Voor een coloscopie moet uw darm goed schoon zijn. De arts kan de darmwand dan goed bekijken en eventuele afwijkingen ontdekken. Mocht uw dikke darm niet schoon (genoeg) zijn op de dag van het onderzoek, dan kan het zijn dat de coloscopie niet door kan gaan. Het is daarom belangrijk dat u onderstaande aanwijzingen goed doorneemt en uitvoert, zodat u goed voorbereid bent.
Darmvoorbereiding met PLEINVUE®
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
De voorbereiding voor het onderzoek bestaat uit:
- Het volgen van een vezelbeperkt dieet, vanaf 3 dagen vóór het onderzoek.
- Het innemen van PLEINVUE® (laxeermiddelen).
- Veel water of heldere dranken drinken.
Tenzij de arts/verpleegkundige anders aangeeft, gebruikt u PLEINVUE® om uw darmen schoon te maken (laxeren). U dient hiervoor het schema hieronder aan te houden. De bijsluiter die u van de apotheek heeft ontvangen dient u NIET te gebruiken.
Vezelbeperkt dieet
3 dagen voor het geplande onderzoek start u met het vezelbeperkt dieet. Dit betekent dat u bepaalde vezelrijke voedingsbestanddelen niet mag eten.
❌ Wat mag u NIET eten
- Volkoren graanproducten:
Zoals brood met zaden en volkorenbrood. Volkoren- en meergranen pasta en zilvervliesrijst. - Vezelige groenten:
Zoals asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, maïs, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie, andijvie, paprika, rauwkost. - Fruitsoorten met vezels en/of pitjes:
Zoals sinaasappel, grapefruit, mandarijnen, kiwi’s, bramen, druiven, aardbeien en gedroogde vruchten. - En verder:
Noten, pinda’s en zaden (als sesam- en maanzaad).
Suikervervangers of voedingsmiddelen die sorbitol bevatten.
✅ Wat mag u WEL eten
- Broodmaaltijden:
Zoals beschuit, wit- of lichtbruinbrood met margarine of boter.
En magere vleeswaren, kaas, een gekookt ei, hagelslag, chocoladepasta, honing, stroop en jam zonder pitjes. - Fruit:
Zoals zacht, rijp fruit of fruit uit blik zonder pitjes, vezels of schil. Appelmoes, vruchtenmoes. - Warme maaltijd:
Zoals soep met stukjes vlees, vermicelli en/of soepballetjes (maar geen groenten).
En aardappelen, witte rijst, pasta, macaroni. Licht gebraden mager vlees, vis of kip (zonder vel). - Gaar gekookte groenten:
Zoals bietjes, bloemkool, broccoli, worteltjes. - Desserts:
Zoals vla, pudding, kwark of yoghurt.
Klaarmaken PLEINVUE® uitklapper, klik om te openen
Instructie voor de bereiding van PLEINVUE®:
- U heeft 1 kartonnen verpakking meegekregen van de apotheek.
- De verpakking bevat 3 sachets. Voor dosis 1 is er één sachet. De oplossing van dosis 1 heeft een mangosmaak. Voor dosis 2 zijn er twee sachets (A en B). De oplossing van dosis 2 heeft een fruitdranksmaak.
- Dosering 1: Dosis 1 is één groot zakje. Deze dosis lost u op in 500 ml water. U blijft roeren tot het poeder is opgelost. Dit kan ongeveer 8 minuten duren. De oplossing kan na bereiding afgedekt 24 uur in de koelkast worden bewaard.
- Dosering 2: Dosis 2 bestaat uit 2 zakjes (A en B). Los deze 2 zakjes weer op in 500 ml water. U blijft roeren tot het poeder is opgelost. Dit kan mogelijk 8 minuten duren. Ook deze oplossing kan na bereiding afgedekt 24 uur in de koelkast worden bewaard. Deze oplossing kan dus al de dag voor het onderzoek worden bereid.
Laxeerschema
Voor het laxeren met de PLEINVUE® volgt u onderstaand laxeerschema.
Het is belangrijk dat u de voorgeschreven hoeveelheid vloeistof helemaal opdrinkt.
3 dagen voor het onderzoek
Vanaf 08.00 uur start u met het vezelbeperkt dieet.
1 dag voor het onderzoek
Tot 17.00 uur volgt u het vezelbeperkt dieet. Om 17.00 uur gebruikt u de laatste lichte (vezelarme) maaltijd.
- Vanaf 18.00 mag u géén vast voedsel meer gebruiken.
- Tussen 18.00 en 20.00 uur drinkt u 500 ml PLEINVUE® dosis 1 en ten minste 1 liter heldere drank* Drink rustig, en wissel de PLEINVUE® en de heldere drank met elkaar af per slok of glas.
- Vanaf 20.00 uur start uw rustperiode – u mag zoveel mogelijk heldere vloeistof drinken als u wilt: hoe meer u drinkt, hoe schoner de darm.*
Op de dag van uw onderzoek
- Neem vóór u start met dosis 2 een kop warme thee.
- Vijf uur voor de geplande starttijd van uw onderzoek drinkt u 500 ml PLEINVUE® dosis 2 en tenminste 1 liter heldere drank* in maximaal twee uur tijd. Drink rustig, en wissel de PLEINVUE® en de heldere drank met elkaar af per slok of glas.
U mag heldere drank* zonder alcohol innemen tot 2 uur voor het onderzoek.
* De volgende heldere dranken zijn toegestaan:
Water, heldere appelsap, limonade, thee of koffie zonder melk, gezeefde bouillon en heldere sportdrank.
Tips voor inname PLEINVUE® uitklapper, klik om te openen
Het is belangrijk dat u de voorgeschreven hoeveelheid vloeistof helemaal opdrinkt! Hieronder vindt u een aantal tips om het drinken van het laxeermiddel iets minder lastig te maken.
Tips voor het innemen van PLEINVUE®
- Drink PLEINVUE® langzaam – neem de tijd. Drink de eerste dosis PLEINVUE®(500 ml) en de heldere vloeistof (tenminste 1 liter) samen in maximaal 2 uur tijd.
- Drink PLEINVUE® in kleine slokjes en wissel af met slokjes van de eerder genoemde toegestane heldere vloeistof om de inname te vergemakkelijken.
- Start met een kopje warme thee voor u de tweede dosis PLEINVUE® inneemt.
- Drink het (ijs) koud uit de koelkast.
- Gebruik een rietje tijdens het drinken, zodat het wat verder in de mond komt.
- Gebruik tussendoor eventueel kauwgom (zonder sorbitol) om een nare smaak tegen te gaan.
Drink de oplossingen rustig met kleine slokjes en wissel af met slokjes van de eerdergenoemde toegestane heldere vloeistoffen. Dit verkleint de kans op misselijkheid. Indien nodig, kunt u het drinken van PLEINVUE® kort onderbreken en de behandeling hervatten wanneer een vol gevoel, en eventuele misselijkheid verdwenen zijn.
Werking PLEINVUE® uitklapper, klik om te openen
PLEINVUE® zorgt ervoor dat u tot twee uur na het drinken flink ontlasting verliest. Daarna neemt de werking iets af. Vaak komt er na het laxeren in de ochtend nog veel ontlasting. Bij inname van het darmreinigingsmiddel wordt de ontlasting steeds dunner en uiteindelijk als een waterige en doorzichtige vloeistof.
Vaak komt er na het laxeren ‘s ochtends nog veel ontlasting. Het is goed om te weten dat u de controle over de ontlasting niet geheel kwijtraakt. Daardoor gebeuren er weinig ongelukjes en kunt u op tijd naar het toilet.
Indien u problemen ondervindt met het innemen van de PLEINVUE®, bijvoorbeeld doordat u last heeft van misselijkheid of braken, of als u twijfelt of uw darm voldoende schoon is, neem dan contact op met de afdeling Endoscopie.
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist.
Polikliniek Afdeling Endoscopie
De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur