Sterftecijfers
Eén van de landelijke kwaliteitsindicatoren waarmee ziekenhuizen de kwaliteit van hun zorg in de gaten houden is het sterftecijfer: hoeveel patiënten overlijden er in het ziekenhuis, overlijden er meer of minder patiënten dan verwacht? Daarbij wordt rekening gehouden met wat voor patiënten er in het ziekenhuis worden behandeld. Zo wordt er gekeken naar de ernst en complexiteit van de aandoeningen en het geslacht en de leeftijd van de patiënten. Het sterftecijfer noemen we Hospital Standardized Mortality Ratio (HSMR). De analyse en rapportage over deze cijfers wordt door een onafhankelijke instantie (Dutch Hospital Data) gedaan, in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Sterftecijfer UMC Utrecht 2021-2023 uitklapper, klik om te openen
De HSMR van het UMC Utrecht van 2023 is 117, het landelijk gemiddelde is 100. De HSMR van het UMC Utrecht van 2023 onderscheidt zich niet van de andere umc’s. Omdat de cijfers van één jaar nogal wisselend kunnen zijn, is de HSMR ook berekend over drie jaar. Dit geeft een preciezer cijfer. Ook over drie jaar is de HSMR hoger dan het landelijk gemiddelde.
In de tabel wordt het aantal opnamen per jaar vermeld, het aantal overleden patiënten, het verwacht aantal overleden patiënten, de HSMR, en het betrouwbaarheidsinterval.
Vanaf verslagjaar 2022 zijn de COVID-19 opnamen meegenomen in de HSMR-berekening. De COVID-19 opnamen in 2020 en 2021 zijn net als vorige jaren uitgesloten.
Sterftecijfers 2021-2023 uitklapper, klik om te openen
Onderzoek naar sterftecijfers uitklapper, klik om te openen
Het UMC Utrecht streeft naar voortdurende verbetering. Om die reden zijn de sterftegevallen meerdere keren onderzocht: in 2015, 2016, 2020 en 2022. Dit onderzoek heeft geen aanwijzingen gegeven voor vermijdbare sterfte.
Sterftecijfer als vergelijkende maat voor kwaliteit van zorg uitklapper, klik om te openen
Wij gebruiken sterftecijfers als één van de vele manieren om onze zorg voortdurend te verbeteren. Wij willen daarover transparant zijn. Onderling vergelijken van ziekenhuizen is nog moeilijk, zoals de Gezondheidsraad heeft gesteld. Lees hierover meer in het rapport van de Gezondheidsraad: Publieke indicatoren voor kwaliteit van curatieve zorg. De stand van de discussie. Den Haag: Gezondheidsraad, 2013, publicatienr. 2013/29. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vindt dat het HSMR-model niet voldoende corrigeert voor specifieke patiëntengroepen in umc's.