Terug

Hematologie

Patiëntfolder

U ontvangt deze folder als eerste kennismaking met de afdeling Hematologie. Wij willen u zo goed mogelijk informeren over de gang van zaken op de polikliniek van deze afdeling. Daarnaast hebben we aanvullende folders, bijvoorbeeld over de dagbehandeling en de verpleegafdeling.

U vindt de polikliniek Hematologie op de tweede etage van de B-vleugel (B2 oost). De routebeschrijving vindt u aan de achterzijde van deze folder.

Om de leesbaarheid van de folder te bevorderen is er geschreven in de mannelijke of vrouwelijke vorm. Daar waar u ‘hij’ of ‘hem’ leest kunt u ook ‘zij’ of ‘haar’ lezen en vice versa.

Hematologie uitklapper, klik om te openen

Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met diagnostiek en behandeling van ziektes van het beenmerg, de lymfeklieren en het bloed. Ziektebeelden die veel voorkomen op de afdeling zijn leukemie, Multipel Myeloom (ziekte van Kahler), lymfeklierkanker of stollings-afwijkingen van het bloed. De patiënten die met deze ziektes worden opgenomen zijn 18 tot ruim 80 jaar oud.

Voor enkele bloedziektes is stamceltransplantatie een mogelijkheid van behandeling. De afdeling Hematologie van het AZU is een van de grootste centra in Nederland voor deze stamceltransplantaties.

Polikliniek hematologie uitklapper, klik om te openen

Op de polikliniek zal het contact tussen u als patiënt en uw arts plaatsvinden. Zowel het spreekuur met uw arts als het verpleegkundig spreekuur vindt op de polikliniek plaats. Hiervoor zijn 4 spreekkamers beschikbaar. Tijdens het spreekuur wordt u geïnformeerd over uw behandeling. U kunt de afspraken via het secretariaat maken.

Bezoek aan de Polikliniek uitklapper, klik om te openen

Voorbereiding

Wij vragen u om het volgende mee te nemen bij uw eerste bezoek:

  • Uw verzekeringspas
  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Uw patiëntnummer (indien u deze al heeft)
  • De afspraakbevestiging (dit is de brief waarin de datum en tijd van uw afspraak staat)
  • De verwijsbrief (indien deze nog niet in ons bezit is)
  • Een overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Uw apotheek heeft dit voor u.
  • Gegevens over uw medische voorgeschiedenis (vroegere operaties en ernstige ziekten)

Het kan prettig zijn als een vertrouwd iemand met u meegaat naar het ziekenhuis. Vaak zijn patiënten gespannen als ze naar het ziekenhuis gaan. Het is dan fijn om samen met iemand te zijn. Ook krijgt u tijdens het gesprek met de arts veel informatie. U kunt dan nog met iemand napraten over het gesprek

en de ander kan tijdens het gesprek opschrijven wat de arts zegt. U kunt het dan nog een keer nalezen.

Aanmelden

Wij vragen u bij uw eerste afspraak op de polikliniek ongeveer een kwartier eerder te komen. U meldt zich bij de secretaresse aan de balie. Zij schrijft in geeft u uitleg over de gang van zaken tijdens uw bezoeken.

Wachttijden

We proberen wachttijden altijd zoveel mogelijk te beperken. Helaas lukt dit niet altijd. Problemen van patiënten zijn niet altijd voorspelbaar en lossen zich niet altijd binnen de geplande tijd op. Het kan daarom voorkomen dat u moet wachten, wij vragen daarvoor uw begrip. De medewerkers van de polikliniek vertellen het u als het spreekuur uitloopt.

U helpt mee de wachttijden kort te houden door op tijd op de poli-kliniek te zijn. Houdt u rekening met bijvoorbeeld files en de tijd die u nodig hebt om een parkeerplaats te vinden. Soms ontstaat er verwarring doordat patiënten die later komen, toch eerder geholpen worden. Enkele redenen waardoor dit kan gebeuren zijn:

  • Patiënten op volgorde van afspraak worden geholpen en niet op volgorde van binnenkomst
  • Een patiënt een afspraak heeft bij een andere arts dan u
  • De wachtruimte van de polikliniek Hematologie wordt gedeeld met de wachtruimte van een ander specialisme (Medische Oncologie)

In de wachtruimte is het niet toegestaan te roken, alcohol te drinken of mobiel te telefoneren

Afspraken

In de polikliniek zijn er dagelijks meerdere spreekuren, deze vinden plaats vanaf 8.30 uur. Veel patiënten komen van ver buiten de stad Utrecht. Voor hen plannen we zoveel mogelijk de afspraak later op de dag. Een afspraak duurt meestal een kwartier. Voor nieuwe patiënten reserveren we meer tijd.

Meestal komt u bij uw vaste polikliniekarts. Het is belangrijk dat u een goede verstandhouding hebt met deze arts. Mocht dit niet het geval zijn, vraag dan om een andere arts.

Hoofdbehandelaar

Wanneer u in het ziekenhuis ligt, hebt u vaak met meer artsen te maken, soms van verschillende specialismen. De arts waarmee u dagelijks te maken heeft is de ‘afdelingsarts’, die arts is en in opleiding tot specialist. Hij of zij is uw aanspreekpunt en komt langs om met u de behandeling te bespreken (artsenvisite). Een van onze medisch specialisten is altijd eindverantwoordelijk voor uw medische behandeling. Dit is uw hoofdbehandelaar tijdens de opname. U hoort van de verpleegkundige of afdelingsarts wie uw hoofdbehandelaar is.

U kunt het natuurlijk ook aan hen vragen. Wanneer u de afdelingsarts of de hoofdbehandelaar wilt spreken, kunt u dit altijd aan de verpleegkundige vragen. Uw poli-arts wordt door de hoofdbehandelaar op de hoogte gehouden van uw opname.

Medisch specialist

De medisch specialist is een arts die opgeleid en deskundig is in een onderdeel van de geneeskunde, zoals de Hematologie. Een medisch specialist behandelt patiënten en leidt arts-assistenten op tot specialist. Wekelijks bespreken de afdelingsartsen en de medisch specialisten alle opgenomen patiënten tijdens de “grote visite”. Zo streven wij naar optimale kwaliteit van zorg doordat meerdere artsen u tijdens de visite bespreken

Wanneer u bent opgenomen is een van onze medisch specialisten uw hoofdbehandelaar. Dat wil zeggen dat hij of zij eindverantwoordelijk is voor uw medische behandeling.

Arts-assistent

Een arts-assistent heeft de opleiding tot arts afgerond. Daarna start hij of zij een opleiding tot medisch specialist. Tijdens uw opname of polikliniek bezoek kan de arts die u behandelt een arts-assistent in opleiding tot specialist zijn. Arts-assistenten vallen altijd onder de directe verantwoordelijkheid van de medisch specialist. De medisch specialist is eindverantwoordelijk voor uw medische behandeling.

Poliafspraak met uw arts

Als de uitslagen bekend zijn, vraagt de hematoloog u de spreekkamer binnen. Soms is er bij dit gesprek ook een co-assistent (een student Geneeskunde) aanwezig.

Voorafgaand aan uw eerste bezoek is er meestal al overleg geweest tussen de verwijzend arts en een van de internist-hematologen. De verwijzend arts is bij veel patiënten een specialist van een ander ziekenhuis of van andere afdelingen van het UMC Utrecht. Ook uw huisarts kan de verwijzend arts zijn.

Het eerste bezoek aan uw arts bestaat uit een gesprek en meestal ook een lichamelijk onderzoek. Zo proberen we een goed beeld te krijgen van uw klachten en lichamelijke conditie. Als het mogelijk is, maken we gebruik van gegevens van onderzoeken die al zijn gedaan, maar vaak zullen we aanvullende onderzoeken bij u doen. Het UMC Utrecht beschikt namelijk in veel gevallen over meer technieken dan de verwijzende ziekenhuizen. Op basis van deze gegevens kunnen we een goed behandelplan opstellen.

Voor het plannen van aanvullende onderzoeken en vervolgafspraken kunt u terecht bij de poliklinieksecretaresses.

Sommige patiënten komen alleen voor een behandeladvies. Anderen worden kortdurend behandeld op de polikliniek, dagbehandeling en/of in de kliniek. En worden vervolgens terugverwezen naar de verwijzende huisarts of specialist. Een groot deel van de patiënten blijft echter langdurig in contact met onze afdeling. Onze afdeling heeft met een aantal ziekenhuizen in de regio een samenwerkingsverband; het kan dus voorkomen dat uw behandeling in een ander ziekenhuis wordt gestart of vervolgd. Uw arts zal u daarover informeren indien dat voor u van toepassing is.

Verpleegkundig spreekuur

Het verpleegkundig spreekuur is een aanvulling op het spreekuur met de arts. Uw medische vragen kunt u altijd stellen aan uw arts. Voor andere vragen over uw ziekte en behandeling kunt u terecht bij de verpleegkundige. Zij geeft u advies en hulp bij bijvoorbeeld psychische klachten, de invloed van uw ziekte op uw gezin en werk en omgaan met bijwerkingen van medicijnen.

U kunt het spreekuur bezoeken op verwijzing van uw behandelend arts, maar u kunt ook zelf aangeven dat u er gebruik van wilt maken. Als u daar behoefte aan hebt, kunt u het spreekuur bezoeken met uw partner of iemand anders uit uw directe omgeving.

Bijna elke dag is er een verpleegkundige aanwezig voor het verpleegkundig spreekuur. U kunt een afspraak maken via de secretaresse van de polikliniek. Voor niet dringende vragen kunt u de verpleegkundigen van het spreekuur ook via e-mail bereiken: Verpl.Spreekuur.haemat@umcutrecht.nl.

Deze vragen zullen we zo spoedig mogelijk beantwoorden, echter een dagelijkse reactie kunnen we niet garanderen.

Dagbehandeling

Bij spoed kan er aansluitend aan uw polikliniekbezoek een behandeling op de dagbehandeling plaatsvinden. Normaliter zal er een nieuwe afspraak gepland worden. De dagbehandeling bevindt zich in kamers 11, 12 en 13 op de afdeling Hematologie. Over de gang van zaken op de dagbehandeling hebben wij een aparte folder. Deze is verkrijgbaar bij de verpleegkundigen van de dagbehandeling.

Verpleegafdeling

Als u opgenomen moet worden komt u terecht op de verpleegafdeling. Momenteel zijn er op de verpleegafdeling 20 verpleegbedden. Deze zijn verdeeld over één, twee- en vierpersoonskamers. U ontvangt van ons een aparte folder over wat u moet weten over uw opname en de gang van zaken op de verpleegafdeling.

Aandachtspunten uitklapper, klik om te openen

Ondersteunende zorg

Opname en/of behandeling op de afdeling Hematologie kan voor de patiënten grote psychische en emotionele gevolgen hebben. Onzekerheid, spanning, maar ook angst en verdriet kunnen een rol spelen. De ziekte kan vragen oproepen over uw eigen functioneren, gezin, relaties, werken en over andere gevolgen van het ziek zijn. Op poli kamer 8 houdt een team van deskundigen spreekuur met u mee te denken bij uw vragen; bij de afsprakenbalie liggen informatie folders en kunt u een afspraak bij een van hen maken.

Medisch Wetenschappelijk Onderzoek

Naast het behandelen van patiënten, doen wij ook Medisch Wetenschappelijk onderzoek. Dit is onmisbaar om de hoge kwaliteit van de patiëntenzorg in stand te houden en te optimaliseren. Ieder Medisch Wetenschappelijk onderzoek wordt kritisch bekeken door de leden van de Medisch Ethische Toetsingscommissie. Zij weegt bij ieder onderzoek het belang af van enerzijds mogelijke verbetering van een behandeling en anderzijds de belasting voor de patiënt. Meer informatie over wetenschappelijk onderzoek kunt u lezen in de folder ‘Medisch Wetenschappelijk Onderzoek’. Deze is verkrijgbaar in de polikliniek.

Contact uitklapper, klik om te openen

Wij streven ernaar uw verblijf op de afdeling zo goed mogelijk te laten verlopen. U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen:

Telefonisch

Op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur:

Polikliniek Hematologie secretariaat:  088 75 576 55
Polikliniek Hematologie spoedlijn: 088 75 583 80

Houdt hierbij uw afsprakenkaart met patiëntnummer bij de hand.

Wilt u uw polikliniekarts bereiken? Bel dan het secretariaat.

De secretaresse kan u helpen met uw vraag en stemt af met uw poli-kliniekarts of een andere hematoloog. Ook kunt hen bereiken voor vragen, opmerkingen of al u klachten hebt.

Bij spoedeisende zaken buiten kantooruren en in het weekend:

Telefoonnummer: 088 75 555 55

Vraag hierbij naar de dienstdoende internist.

E-mail

Poliklinisch secretariaat Hematologie: poli-hematologie@umcutrecht.nl
Verpleegkundige Polikliniek: verpl.spreekuur.haemat@umcutrecht.nl

Er zijn op de polikliniek folders beschikbaar van het UMC Utrecht en het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) waarin u nadere informatie kunt vinden over een aantal hematologische ziekten. U kunt ook kijken op onze website: www.hematologieutrecht.nl of www.umcutrecht.nl.

Route naar de polikliniek uitklapper, klik om te openen

U komt via de hoofdingang binnen op niveau 1. Daar gaat u rechtdoor, langs de winkeltjes en gaat u voor het liftenblok naar rechts. Aan het einde van de gang bevindt zich het liftenblok van de B-vleugel, waar u naar de 2e verdieping gaat. Uit de lift gaat u rechts waar u de receptie zult vinden.

Contact uitklapper, klik om te openen

Wilt u bij telefonisch contact uw afsprakenkaart met patiëntnummer bij de hand houden?

Polikliniek Hematologie (Oncologisch)

088 75 576 55

poli-hematologie@umcutrecht.nl

De afdeling is bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?
Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet