In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten het geneesmiddel ciclosporine te gaan gebruiken. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.
Werking uitklapper, klik om te openen
Bij constitutioneel eczeem (CE) is er sprake van een ontsteking van de huid t.g.v. een overdreven afweerreactie van het lichaam op onschuldige stoffen. Ciclosporine remt deze afweerreactie van het lichaam, waardoor de ontsteking in de huid afneemt en het eczeem vermindert; er is echter geen sprake van genezing van het eczeem.
Ciclosporine is over het algemeen zeer effectief bij CE: het effect treedt vaak al na 2-3 weken op.
Behandelmethode uitklapper, klik om te openen
- Ciclosporine is de werkzame stof. De merknaam is Neoral®.
- Er bestaan capsules met 25 mg en met 100 mg werkzame stof. Uw arts spreekt de dosering met u af. De dosis wordt meestal 2x per dag ingenomen.
- U neemt ciclosporine dagelijks in tijdens of na de maaltijd. Slik de capsules heel door met water. Bijt of kauw niet op de capsules.
Bijwerkingen uitklapper, klik om te openen
De meest voorkomende bijwerkingen van ciclosporine zijn:
- Hoge bloeddruk
- Het vasthouden van teveel vocht
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Grotere vatbaarheid voor infecties, zoals koorts, verkoudheid, griep, hoesten, keelpijn, ernstige kortademigheid en steenpuisten
- Een licht trillen van de handen
- Maag- en darmklachten zoals misselijkheid, braken of diarree
- Verstoring van de lever- en/of de nierfunctie
- Toename van haargroei, vooral in het gezicht
- Branderig gevoel van de huid
- Zwelling en bloeding van het tandvlees
Om de bijwerkingen in een vroeg stadium te ontdekken, zal er regelmatig controle van het bloed en de bloeddruk plaatsvinden.
Adviezen uitklapper, klik om te openen
- Lees de bijsluiter.
- Bespreek uw vragen met uw dermatoloog of huisarts.
- Drink geen grapefruitsap als u ciclosporine gebruikt. Grapefruitsap vermindert de werking van ciclosporine.
- Geef bij bezoeken aan andere artsen (ook tandarts) altijd aan dat u ciclosporine gebruikt.
- Plantaardige middelen die Sint Janskruid (hypericum perforatum) bevatten, mogen niet tegelijkertijd met ciclosporine gebruikt worden. Deze middelen kunnen namelijk de hoeveelheid ciclosporine in het bloed verlagen, waardoor de werking kan afnemen. Sint Janskruid wordt onder andere toegepast bij depressiviteit.
- Ciclosporine mag niet gecombineerd worden met een aantal pijnstillers die u bij de drogist kunt kopen. Enkele voorbeelden hiervan zijn bv Voltaren® (diclofenac), Brufen®/Nurofen®/Advil® (ibuprofen), Aleve®/Femex® (naproxen) en aspirine. Bij twijfel kunt u altijd overleggen met uw dermatoloog of huisarts. U mag wel paracetamol gebruiken in combinatie met ciclosporine.
- Gebruik geen ciclosporine als u een nieraandoening heeft.
- Bij verschijnselen van infecties zoals koorts, verkoudheid, griep, hoesten, keelpijn, ernstige kortademigheid en steenpuisten is overleg met uw dermatoloog of huisarts noodzakelijk. Het kan zijn dat de ciclosporine tijdelijk gestopt moet worden.
- Als u ciclosporine gebruikt, gebruik dan geen kaliumsparende plastabletten.
- Als u geopereerd moet worden, hoeft de ciclosporine niet te worden gestopt.
- Als u zwanger wilt worden, is overleg met uw dermatoloog of huisarts noodzakelijk. Ciclosporine lijkt niet schadelijk voor de ongeboren vrucht, als het echter mogelijk is wordt de ciclosporine vaak uit voorzorg toch tijdens de zwangerschap gestaakt.
- Gebruik geen ciclosporine als u borstvoeding geeft.
- Mannen met een kinderwens kunnen ciclosporine blijven gebruiken.
- Hebt u vragen over zwangerschap, overleg met uw dermatoloog of huisarts.
- Als u ciclosporine gebruikt, is er geen bezwaar tegen de ‘griepprik’ en/ of andere vaccinaties. Het effect van vaccinaties kan tijdens gebruik van ciclosporine echter wel minder zijn.
Vragen uitklapper, klik om te openen
Neem gerust contact op met de polikliniek dermatologie of allergologie van het UMC Utrecht als u vragen heeft over het gebruik van uw medicijnen.
Telefoonnummers
- polikliniek allergologie: 088 75 563 31
- polikliniek dermatologie: 088 75 588 75
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek dermatologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Dermatologie
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Polikliniek Allergologie
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur