Het doel van het anoscopisch onderzoek is het opsporen van een voorstadium van anuskanker, de anale intra-epitheliale neoplasie (AIN). Meer over AIN kunt u lezen in een aparte folder.
Het verloop van het anoscopisch onderzoek uitklapper, klik om te openen
De arts die de anoscopie uitvoert, stelt u eerst een aantal vragen over onder andere anale klachten. Daarna trekt u uw broek, ondergoed en schoenen uit. U neemt plaats op een speciale onderzoekstoel. U ligt op uw rug.
Een arts voert het anoscopisch onderzoek uit. Er is ook altijd een andere medewerker tijdens het onderzoek aanwezig die hierbij assisteert.
Het anoscopisch onderzoek bestaat uit drie stappen:
(1) De arts bekijkt de buitenkant van de anus (peri-anaal onderzoek).
Om eventuele afwijkingen beter te kunnen zien, brengt de arts met een watje azijnzuur op de slijmvliezen aan. Dit is niet pijnlijk maar kan soms een prikkelend of koud gevoel geven. Om goed te kunnen zien, gebruikt de arts een microscoop. Als u wilt, kunt u de microscoopbeelden zelf ook volgen op een scherm.
(2) De arts neemt een uitstrijkje af en voelt aan de binnenkant van de anus (rectaal toucher).
De arts maakt met een dun staafje een uitstrijkje van het anale slijmvlies. Dit sturen wij op voor onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van verdachte cellen. Met een rectaal toucher spoort de arts eventuele voelbare afwijkingen (zoals knobbeltjes) of pijnlijke plekken op. Hierbij bevoelt de arts met een vinger het slijmvlies.
(3) De arts bekijkt de binnenkant van de anus met een microscoop (intra-anaal onderzoek).
Bij dit onderzoek brengt de arts voorzichtig een plastic buisje met een diameter van twee centimeter ongeveer zeven centimeter in de anus. De arts maakt hiervoor gebruik van een glijmiddel. Het inbrengen van dit buisje is niet pijnlijk. Door de holle ruimte in dit buisje kan de arts de binnenkant van de anus bekijken. Om het slijmvlies beter te kunnen beoordelen, brengt de arts hier azijnzuuroplossing en soms ook Lugol (kaliumjodide) oplossing met een watje aan. Hierbij bekijkt de arts het slijmvlies met een microscoop. U kunt zelf ook de beelden bekijken op een scherm als u wilt.
Afname van een biopt uitklapper, klik om te openen
Met een microscoop kan de arts alleen het oppervlak van het anale slijmvlies bekijken. Soms ziet hij plekken die er verdacht uitzien. Of er daadwerkelijk sprake is van AIN, is het nodig om een stukje weefsel van ongeveer 2 tot 4 millimeter af te nemen. Wij noemen dit een biopt. Het afnemen van zo’n biopt kan soms pijnlijk zijn. U kunt eventueel een lokale verdoving krijgen, maar meestal is dit niet nodig.
Klachten na afname van een biopt
Omdat er door het afnemen van een biopt kleine wondjes ontstaan, adviseren wij u om gedurende drie dagen na het biopt geen passieve anale seks te hebben. U kunt enkele dagen iets bloedverlies hebben tijdens de stoelgang. Dit is niet gevaarlijk en verdwijnt vanzelf.
Mocht bloedverlies of andere anale klachten langer aanhouden, dan adviseren wij om contact op te nemen met de arts van het APRE-spreekuur (polikliniek dermatologie, telefoonnummer 088 75 588 75) en tot die tijd geen passieve anale seks te hebben. Neem ook contact met de arts op in het geval van hevige bloeding of andere klachten die u niet vertrouwt. De patholoog onderzoekt eventueel afgenomen biopten op afwijkende cellen.
Duur van het onderzoek uitklapper, klik om te openen
De duur van het onderzoek is afhankelijk van de bevindingen van de arts en of we wel of geen biopten afnemen. Uw gehele bezoek aan onze polikliniek, inclusief het gesprek en de afronding, varieert in het algemeen tussen de 15 en 30 minuten.
Voorbereiding op het anoscopisch onderzoek uitklapper, klik om te openen
Wij vragen u om 24 uur voorafgaand aan het onderzoek geen passieve anale seks te hebben, geen voorwerpen in de anus te brengen en niet gekruid te eten. Het goed reinigen van de buitenkant van de anus voor uw bezoek aan het A-PRE spreekuur, maakt het onderzoek gemakkelijker. Andere voorbereiding - door bijvoorbeeld het van binnen spoelen of douchen van de anus - is niet nodig. Anaal spoelen kan het onderzoek juist bemoeilijken. Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze gewoon blijven gebruiken.
Uitslag uitklapper, klik om te openen
U ontvangt de uitslagen van het onderzoek na ongeveer 14 dagen. U krijgt hiervoor een telefonische afspraak met de arts van het APRE-spreekuur. U kunt er ook voor kiezen om de uitslagen via een e-consult te ontvangen in het Mijn UMC Utrecht patiëntenportaal.
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek dermatologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Dermatologie
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur