Terug

Psychiatrie A2V - patiëntenvoorlichting

Afdeling A2 volwassen psychiatrie - patiëntenvoorlichting

Patiëntfolder

Welkom op afdeling A2 volwassen Psychiatrie van het UMC Utrecht.

U bent hier vrijwillig gekomen of tegen uw wil in. We realiseren ons dat dit een ingrijpende periode voor u zal zijn. Samen met u en mogelijk met uw naasten gaan we op zoek naar hoe we het beste bij u aan kunnen sluiten om bij te dragen aan uw herstel. Daarbij houden we graag in het oog wat u kunt betekenen voor uw eigen herstel, wat uw naasten (en ambulant team) kunnen betekenen en wat wij u aan gepaste zorg kunnen bieden.

Graag maken we kennis en horen we als team uw verhaal. Voor vragen staan we altijd open.

Op weg naar een voorspoedig herstel en met vriendelijke groet,

Team A2

Een goed gesprek - A2 Volwassenen

De opname uitklapper, klik om te openen

Het opnamegesprek

Het opnamegesprek zal met u, uw behandelend arts, psychiater en een verpleegkundige van de afdeling erbij plaatsvinden. Wij vinden het belangrijk dat u tijdens en na uw opname goed in contact blijft/komt met belangrijke personen om u heen. Daarom heeft het onze voorkeur dat er een familielid of andere betrokkene aanwezig is bij het opnamegesprek. Tijdens dit gesprek zal een voorlopig behandelplan met u worden opgesteld.

Graag vernemen we van u wie uw contactpersoon is tijdens uw verblijf op de afdeling. Dit is de persoon aan wie wij informatie mogen verstrekken.

Het multidisciplinaire team

In het opnamegesprek krijgt u te horen welke psychiater en arts-assistent verantwoordelijk zijn voor uw behandeling. Ook wordt u ingedeeld bij een aantal verpleegkundigen (uit de A-groep of B-groep).

U zal begeleid worden door een verpleegkundige bij voorkeur uit uw eigen groep. Deze verpleegkundige is uw aanspreekpersoon gedurende de dienst.

Het behandelteam bestaat naast artsen en verpleegkundigen uit andere betrokken disciplines:

  • Psychiater
  • Arts in opleiding tot psychiater (arts-assistent)
  • (Senior-)verpleegkundigen/ sociotherapeuten
  • Activiteitenbegeleider
  • Ervaringsdeskundige
  • Psycholoog
  • Bewegingsagoog
  • Geestelijk verzorger

Het UMC Utrecht is een opleidingsziekenhuis; zo kunt u ook stagiaires, coassistenten (studenten in opleiding tot arts) en verpleegkundig specialisten in opleiding tegenkomen.

Maatschappelijk werk

Aan afdeling A2 is een vaste maatschappelijk werker verbonden. Op het moment dat u problemen ervaart op gebied van bijv. wonen, werken, daginvulling of financiën, kunt u hierbij hulp vragen. Ook is het mogelijk om een familiegesprek aan te vragen. Daarnaast kan het voorkomen dat de maatschappelijk werker uw familielid of naaste individueel spreekt om hen tot steun te zijn.

Van observatie tot behandelplan uitklapper, klik om te openen

Voordat we overgaan tot een behandeling willen wij eerst goed weten wat er met u aan de hand is. De eerste periode van uw opname bestaat dan ook uit een observatieperiode.

MDO

Binnen de eerste of tweede week van opname vindt er een MDO (= multidisciplinair overleg) plaats. Dit is een overleg waarin observaties worden besproken en doelen worden opgesteld. Hierbij zijn o.a. de psychiater, behandelend arts en de verpleging aanwezig. Een schriftelijke inbreng namens u wordt als waardevol gezien. Het MDO zal vervolgens aan u teruggekoppeld worden. Bij deze terugkoppeling is een naaste van u zeker welkom, mocht u dit op prijs stellen.

Wanneer u wordt opgenomen voor een time-out dan zal er geen MDO plaats vinden.

ZAG

Om de voortgang van de behandeling en het herstelproces te monitoren en waar nodig bij te sturen, plannen we een zorgafstemmingsgesprek (ZAG). Tijdens het ZAG gaan we met u, uw naasten en alle betrokken hulpverlenende partijen in gesprek over hoe de afgelopen periode is verlopen. Er is aandacht voor alle partijen om tot afspraken te komen en wie wat doet om hersteldoelen te behalen. Zo houden we elkaar scherp aan welke doelen er gewerkt wordt en of opname zinvol is.

Het basisprogramma en therapieën uitklapper, klik om te openen

Binnen A2 hebben we een vast basisprogramma. Naast dit programma verwachten we ook dat u zich (via de iPad van de afdeling) inschrijft voor meer therapieaanbod zoals:

  • Activiteitenbegeleiding (AB)

De AB biedt handvaardigheidstechnieken zoals tekenen, schilderen, textiele werkvormen en hout- en leerbewerking. Daarnaast behoren koken, werken met de computer en aandacht voor actualiteiten tot de mogelijkheden binnen het programma.

De doelstellingen van de verschillenden programmaonderdelen zijn onder meer het versterken van het gevoel van eigenwaarde, verbeteren van de concentratie, hobby’s (her)ontdekken en het werken aan sociale vaardigheden.

  • Bewegingsagogiek (BA)

Bij BA staat het in beweging komen centraal. Met lichamelijke oefeningen en sport- en spelsituaties wordt u uitgedaagd om tot actie en interactie te komen. Fitness en zwemmen zijn bijvoorbeeld onderdeel van BA.

Modules

Een overzicht van de modules vindt u in de ‘modulewaaier afdeling psychiatrie’. Vraag uw begeleidend verpleegkundige om deze waaier in te zien. Samen met u kijken we graag welke modules voor u geschikt zijn. U kunt bijv. denken aan running therapie, een training stressmanagement, mindfulness of koken.

Overzicht uitklapper, klik om te openen

Van maandag tot en met vrijdag hebben wij voor alle patiënten een basisprogramma.

Weekprogramma in het algemeen:

  • 06:30 – 09:00 uur: ontbijt (vrije inloop)
  • 07:30 – wekronde
  • 08:45 – 09:15 uur: dagopening in de woonkamer (A/B)
  • 09:00 – 12:00 uur: therapie, afhankelijk van inschrijving
  • 12:15 – 12:45 uur: lunch
  • 13:00 – 17:00 uur: therapie, afhankelijk van inschrijving
  • 17:30 – 18:00 uur: warme maaltijd
  • 18:00: gezamenlijke dagsluiting in de woonkamer (A/B)
  • 22:00 uur: rust op de afdeling zodat mensen ongestoord kunnen gaan slapen

Maaltijden

De maaltijden kunt u nuttigen in de huiskamer van uw eigen groep. Wij gaan er vanuit dat u aan de maaltijd deelneemt. Mocht dit niet haalbaar zijn dan is het fijn wanneer u dit met uw begeleider bespreekt.

De maaltijden worden op de volgende tijdstippen genuttigd:

  • Ontbijt, vrije inloop, tussen 06:30 – 09:00 uur
  • Gezamenlijke lunch (= broodmaaltijd) tussen 12:15 en 12:45 uur
  • Gezamenlijke avondmaaltijd (= warme maaltijd) tussen 17:30 en 18:00 uur

De maaltijd wordt gezamenlijk gestart en beëindigd met voor- en achteraf een moment van stilte voor wie dat wenst.

Avondeten kunt u overdag vóór 12:30 uur zelf bestellen (vanuit het UMC menu) via de blauwe iPad. De verpleegkundige kan hier indien gewenst meer uitleg over geven.

Aanvullend: vanuit hygiënisch oogpunt adviseren we om geen etenswaren te bewaren op uw kamer. Er is een hiervoor bestemde koelkast waar u naar kunt vragen. Zet vooraf graag uw naam en de datum op het product.

Nachtrust

Tussen 22:00 en 07:00 uur willen we de rust op de afdeling bewaken om iedereen voldoende nachtrust te kunnen bieden. Op de afdeling is 24 uur per dag verpleging aanwezig.

De nachtdienst zal regelmatig door het raampje kijken (met een zaklamp) om te zien of u slaapt. Als er geen zicht op u is zal de verpleegkundige even binnenkomen op uw kamer. Geef het vooral aan wanneer het u niet lukt om te slapen.

Bezoek, vrijheden en verlof uitklapper, klik om te openen

Het is mogelijk om buiten het programma om bezoek te ontvangen. Bij twijfel is het prettig wanneer u dit afstemt met de verpleging.

Vrijheden op A2 zijn in kleurcodes ingedeeld. Dit betekent:

  • Rode vrijheden: u verblijft op de afdeling.
  • Oranje vrijheden: u kunt onder begeleiding van verpleging of therapeut van de afdeling af.
  • Gele vrijheden: u kunt met familie/naaste van de afdeling af. Dit in overleg met uw familie/naaste.
  • Groene vrijheden: u kunt alleen de afdeling af, als u met uw begeleidend verpleegkundige afspraken maakt over de tijd en het doel.

Welke vrijheden u heeft gaat uiteindelijk via de arts en is in overleg met uw contactpersoon. Vrijheden worden wellicht in de loop van opname aangepast.

We spreken van 'verlof' als u langer dan 2 uur van de afdeling af bent. Voordat u met verlof kunt is het maken van een verlofplan nodig. Bespreek dit plan met één van uw verpleegkundigen die het vervolgens kan inbrengen bij de arts.

Als u met verlof gaat dan verwachten wij u uiterlijk om 20:00 uur terug op de afdeling.

Een volgende stap is een nachtverlof: als uw situatie het toestaat kunt u, na overleg, 1 nacht per week met verlof.

Medicijnen uitklapper, klik om te openen

Medicatie wordt om veiligheidsredenen in de medicijnkamer ingenomen en bewaard. Mocht u medicatie mee hebben naar de afdeling dan geeft u die in bewaring en krijgt u die weer mee terug als u met ontslag gaat.

Als u met verlof gaat krijgt u medicijnen van de afdeling mee. Bij ontslag krijgt u van uw arts een recept mee.

Roken uitklapper, klik om te openen

In en om het UMC Utrecht is roken (incl. e-sigaret en dergelijke) niet toegestaan. Als u rookt dan bieden wij overdag een aantal vaste rookmomenten aan. U rookt dan buiten het terrein van het UMC Utrecht. Rookwaar met aansteker bewaart u in onze kluiskast en mag niet in eigen bezit zijn.

Helaas is het niet mogelijk dat u onder begeleiding van een verpleegkundige naar buiten gaat om te roken. Wilt u stoppen met roken dan zullen wij u hierin begeleiden.

Alcohol, drugs en verboden voorwerpen uitklapper, klik om te openen

Tijdens uw opname mag u geen alcohol en drugs in uw bezit hebben. Het gebruik van alcohol en drugs tijdens uw opname (ook wanneer u gebruik maakt van vrijheden en verlof) niet toegestaan en kan nadelige gevolgen hebben voor uw herstelproces en opname.

Telefoneren/gebruik mobiele telefoon uitklapper, klik om te openen

Vanwege de rust op de afdeling en uw eigen privacy vragen wij u om te telefoneren op uw kamer. U kunt ook gebruik maken van de patiëntentelefoon. Hier kunt u zo nodig hulp bij vragen.

Fotograferen uitklapper, klik om te openen

Het is niet toegestaan om medepatiënten of medewerkers te fotograferen of video-opnames van ze te maken. Ook niet als medepatiënten hier toestemming voor hebben gegeven. Dit is ter bescherming van de privacy van patiënten en medewerkers.

Waardevolle bezittingen uitklapper, klik om te openen

De afdeling en het ziekenhuis dragen geen verantwoordelijkheid voor verlies en/of diefstal van uw persoonlijke eigendommen. Eventueel kunt u voor waardevolle bezittingen gebruik maken van de kluiskast op de afdeling, maar deze spullen thuis bewaren is nog beter.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen: uitklapper, klik om te openen

Bezoekadres: 

Heidelberglaan 100
3584 CX Utrecht

Postadres:

UMC Utrecht
Zorglijn A2 volwassenen
t.a.v. naam patiënt
Huispostnummer A.00.2.46
Postbus 85500
3508 GA Utrecht

Telefoon:

Buiten kantoortijd kunt u de afdeling bereiken via het centrale telefoonnummer van het UMC Utrecht: 088-755 5555, vraag naar afdeling Psychiatrie - A2 Volwassenen

Dagelijkse leiding:

  • Tjeerd van Benthem, psychiater en medisch hoofd zorglijn A2
  • Aukje Nakken, teammanager zorglijn A2
  • Laura Velmans, teamleider afdeling A2 Volwassenen

Route en parkeren uitklapper, klik om te openen

Voor een routebeschrijving naar het UMC Utrecht kunt u de website van het UMC raadplegen; kijk op https://www.umcutrecht.nl/nl/contact-route of vraag een medewerker van de afdeling.

Openbaar vervoer

Het UMC Utrecht en daarmee ook afdeling A2 is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Voor actuele informatie raadpleegt u www.9292.nl of belt u met het landelijk informatienummer 0900-9292.

Meer informatie uitklapper, klik om te openen

Voor een uitgebreide visie en werkwijze van A2 volwassenen verwijzen wij u graag naar de folder voor patiënten, naasten en hulpverleners.

Contact uitklapper, klik om te openen

Verpleegafdeling Acuut en Intensieve zorg Psychiatrie

Tijdens kantooruren kunt u bellen met:

088 75 574 73

Buiten kantoortijden kunt u de afdeling bereiken via het centrale telefoonnummer van het UMC Utrecht.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet