Voorkomen van een enkelblessure
De behandeling van hemofilie is de afgelopen jaren verder verbeterd. Toch zijn niet alle bloedingen te voorkomen. De gewrichten die hier het meest kwetsbaar voor zijn, zijn de enkelgewrichten. Bij mensen zonder hemofilie ontstaan aan de enkel, na de knie, de meeste sportblessures. Vooral bij sporten als voetbal, basketbal, volleybal en korfbal hebben de enkels het hard te verduren. Omdat enkelbandblessures zoveel voorkomen én omdat het een type letsel is waaraan je best wat kunt doen, ontwikkelde VeiligheidNL in samenwerking met het AmsterdamUMC de app ‘Versterk je Enkel’.
In de Versterk je Enkel app staan drie methoden om enkelblessures te voorkomen: enkels intapen, oefeningen en de enkelbrace. Ellen Kemler, onderzoeker bij het Kenniscentrum voor Letselpreventie VeiligheidNL vertelt: “Alle drie de methoden werken. Uit de literatuur blijkt dat intapen net iets minder goed werkt dan de andere twee, maar mensen moeten gewoon kiezen welke methode het best bij ze past. Houd je bijvoorbeeld niet van iets in je schoen, dan kies je voor de oefeningen.” Het combineren van meerdere methoden heeft geen meerwaarde. Dus eentje kiezen is genoeg. De kans op enkelblessures wordt hiermee verkleind met 40 procent, blijkt uit onderzoek. Dit kan nadat je recent een blessure aan de enkels hebt opgelopen, regelmatig door de enkel zwikt, maar ook preventief als je nog geen klachten hebt.
Download hier de ‘Versterk je Enkel’ app voor Android of Apple.

Mocht je in verband met gewrichtsklachten starten met fysiotherapie, neem dan contact op met de fysiotherapeuten van de Van Creveldkliniek. Zij zijn momenteel bezig met een onderzoek naar hoe effectief deze behandeling van de fysiotherapeut is bij mensen met hemofilie.
Johan Blokzijl, onderzoeker en fysiotherapeut