U bent opgenomen op een verpleegafdeling van het UMC Utrecht. Op deze afdeling meten we met een sensor op de borst uw vitale waardes, zoals uw hartslag. Dit noemen we continue monitoring.
Wat is continue monitoring? uitklapper, klik om te openen
Op deze verpleegafdeling is continue monitoring een standaard onderdeel van de dagelijkse zorg. Dit betekent dat patiënten een sensor op hun borst dragen. In sommige gevallen dragen patiënten geen sensor op de borst, bijvoorbeeld bij bepaalde huidaandoeningen, of als een patiënt binnenkort naar huis mag.
De verpleegkundige kijkt enkele keren per dag naar de continu gemeten vitale waardes. Deze waardes ondersteunen de bestaande werkwijze van de verpleegkundige en geven inzicht over het verloop van uw ziekteproces. Het is belangrijk om te realiseren, dat u niet wordt bewaakt op deze afdeling. De verpleegkundige krijgt geen melding als uw vitale waardes afwijken.
Uitleg over de sensor uitklapper, klik om te openen
Wat meet de sensor en uit welke onderdelen bestaat deze?
Afbeelding 1 laat zien hoe de sensor eruitziet. Het apparaat bestaat uit drie verschillende typen sensoren en een processor, namelijk:
- ECG-sensoren (met ECG-plakkers)
Deze bepalen uw hartslag, ademhalingsfrequentie en uw bloeddruk - Temperatuursensor
Deze bepaalt uw temperatuur - Zuurstofsaturatiesensor
Deze bepaalt uw zuurstofsaturatie en uw bloeddruk - Processor
De processor is het ‘computertje’ van de sensor

Afbeelding 1: de sensor
Afbeelding 2 geeft álle onderdelen die nodig zijn voor continue monitoring. Deze onderdelen zijn op uw patiëntkamer aanwezig.

Afbeelding 2: de inhoud van het etui dat bij de sensor hoort
Aansluiten sensor uitklapper, klik om te openen
De verpleegkundige plaatst de sensor op uw borst, en zal daarbij uitleg geven.
- De ECG-plakkers komen op het midden van uw borst.
- De zuurstofsaturatiesensor gaat om uw duim.
- De temperatuursensor wordt met een stukje pleister in uw oksel geplakt.
De verpleegkundige zal u daarbij ook uitleggen hoe u zelf kan zorgen dat de sensor goed blijft zitten. Dit is hieronder stap voor stap te zien in afbeelding 3.

Afbeelding 3: het aansluiten van de sensor
Wat u zelf kunt doen:
- Na het douchen kunt u de sensor zelf weer op uw borst plaatsen. Vraag de verpleegkundige om nieuwe ECG-plakkers en een plakker voor de temperatuursensor.
- De batterij van de sensor moet elke ochtend vervangen worden. Dit kunt u eventueel zelf doen. Afbeelding 4 geeft aan hoe u de batterij kan verwisselen. Plaats hierna de lege batterij in de oplader.

Afbeelding 4: het verwisselen van de batterij
- De ECG-plakkers moeten elke 3 dagen vervangen worden. Als de ECG-plakker al eerder niet goed meer blijft zitten, kunt u deze te vervangen. Vraag de verpleegkundige om nieuwe plakkers.
- Als de zuurstofsaturatiesensor losraakt, kunt u deze zelf terugplaatsen om uw duim of op het oor, indien u een oorsaturatiemeter gebruikt.
- Als de temperatuursensor losraakt, kunt u deze zelf terugplaatsen in uw oksel. Vraag de verpleegkundige om een nieuwe plakker.
Wat mag ik met de sensor? uitklapper, klik om te openen
- Kan ik een rondje lopen terwijl ik de sensor draag?
Ja, tijdens het dragen van de sensor kunt u gewoon uit bed en uw alledaagse bezigheden op de afdeling doen. U mag ook de afdeling af terwijl u de sensor draagt. - Kan ik douchen terwijl ik de sensor draag?
De sensor is niet waterdicht. U moet de sensor altijd afdoen vóórdat u gaat douchen. U mag de ECG-plakkers laten zitten tijdens het douchen. Na het douchen kunt u de sensor opnieuw aansluiten. U kunt de verpleegkundige om hulp vragen indien nodig. - Moet ik de sensor ophouden als ik slaap?
Ja, want ook tijdens uw slaap willen we uw vitale waardes continu meten. Als u hier vragen bij heeft, kunt u bij uw verpleegkundige terecht.
Veelgestelde vragen
Hoe lang zal ik het apparaatje dragen?
Er is geen vaste afspraak voor het aantal uren of dagen dat u het apparaatje draagt. Dit is afhankelijk van hoe het met u gaat en wanneer u naar huis mag. Hebt u hier vragen over? Spreek uw verpleegkundige dan aan.
Waarom draagt mijn buurvrouw/buurman geen apparaatje?
Continue monitoring is niet voor elke patiënt geschikt. Hierover zijn afspraken in het zorgprotocol vastgelegd. Voor eventuele vragen kunt u bij de verpleegkundige terecht.
Waarom voeren de verpleegkundigen soms toch nog andere metingen uit?
Af en toe voeren de verpleegkundigen handmatige metingen uit met een controlepaal. Dit kan nodig zijn om de bloeddruk te kalibreren of om een extra controle uit te voeren. Deze metingen helpen ons om goed uw te monitoren.
Het lampje van mijn sensor knippert en de kleur is rood of groen – wat betekent dit?
Zolang het lampje op de processor licht geeft, betekent dit dat de sensor aanstaat. De kleur maakt hierbij niet uit. Is het lampje uit? Dan moet de batterij van de sensor vervangen worden. Heeft u last van het licht van het lampje? Vraag dan aan de verpleegkundige of het lampje tijdelijk afgeplakt kan worden.
Is het gebruik van de sensor verplicht?
Ook al is continue monitoring standaard zorg is op de afdeling, u heeft altijd de vrijheid om te beslissen welke zorg u wel of niet wilt ontvangen. We raden u aan de sensor te dragen, omdat dit ons helpt om u de best mogelijke zorg te leveren.
Wat gebeurt er met mijn data?
Uw data wordt gebruikt om u te monitoren. Deze wordt opgeslagen. Na het verstrijken van de wettelijke bewaartermijn wordt uw data verwijderd.
Hebt u andere vragen?
Hebt u andere vragen, wilt u extra uitleg of hulp? Dan kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige.