Radiologie
Radiologie
De vakgroep radiologie bestaat uit 27 medisch specialisten: 24 radiologen en 3 nucleair geneeskundigen. De afdeling richt zich vooral op zorg en diagnostiek voor de tweede en derde lijn.
Contactuitklapper, klik om te openen
UMC Utrecht
Radiologie
Huispostnummer F 01.503
Postbus 85500
3508 GA Utrecht
Zorgaanbod uitklapper, klik om te openen
De afdeling beschikt over een uitgebreide infrastructuur voor een breed scala aan behandelingen:
- conventionele röntgendiagnostiek
- echografie
- angiografie
- mammografie
- nucleair onderzoek
- CT
- MRI
- Interventieradiologie
Op de afdeling Radiologie van het UMC Utrecht worden diagnostiek en behandelingen uitgevoerd met behulp van beeldvormende technieken (röntgenfoto, CT-scan, MRI-scan en echografie).
Diagnostiek
De diagnostiek van de afdeling Radiologie is georganiseerd aan de hand van zes UMC-brede thema’s:
- Brein : diagnostiek van o.a. hersenbloedingen, vaatafwijkingen in hoofd en ruggenmerg en beroertes ('CVA' of 'stroke');
- Hart en vaten: vooral diagnostiek van klepafwijkingen, vernauwingen en verwijdingen van de vaten en ziekten van de hartspier;
- Oncologie: diagnostiek voor het aantonen of uitsluiten van kanker middels een biopsie of punctie en diagnostiek voor primaire tumoren als ook uitzaaiingen;
- Kind: vanuit het Wilhelmina Kinderziekenhuis is er veel ervaring met (complexe) diagnostiek van zieke kinderen;
- Infectie en afweer: diagnostiek bij reuma patiënten;
- Beweging : de diagnostiek bij patiënten met knie- en lage rugklachten.
Behandeling
Naast de diagnostiek worden op de afdeling Radiologie ook behandelingen uitgevoerd. Dit noemen we interventieradiologie, een vakgebied dat sterk in ontwikkeling is. De behandelingen gebeuren met behulp van beeldgestuurde technieken. De volgende behandelingen worden door de afdeling Radiologie uitgevoerd:
- Brein: behandeling van o.a. een aneurysma (coiling), een AVM (embolisatie) en een CVA/stroke (trombectomie).
- Hart en vaten: behandeling van o.a. vernauwde bloedvaten in de benen, armen, hals of buik (dotterbehandeling), afsluiten van bloedvaten bij een bloeding (embolisatie).
- Oncologie: behandeling van kanker door middel van chemo-embobolisatie, radio-embolisatie en ablatie. Voor uitzaaiingen in de lever bij patienten die niet meer reageren op chemotherapie wordt gebruik gemaakt van nieuwe technieken zoals Holmium embolisatie (radioactieve bolletjes) en MRI-HIFU (ultrageluid).
- Kind: expertise van het WKZ. In principe kunnen alle interventieradiologische behandelingen ook bij kinderen worden uitgevoerd.