Patiëntenverhaal Fikri Zallali (17): 'Ik "cater" mijn leven rondom de sport'
Patiëntenverhaal Fikri Zallali (17): 'Ik "cater" mijn leven rondom de sport'
Fikri Zallali (17 jaar) is geboren met de zeldzame ziekte Hemofilie A. Hemofilie A komt voor bij 1 op de 10.000 mannen en wordt veroorzaakt door het geheel of gedeeltelijk ontbreken van een bepaald eiwit in het bloed: Factor VIII. Dit eiwit speelt een belangrijke rol bij de stolling van bloed. Hemofilie A uit zich door bloedingen die niet vanzelf stoppen. Een bloedneus is ongemakkelijk, maar bloedingen in gewrichten, centraal zenuwstelsel of spieren kunnen leiden tot blijvende schade met alle gevolgen van dien. De behandeling van Hemofilie A bestaat uit het levenslang toedienen van medicijnen (stollingspreparaten) met daarin het ontbrekende eiwit, zodat de bloeding op een natuurlijke wijze stopt. Dit gaat met injecties.
Fikri zit in 6 VWO en is sinds december 2022 begonnen met powerliften. Hij is in korte tijd heel succesvol gebleken in deze sport en hij wil hier graag iets meer over vertellen.
Hoe ben je erbij gekomen om te gaan powerliften?
Fikri: ‘Ik ben begonnen met trainen in de sportschool en onderdeel hiervan is het powerliften, het trainen met zeer zware gewichten. Powerliften bestaat uit drie onderdelen: squat, benchpress en deadlift.
Het bleek dat ik wat sterker was dan gemiddeld en toen ben ik me meer op het powerliften gaan richten, ook na aanbevelingen van anderen, en ik vond dit uiteindelijk heel leuk om te doen.
Ik train in de gewichtsklasse <83 kg. in de leeftijdscategorie van 14-18 jaar en ben pas geleden Nationaal kampioen powerliften geworden. Ik ben recent geselecteerd door de bondscoach om in oktober deel te nemen aan het Europees Kampioenschap in Hongarije.’
Is er veel concurrentie?
Op internationaal niveau is er veel concurrentie, met name uit landen als Slovenië, Finland en Spanje. Op nationaal niveau is er wat minder concurrentie, dit begint pas vanaf de volgende klasse (junioren 19-23 jaar).
Vroeger werden zulke intensieve sporten afgeraden als je hemofilie had. Wat vinden je ouders en behandelend arts ervan dat je met deze intensieve sport bent begonnen?
Mijn ouders zijn heel erg trots, maar mijn moeder is ook bezorgd over de steeds zwaarder wordende gewichten en de impact op mijn lichaam in combinatie met mijn hemofilie.
Dr. Fischer heb ik het pas verteld nadat ik al begonnen was en zij is ook heel trots op hoe serieus ik met de sport bezig ben.
Moet je met het beoefenen van je sport rekening houden met je hemofilie/profylaxe?
Voorheen nam ik wel eens een traumadosis stolling voorafgaand aan een belangrijk toernooi, maar ik gebruik nu Hemlibra dus dat is niet meer aan de orde.
Ik heb niet meer bloedingen door de sport hooguit wat spierpijn af en toe, maar dat hoort een beetje bij topsport. Ik merk dat mijn spieren door juist sterker zijn geworden.
Wat wil je bereiken en moet je hiervoor ook iets laten?
Mijn doel is zo sterk mogelijk worden en uiteindelijk de sterkste. Ik hoef niet echt iets te laten, maar een gebalanceerde levensstijl is belangrijk. Op voeding letten, voldoende slaap, niet teveel stress. De dag voor een toernooi probeer ik geen gekke dingen te doen. Ik “cater” mijn leven rondom de sport.
Is er nog iets dat je wilt meegeven aan andere jongeren met hemofilie?
Ga sporten en bewegen, dit houdt je fit. Gezonde spieren en gewrichten kunnen preventief tegen bloedingen werken. Ik heb er veel van geleerd zoals discipline en in teamverband werken.