Acetazolamide is een vochtafdrijvend middel (diureticum) dat gebruikt wordt bij de behandeling van verschillende ziekten. Binnen de oogheelkunde wordt dit medicijn gebruikt voor de verlaging van de oogdruk (bij glaucoom) of voor de vermindering van vocht in het netvlies (maculair oedeem).
Dosering en gebruik uitklapper, klik om te openen
Meestal wordt deze medicatie toegediend in de vorm van tabletten (per oraal). Indien een snel effect moet worden verkregen, wordt het soms toegediend via de bloedbaan (intraveneus).
Bijwerkingen uitklapper, klik om te openen
De bijwerkingen die kunnen optreden komen niet vaak voor, en zijn afhankelijk van de dosis en de duur van de behandeling. De bijwerkingen verschillen per persoon en zijn tijdelijk en omkeerbaar na afbouw en stop van de medicatie.
Hieronder een overzicht van de bijwerkingen die kunnen voorkomen (raadpleeg de bijsluiter voor een volledig overzicht):
- Tintelingen in vingers en tenen (met name in de eerste weken dat u start met de medicatie).
- Smaakveranderingen (metaalsmaak), misselijkheid.
- Hoofdpijn, duizeligheid.
- Verandering in bloedwaarden (voornamelijk een verlaging van de kaliumwaarde waarvoor soms kaliumsupplementen worden bijgegeven).
Het eten en drinken van tomatensap, sinaasappels, bananen en gedroogde abrikozen wordt vaak aangeraden omdat deze producten veel kalium bevatten.
Bij langdurig gebruikt wordt er regelmatig bloedonderzoek verricht.
Aandachtspunten bij gebruik uitklapper, klik om te openen
U dient deze medicatie te vermijden als u lijdt aan ernstige nierinsufficiëntie, leverinsufficiëntie of een allergie heeft voor sulfonamiden. Deze medicatie kan in hogere doseringen en langdurig gebruik de werking van andere medicatie beïnvloeden. Raadpleeg hiervoor de bijsluiter. Vermijd het gebruik van acetylsalicylzuur (Ascal) en bij gebruik van bloedglucoseverlagende middelen is extra controle hiervan aangewezen.
Kinderwens, zwangerschap en borstvoeding
Heeft u een kinderwens, geeft u borstvoeding of bent u zwanger? Vertel dit dan aan uw arts. Het gebruik van Acetazolamide wordt liefst vermeden aangezien er weinig gegevens zijn over de veiligheid van dit product tijdens zwangerschap en borstvoeding.
Raadpleeg uw arts voor de correcte behandeling en meest gedetailleerde informatie.
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw oogarts.
Polikliniek Oogheelkunde
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 11.30 uur en tussen 13:00 en 16:45 uur.