artrose).
Van Rhijn: “Aandoeningen aan het bewegingsapparaat zijn nu al de meest voorkomende klachten en dit aantal zal alleen maar toenemen. Ze hebben grote impact op de levenskwaliteit van patiënten en hoge maatschappelijke kosten. Artrose is bijvoorbeeld geen slijtage van het gewricht, maar een chronische gewrichtsaandoening waarvoor we dringend vroege behandelingen moeten ontwikkelen. Ook moeten we de zorg zo organiseren dat de beste beweegzorg voor alle patiënten beschikbaar en toegankelijk is.”
Onderzoek en onderwijs
De afdeling Orthopedie heeft veel aandacht voor onderwijs en onderzoek, vooral ook op het gebied van regeneratieve geneeskunde en biofabricatie. Dit onderzoek gaat bijvoorbeeld over het maken van complexe gepersonaliseerde implantaten, het 3D bioprinten van kraakbeen en andere weefsels. Ook hier zal Van Rhijn dus veel mee bezig zijn. “Interdisciplinair onderzoek en opleiding, (na)scholing en life long learning zijn dé manieren om kennis te vergaren en zo snel mogelijk aan alle (para) medici over te dragen,” aldus Van Rhijn.