U bent of wordt op korte termijn opgenomen op de afdeling D2 west van de zorgeenheid dermatologie, allergologie en pijnbehandeling van Universitair Medisch Centrum Utrecht, locatie AZU. De zorgeenheid is onderdeel van de Divisie Interne Geneeskunde en Dermatologie.
In de opnamebrochure van het UMC Utrecht, kunt u lezen wat u in het algemeen kan en mag verwachten tijdens uw opname. Onderwerpen die specifiek voor de zorgeenheid dermatologie, allergologie en pijnbehandeling gelden, vindt u in deze brochure terug.
Welkom op de klinische afdeling dermatologie, allergologie en pijnbehandeling uitklapper, klik om te openen
De medewerkers van de D2 West zorgeenheid wensen u een aangenaam verblijf toe. De klinische afdeling dermatologie, allergologie en pijnbehandeling bevindt zich in de D-vleugel op de tweede verdieping. U volgt route D. Ook de klinische afdeling reumatologie en de ruimtes voor dagbehandeling, zijn op deze vleugel gevestigd. Omdat de afdeling reumatologie en dermatologie, allergologie en pijnbehandeling afzonderlijke afdelingen zijn, zult u verpleegkundigen, artsen en secretaresses tegen kunnen komen die niet verbonden zijn aan de afdeling dermatologie. Dit kan in het begin van uw opname enige verwarring geven. Op de zorgeenheid kunnen tien patiënten verpleegd worden. Er zijn twee- en éénpersoonskamers. Alle kamers zijn voorzien van toilet, was- en doucheruimte. Verder beschikt iedere patiënt over een afsluitbare garderobekast en tv, telefoon/internet.

Telefonische inlichtingen en privacy
Wij beschouwen informatie over uw gezondheid als strikt privé. Dit houdt concreet in dat, wanneer er iemand (familie, vrienden en bekenden) informatie over u wenst, wij dit alleen verstrekken aan de contactpersoon, die u tijdens uw opnamegesprek aan ons hebt doorgegeven. Inlichtingen worden verstrekt door de desbetreffende behandelend arts en/of verantwoordelijk verpleegkundige (VV) of diens vervanger.
Voorbereiding opname dermatologie en allergologie uitklapper, klik om te openen
Voor u naar het UMC Utrecht komt, kunt u zich als volgt voorbereiden op uw opname:
- Schrijf de klachten over uw aandoening en/of andere vragen op zodat u deze niet vergeet.
Neem de volgende dingen mee:
- Indentiteitskaart
- Actuele medicatieoverzicht van de apotheek, de secretaresse zal uw toestemming vragen.
- De medicijnen en zalven die u gebruikt.
- Uw verzekeringspapieren.
- Een eventueel dieetvoorschrift.
- Een kamerjas (ochtendjas).
- Gemakkelijk zittende kleding.
- Uw eigen toiletartikelen.
- Spullen ter ontspanning, zoals tijdschriften, puzzelboekje, laptop, tablet, enz.
Wij raden u aan om kostbare spullen zoals sieraden thuis te laten.
Als u een behandeling met zalf krijgt kan dat vlekken op uw kleding veroorzaken. Om vlekken op uw kleding te voorkomen maar ook voor het comfort maken wij gebruik van zogenaamde ‘zalfpakken’ van zijde of katoen. Mocht u eigen kleding willen dragen, dan is het handig om oude kleding mee te nemen.
Voorbereiding opname pijnbehandeling uitklapper, klik om te openen
Er zijn een aantal pijnbehandelingen die een korte opname in het ziekenhuis noodzakelijk maken. Voor deze specifieke behandelingen krijgt u informatie van uw behandelend arts. Indien u wordt opgenomen voor één of meerdere dagen dan is het aan te bevelen om een aantal dingen mee te nemen (zie hierboven). Voor specifieke voorbereidingen van bepaalde behandelingen zal de arts u voor de opname in het ziekenhuis op de hoogte stellen.
De opnamedag dermatologie en allergologie uitklapper, klik om te openen
Nadat u zich heeft laten inschrijven bij de opnamebalie bij de hoofdingang, brengt een gastvrouw of gastheer van het ziekenhuis u naar de verpleegafdeling dermatologie, allergologie en pijnbehandeling op D2 west (2e etage). Aldaar zal u iets te drinken worden aangeboden. Het kan zijn dat u even moet wachten op de verpleegkundige, die u naar uw kamer zal brengen.
Op uw kamer zal de verpleegkundige u uitleg geven over het verloop van de opnamedag en heeft u samen met de zaalarts en de verpleegkundige een opnamegesprek. Tijdens dit gesprek worden de gegevens genoteerd die van belang zijn voor uw behandeling/verpleging.
Kort daarop komen de (hoofd)behandelaar dermatologie, zaalarts en de verpleegkundigen bij u langs voor de opnamevisite. De arts bekijkt uw huid en adviseert aan de hand van de bevindingen een (zalf)behandeling. Ook de apothekersassistente komt bij u langs voor een gesprek over uw medicatie. Ze zal de thuismedicatie verifiëren/vergelijken met de hier voorgeschreven medicatie.

De medewerkers van de zorgeenheid uitklapper, klik om te openen
Tijdens uw verblijf krijgt u met vele medewerkers te maken. Het UMC Utrecht is ook een opleidingsziekenhuis. Studenten uit veel verschillende opleidingen komen in dit ziekenhuis stage lopen. Op onze afdeling zijn vooral studenten geneeskunde en verpleegkunde te vinden. Het kan zijn dat u gevraagd wordt om aan een opleidingsactiviteit deel te nemen. Het is vanzelfsprekend dat dit vrijblijvend is.
Artsen
De (zaal)artsen zijn, onder supervisie van de hoofdbehandelaar, aan onze afdeling verbonden. Zij volgen de opleiding tot dermatoloog of anesthesist, zij dragen de verantwoordelijkheid voor uw medische behandeling. Tijdens uw verblijf op onze afdeling krijgt u doordeweeks dagelijks visite van de zaalarts. In het weekend zal de dienstdoende weekendarts één keer een ronde lopen tenzij uw situatie meer aandacht vereist. Behoudens de zaalarts kunnen ook de hoofdbehandelaar en co-assistenten deelnemen aan de artsenvisite.
Verpleegkundigen
Op onze afdeling werken een team van verpleegkundigen en een medisch secretaresse onder leiding van het unithoofd. De verpleegkundige is een belangrijk aanspreekpunt voor u. Voor elke patiënt is er een verpleegkundige, die de zorg en de behandeling coördineert. Dit is de zogeheten verantwoordelijke verpleegkundige, ook wel VV genoemd. Op het (Schiphol) bord tegenover de balie kunt u vinden wie uw vv-er is en wie uw aanspreekpunt is op de dag en avond.
Maatschappelijk werker
Het kan zijn dat u zich zorgen maakt over het verloop en / of de eventuele gevolgen van uw ziekte. Er kunnen onzekerheden en spanningen zijn ontstaan door uw aandoening. De maatschappelijk werker kan daarbij een belangrijke rol vervullen. U kunt in contact komen met de maatschappelijk werker op eigen verzoek, op medisch advies of door ontwikkelingen gaande- weg uw opname. De maatschappelijk werker kan u helpen door middel van gesprekken of door het geven van advies.
Verpleegkundig specialist
Een verpleegkundig specialist is bevoegd om bepaalde medische taken uit tevoeren. De functie richt zich op verpleegkundige taken waarbij wordt samengewerkt met de arts of medisch specialist.
Transferverpleegkundige
De transferverpleegkundige is van betekenis bij het doorplaatsen van ziekenhuis naar verpleeghuis en of het aanvragen van voorzieningen in de thuissituatie.
Fysiotherapeut
De zaalarts betrekt de fysiotherapeut bij uw behandeling wanneer er sprake is van beperkingen of stoornissen van het bewegingsapparaat.
Diëtiste
Aan onze afdeling is ook een diëtiste verbonden. Zij kan desgewenst adviezen geven over uw voeding.
Geestelijke verzorging
Levens- en geloofsvragen, zingeving, ethische keuzen en spirituele ontwikkeling kunnen in een gesprek met een geestelijke verzorger bijzondere aandacht krijgen. De dienst geestelijke verzorging bestaat uit een team van katholieke, protestante, humanistische en islamitische verzorgers, ook kan een pandit worden ingeroepen. Indien u behoefte heeft aan een gesprek met begeleiding van de geestelijke verzorging geef dit dan aan bij uw verpleegkundige.
Medisch secretaresse
De secretaresses geven aanvullende informatie, checken gegevens, maken afspraken voor onderzoeken en verzorgen de benodigde formulieren en folders. Tevens komen zij de post bij u brengen. Zij kennen de weg en de gang van zaken in het ziekenhuis en kunnen u helpen bij het beantwoorden van uw vragen of u doorverwijzen naar de juiste persoon.
Laboratorium medewerkers
’s Morgens tussen 8.00 - 10.00 uur kan een medewerker van het centraal laboratorium bij u langs komen indien er bij u bloed moet worden afgenomen. Dit geschiedt, in overleg met u, op verzoek van de behandelend arts. Belangrijk is dat u op uw kamer blijft totdat het bloed is afgenomen.
Afdelingsassistent
Voert taken uit die het zorgproces en de zorgverleners ondersteunen.
Voedingsassistenten
Deze zijn verantwoordelijk voor het rondbrengen van de maaltijden en dranken. Daarnaast kunnen zij u hulp bieden bij het bestellen van de warme maaltijd via het infotainment; het televisie/computerscherm bij uw bed.
Medewerkers schoonmaakdienst
Deze medewerkers komen dagelijks bij u op de kamer om uw kamer schoon te maken en de kasten bij te vullen. De schoonmaakmedewerkers werken volgens de microvezel methode. Dit is een methode waar geen water bij te pas komt.
Artsenvisites uitklapper, klik om te openen
Artsenvisite dermatologie en allergologie
De artsenvisites zijn verdeeld in dagelijkse visites en een ‘grote’ visite:
- ‘Grote’ visite (hoofdbehandelaar, zaalartsen, co-assistenten en verpleegkundigen) op maandag en donderdag tussen 8.30 en 11.00 uur.
- Dagelijkse visite (zaalarts, co-assistenten en verpleegkundige) dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 8.30 en 10.00 uur.
- In het weekend zal er één artsenvisite worden gelopen, tenzij de situatie anders verlangt.
Tijdens de ‘grote’ visite bekijken de artsen de gehele huid. Het is dan ook belangrijk dat u op het afgesproken tijdstip aanwezig bent. Na de visite op maandag wordt in een multidisciplinaire bespreking uw verdere behandeling besproken en daarna met u doorgenomen.
Artsenvisite pijnbehandeling
De artsenvisites zijn verdeeld in dagelijkse visites en een ‘grote’ visite:
- De ‘grote’ visite (hoofdbehandelaar, zaalarts, co-assistent en verpleegkundige) vindt plaats op woensdagmorgen. Deze begint omstreeks 8.00 uur
Elke dag met uitzondering van het weekend komt de zaalarts bij u langs. Dit is meestal rond 8.00 uur. Wij verzoeken u tijdens de visitetijden op uw kamer te blijven en de visite af te wachten.
Het is verstandig om van tevoren na te denken over wat u gedurende de visite wil meedelen en/of vragen. Schrijf deze vragen bijvoorbeeld op zodat u ze niet vergeet. De verpleegkundige kan u helpen bij deze voorbereiding. De dagelijkse visite waarbij de arts langs komt, is bedoeld om de uitslagen van onderzoeken en therapie met u te bespreken. Zo nodig zal de behandeling aangepast worden.

Kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid uitklapper, klik om te openen
In het kader van patiëntveiligheid en het optimaliseren van de kwaliteit van zorg, komen een aantal onderwerpen dagelijks aan de orde. Dit is in het hele UMC Utrecht doorgevoerd.
Identificatie
U bent verplicht een polsbandje te dragen. Indien uw polsbandje niet meer leesbaar is of weg is, vragen wij u dit aan te geven bij de verpleegkundige. Bij elk onderzoek, elk behandeling en iedere medicatieverstrekking wordt er naar uw naam en geboortedatum gevraagd. Dit is om fouten te voorkomen. Het verstrekken van medicatie vereist concentratie van de verpleegkundige. Daarom is het wenselijk dat de verpleegkundige zo min mogelijk wordt gestoord. Wij verzoeken u tijdens medicatieverstrekking even te wachten met het stellen van vragen, tenzij het dringend is.
Pijn
Omdat we pijn maximaal willen behersen wordt dagelijks op drie verschillende momenten naar de mate van pijn en pijnbeleving gevraagd. Deze wordt uitgedrukt in een score die loopt van nul (geen pijn) naar 10 (ondraaglijke pijn). Als u voor dermatologie opgenomen bent, scoren we twee maal daags, op dezelfde wijze de mate van jeuk.
Informed consent
Bij iedere ingreep of risicovolle procedure vragen we uw toestemming voor het ondergaan van een bepaald klinisch onderzoek en/of een bepaalde behandeling. Dit gebeurt nadat u hierover uitgebreid geïnformeerd bent door uw arts. Deze afspraken komen in uw medisch dossier.
Globale dagindeling uitklapper, klik om te openen
Uw verblijf in het ziekenhuis staat in het teken van onderzoek en behandeling van uw aandoening. Dit leidt tot regelmatig terugkerende activiteiten waarvan we u nu vast een indruk geven.
- 6.30 uur
Op de afdeling begint de dag om 6.30 uur. Op dat moment beginnen de verpleegkundigen met het uitvoeren van verschillende werkzaamheden. U moet daarbij denken aan lichaamscontroles zoals pols, bloeddruk en temperatuur meting. Ook kan een bepaalde behandeling van uw huid nodig zijn. Het kan dus zijn dat u gewekt wordt. Is dat niet nodig dan is de ontbijtservice de eerste activiteit.
- 8.00 - 8.30 uur
Tussen 8.00 en 8.30 uur krijgt u het ontbijt. In de loop van de ochtend helpt de verpleegkundige u met uw verzorging en behandeling. De verpleegkundige spreekt hiervoor een tijdstip met u af. In de loop van de dag kunnen ook onderzoeken voor u gepland staan. Hiervan wordt u tijdig op de hoogte gebracht.
- 8.30 - 10.00 uur
Tussen 8.30 en 10.00 uur is de dagelijkse doktersvisite en er kan bloed afgenomen worden door een laborante. Daarom is het raadzaam dat u op uw kamer blijft.
- 12.00 uur
Omstreeks 12.00 uur kunt u de lunch verwachten.
- 14.00 uur
In de middag is er volop gelegenheid om bezoek te ontvangen. De bezoektijden van onze afdeling zijn in principe van 14.00 - 20.00 uur. Andere bezoektijden zijn in overleg met de verpleegkundige mogelijk. Onderzoek en behandeling hebben echter altijd voorrang!17.30 uur. De warme maaltijd komt omstreeks 17.30 uur op de afdeling.
- 22.30 uur
Vanaf 22.30 uur streven wij naar rust op de afdeling. In het belang daarvan verzoeken wij u op uw kamer geen gebruik meer te maken van groot licht, radio zonder oortelefoon, televisie zonder oortelefoon en dergelijke zodat uw medepatiënten de gelegenheid hebben om te gaan slapen.
Faciliteiten, afdelingsafspraken en overige informatie uitklapper, klik om te openen
Infotainment
U kunt gratis gebruik maken van alle mogelijkheden van het infotainment (televisie, radio, internet en bellen naar vaste nummers). Het infotainment is een beeldscherm wat bij elk bed hangt. Het bellen naar 06-nummers en 0900-nummers via het infotainment kost wel geld. U kunt bij de hoofdingang van het ziekenhuis, bij een automaat, een pas halen en opwaarderen. Het gebruik van een mobiele telefoon is toegestaan. U moet er wel rekening mee houden dat het bereik van een mobiele telefoon van plaats tot plaats kan verschillen en dat u uw medepatiënten niet stoort. Er is in het ziekenhuis wifi aanwezig
Koffie en thee
Diverse malen per dag komt de voedingsassistente bij u langs voor koffie/thee ed. Deze dranken zijn niet voor uw bezoek bedoeld. Voor het bezoek is er koffie en thee uit de automaat beschikbaar. Deze automaat bevindt zich in de gang tussen afdeling D2 west en D2 oost.
Douche en toilet
Deze bevinden zich op uw kamer en zijn alleen bestemd voor de patiënten. Wij verzoeken uw bezoek gebruik te laten maken van de bezoekerstoiletten aan het begin van de afdeling.
Roken
Op de afdeling mag niet worden gerookt. Roken kan buiten op de aangegeven plaatsen.
Verlaten van de afdeling
Als uw situatie het toelaat, is verlof in de weekeinden en op feestdagen mogelijk na toestemming van de zaalarts of hoofdbehandelaar. Als u overdag de afdeling wilt verlaten dan verzoeken wij u dit aan de verpleegkundige door te geven.
Ontslag
In overleg met de artsen wordt uw ontslag vastgesteld. Er wordt hierbij rekening gehouden met nog eventueel te regelen zorg thuis. Er wordt verwacht dat u in principe deze zorg zelf kunt regelen met familie en vrienden. Indien thuiszorg wenselijk is na uw ontslag uit ons ziekenhuis, dan wordt dit door de transferverpleegkundige geregeld. Was er al een thuiszorgprobleem vóór uw opname, dan zal het traject van aanvragen eveneens door de transferverpleegkundige worden gestart. Wachten op thuiszorg in het ziekenhuis is echter niet vanzelfsprekend. Dit geldt tevens voor plaatsing in een verpleeghuis en verzorgingshuis. Gewoonlijk vindt het ontslag ’s morgens tussen 10.00 en 10.30 uur plaats.
Reanimatie
Tijdens het verblijf in het UMC Utrecht kunnen zich bij sommige patiënten complicaties voordoen. In het geval van een acute hart - of ademstilstand wordt direct gestart met reanimeren. In het UMC Utrecht geldt het uitgangspunt: alle patiënten worden bij een hart of ademstilstand gereanimeerd, tenzij anders is afgesproken. Het kan voorkomen dat u, in overleg met uw behandelend arts, anders heeft besloten. Is dit het geval, dan wordt in uw dossier vastgelegd. De zaalarts zal hier tijdens het opnamegesprek aandacht aan besteden. U kunt overigens op elk moment op uw beslissing terugkomen.
Gemengd verplegen
Op de afdeling wordt het systeem ‘gemengd verpleegd’. Dit houdt in dat zowel mannen als vrouwen op één kamer opgenomen kunnen zijn. Als u daar bezwaar tegen heeft, kunt u dit kenbaar maken. Wij zoeken dan naar een oplossing, maar deze is niet altijd beschikbaar. Wij vragen hiervoor uw begrip. Het kan voorkomen dat u door onverwachte omstandigheden van de ene kamer naar een andere kamer moet verhuizen. Wij vragen ook hiervoor uw begrip.
Diefstalpreventie
Berg de waardevolle spullen die u bij u heeft op in uw afsluitbare kledingkast bij het verlaten van de kamer. Laat uw spullen niet onbeheerd liggen.
Bezoektijden uitklapper, klik om te openen
De bezoektijden zijn van 14.00 tot 20.00 uur tenzij uw situatie dit niet toelaat. Op verzoek kunt u in overleg met verpleging de tijden eventueel wijzigen. Uiteraard gaan therapie en onderzoeken altijd voor.
Meer informatie? uitklapper, klik om te openen
Heeft u nog vragen dan kunt u deze stellen aan een van de medewerkers van de zorgeenheid. De zorgeenheid is in principe de hele dag bereikbaar, telefoonnummer 088 75 573 50.
Uw ervaring uitklapper, klik om te openen
Wij stellen het zeer op prijs om van u te vernemen hoe u uw opname op de zorgeenheid dermatologie hebt ervaren. Bij ontslag willen we u vragen het evaluatieformulier op het infotainmentscherm bij uw bed in te vullen.
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek dermatologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Dermatologie
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur