Terug

Impact hersentumor voor ondernemers

Impact hersentumor voor ondernemers

Patiëntfolder

Voor iedereen die de diagnose ‘hersentumor’ krijgt, is dit een grote schok. Na de diagnose, tijdens de medische behandelingen en in de periode daarna, spelen op allerlei gebieden veel vragen. Deze brochure geeft een overzicht van vragen die op uw pad kunnen komen als ondernemer, met of zonder personeel.

De inhoud is samengesteld door enkele ervaringsdeskundige patiënten en hun nabestaanden, met als doel u een overzicht te geven van zaken waarover u kunt nadenken. Wij raden u aan uw specifieke situatie te bespreken met voor u vertrouwde adviseurs.

Er zijn drie belangrijke thema’s:

1. Zorgen voor uw inkomen

Voor veel mensen zal de eerste zorg zijn, dat er voldoende inkomen is om de vaste lasten van het bedrijf en de privésituatie te kunnen blijven betalen. In deze fase zijn vooral verzekeringen en overheidsinstanties betrokken. Daarnaast ook eventuele zakelijke partners van het bedrijf en mede-kostwinners in het privé huishouden.

2. Voortbestaan van uw bedrijf

Kan uw bedrijf in de huidige vorm blijven voortbestaan tijdens uw ziekte? Wilt u dat uw bedrijf blijft voortbestaan als u komt te overlijden? Hieruit volgen vragen over rechtsvorm, personeel, contracten, etc. Deze keuzes kunt u het beste bespreken met een financieel adviseur (accountant of fiscalist), een notaris en/of een jurist. En natuurlijk met de (zakelijke) partner(s) met wie u nu samenwerkt.

3. Communiceren over uw gezondheid

Iedereen die de diagnose ‘hersentumor’ krijgt, heeft onzekerheid over het verloop van het ziekteproces. Als ondernemer moet u beslissingen nemen die invloed hebben op uw bedrijf, inkomsten, (dienstverlening aan) klanten en (eventuele) medewerkers. Wanneer en aan wie u mededelingen doet over uw gezondheidssituatie en de gevolgen voor de onderneming, vraagt om een weloverwogen strategie.

Zorgen voor uw inkomenuitklapper, klik om te openen

Eerste ziekmelding

Mensen in loondienst kunnen zich ziekmelden bij hun werkgever, met behoud van salaris en pensioenopbouw. Voor ondernemers geldt dat niet. Waarschijnlijk hebt u een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten, waarbij de verzekeringsmaatschappij (een deel van) uw inkomensverlies vergoedt. Stel de verzekeringsmaatschappij zo snel mogelijk op de hoogte van uw situatie. Meestal hoeft u geen premie meer te betalen voor de AOV. Ook de inleg voor de pensioenvoorziening kan in veel gevallen tijdelijk worden gestaakt. Als u verzekerd bent via een tussenpersoon, kan hij u hierbij helpen. Door de gewijzigde situatie kan het zijn dat er ook nieuwe polisbladen worden verstrekt. Controleer deze goed, met name als er ook een uitkering bij overlijden is gekoppeld aan (een van) de verzekeringen.

Keuring en beoordeling

Voordat de verzekeraar tot uitkering overgaat, moeten medische gegevens worden overlegd. Na de eerste diagnose ‘hersentumor’ is een brief van de medisch specialist meestal voldoende, zeker als u ook een operatie ondergaat. In de fase van revalidatie kan het zijn dat de verzekeringsmaatschappij u bij een keuringsarts langs laat gaan. Dit is om de mate van arbeidsongeschiktheid -en de daaruit volgende uitkering- vast te stellen. Zoiets geeft onzekerheid. Ook wanneer u na enige tijd weer wat werkzaamheden kunt oppakken, kan het stressvol zijn te weten dat de verzekeraar periodiek informeert naar het daarmee verdiende inkomen. Ook hier geldt: laat u goed informeren voor u weer aan de slag gaat.

Verzekering via UWV

Startende ondernemers die eerder in loondienst waren, kunnen zich tot 13 weken na de beëindiging van het dienstverband vrijwillig verzekeren via het UWV. Voor deze verzekering is geen medische keuring nodig. Er bestaat een ziektewetverzekering voor de eerste twee jaar van ziekte en een WIA voor langer durende ziekte. Het is een bescheiden uitkering die gerelateerd is aan de maximale WW-uitkering.

Financiële ondersteuning vanuit gemeente

Is uw inkomen door de ziekte erg laag geworden, dan bestaat er de mogelijkheid om bij de gemeente hulp te vragen. Op de website van 155.nl (155 Help een bedrijf) vindt u een scan met vragen die de gemeente kan stellen. Bespreek dit met uw financieel adviseur, als u twijfelt over de antwoorden of de consequenties ervan.

Rijgeschiktheid

Na de constatering van een hersentumor moet u dit zelf bij het CBR melden. Zij beoordelen vervolgens uw rijvaardigheid op basis van het medisch dossier en een eventuele rijvaardigheidstest. Een eventuele (tijdelijke) rijontzegging is ingrijpend voor ondernemers die voor hun bedrijfsvoering afhankelijk zijn van hun rijbewijs. De beoordeling van het CBR kan nuttig zijn voor uw dossier inzake de arbeidsongeschiktheid.

Voortbestaan van uw bedrijfuitklapper, klik om te openen

Ondernemerschap en rechtsvorm

Als ondernemer werkt u alleen (eenmanszaak) of met ‘maten’ (VOF of maatschap) of met andere zelfstandigen in een coöperatie of een netwerk. De inkomsten van de onderneming komen privé binnen of via een B.V. of holding, waarvan u directeur-grootaandeelhouder (DGA) bent. De gekozen rechtsvorm is van invloed op risico en aansprakelijkheid. Iedere rechtsvorm, dus ook een eenmanszaak, kan personeel in dienst hebben. Of er werken freelancers op contractbasis. Er zijn afspraken gemaakt met klanten over te leveren producten en/of diensten. Kortom, u bent als ondernemer tal van verbintenissen aangegaan die samengaan met verplichtingen en verantwoordelijkheden. Als het goed is, liggen al deze zaken vast in overeenkomsten en algemene voorwaarden en dergelijke. Het is goed om te bekijken wat de invloed van uw ziekte is op al deze verbintenissen.

Inkomen en aansprakelijkheid

De inkomsten van de onderneming komen privé binnen of via een B.V. of holding, waarvan u DGA bent. Mogelijk is het verstandig om de rechtsvorm te wijzigen om risico’s af te schermen. Denk aan gedwongen verkoop van uw woning of andere bezittingen. Als u al een B.V. hebt, kunt u met uw financieel adviseur overleggen of het mogelijk is uw DGA-inkomen tijdelijk te verlagen, zodat uw vaste lasten dalen. Wanneer uw inkomen sterk terugloopt en u weinig risico’s loopt, kunt u juist ook eenmanszaak worden, om zo netto meer over te houden. Houd er rekening mee dat u wellicht met de fiscus moet afrekenen als u van rechtsvorm verandert (bijvoorbeeld over winst- en oudedagsreserves).

Samenwerkingsverbanden

U werkt samen in een bestaande rechtsvorm waarbij alles contractueel is vastgelegd, of juist in een netwerk zonder juridische samenhang en op basis van wederzijds vertrouwen, of iets daartussenin. Ondernemers zijn flexibel en pragmatisch, en het vastleggen van afspraken lijkt soms overbodig. Als dit niet uw sterkste punt was, is het raadzaam vanaf nu financiële en andere afspraken goed vast te leggen. Vraag hierbij hulp in uw netwerk en maak gebruik van overeenkomsten en voorwaarden die zijn nagekeken door een jurist die uw situatie kent.

Ook voor de mensen met wie u samenwerkt, heeft uw ziekte gevolgen. Mensen zullen begrip hebben voor uw situatie, maar ook aan zichzelf denken. Dat hangt mede samen met de afspraken die zijn gemaakt ten aanzien van inkomensverdeling bij ziekte. Het is belangrijk om samen met uw gelijkwaardige partners te verkennen, wat de gevolgen van uw ziekte zijn op korte en lange termijn. Kunt u bijvoorbeeld nog dezelfde of juist een andere rol vervullen? Kan het bedrijf blijven bestaan met u als partner op de achtergrond? Wie zou u kunnen vervangen of opvolgen? U voelt zich wellicht kwetsbaar in de gesprekken die u hierover hebt. Schroom niet een coach of mediator in te schakelen, als de emoties een constructieve samen- werking in de weg gaan zitten.

Personeel

Als u werkgever bent, kunt u zorgen hebben over het inkomen van uw personeel en hun gezinnen die van u afhankelijk zijn. Niet zelden is er ook een hechte persoonlijke band met de medewerkers. Het kan raadzaam zijn het personeel niet direct te informeren over uw gezondheidssituatie (zie ook paragraaf ‘Communiceren over uw gezondheid’) zolang de zaken nog lopen. Als door uw ziekte de hoeveelheid werk en daardoor de inkomsten sterk afnemen, zult u wellicht toch genoodzaakt zijn om arbeidsovereenkomsten van medewerkers te beëindigen. Bij tijdelijke overeenkomsten komt dat neer op het niet verlengen daarvan, maar bij vaste contracten moet een ontslagvergunning bij het UWV worden aangevraagd.

Freelancers

Met freelancers hebt u afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wanneer dit nog niet gebeurd is, zorg dan dat u dit alsnog doet. Let daarbij met name op afspraken over financiële verplichtingen, concurrentiebeding en het eigendom van gebruikte materialen, methodes, certificeringen etc. Overigens is het raadzaam ook bij vast personeel hierover afspraken vast te leggen in het arbeidscontract of beëindiging daarvan.

Klanten

Het soort product of dienst dat uw bedrijf levert, valt in meer of mindere mate met u samen als persoon. Met name bij dienstverlening komt het nogal eens voor dat de klant juist u -vanwege uw specifieke kennis en ervaring- heeft gevraagd voor een bepaalde opdracht. Leg daarom in een overeenkomst of in de algemene voorwaarden vast, dat een andere medewerker van het bedrijf of een collega freelancer, u bij ziekte mag vervangen. Bedenk wat u de klant wel of niet wilt vertellen over uw gezondheidssituatie (zie ook paragraaf ‘Communiceren over uw gezondheid’).

Zakelijke verplichtingen

Als u een bedrijfsruimte huurt is het verstandig om na te gaan, of de huurovereenkomst beëindigd kan worden, eventueel voor de expiratiedatum in overleg met de pandeigenaar. Ook is het verstandig om andere langlopende overeenkomsten onder de loep te nemen, zoals een contract voor een leaseauto, huur van inventaris of andere goederen en diensten.

Bedrijfsoverdracht of -beëindiging

Het kan een overweging zijn om te kiezen voor een (gedeeltelijke) bedrijfsoverdracht of bedrijfsbeëindiging. Wees realistisch over de waarde van het bedrijf. U kunt informatie inwinnen in uw netwerk, bij brancheorganisaties en de Kamer van Koophandel of bij mensen die gespecialiseerd zijn in overnames. Bedenk goed wat u precies wilt verkopen: aandelen, gebouw en inventaris, een handelsnaam, bepaalde diensten en concepten, etc. Met de financieel adviseur en notaris regelt u de uiteindelijke bedrijfsoverdracht of –beëindiging.

Faillissement

Als het niet meer mogelijk is om uw bedrijf voort te zetten, kan het in bepaalde gevallen gunstig zijn om aan te sturen op een faillissement. Dit gaat waarschijnlijk gepaard met veel verdriet en onzekerheid, zeker als bijvoorbeeld uw woning als onderpand voor leningen dient.

Aansprakelijkheid bij overlijden

Wat is er vastgelegd in een testament? Erft uw samenlevingspartner aandelen in een B.V. of holding? Een eenmanszaak? Zijn de financiële risico’s goed afgedekt?

Schenkingen

Wellicht denkt u erover na schenkingen te doen na uw overlijden. Vraag aan uw financieel adviseur wat het meest gunstig is: schenken vanuit privé of vanuit het bedrijf

Communiceren over uw gezondheiduitklapper, klik om te openen

Wel of geen mededeling doen over uw ziekte

U kunt zich afvragen of u wilt dat ‘in de markt’ bekend wordt dat u een ernstige ziekte hebt. Opdrachtgevers kunnen er wellicht voor kiezen om geen of minder opdrachten aan u of uw bedrijf meer te verstrekken. Wellicht is het nuttig om iemand vanuit de onderneming zelf of van buiten toe te voegen aan de directie. Dan kunt u dit bericht naar buiten brengen en eventueel erbij vertellen wat de reden is voor deze wijziging.

Zorg voor personeel en hun gezinnen

Als werkgever kunt u zorgen hebben over het inkomen van uw personeel en hun gezinnen, die van u afhankelijk zijn. Vaak is er ook een hechte persoonlijke band met de medewerkers. Brengt u ze op de hoogte of niet? En wat betekent dat voor uw onderneming als zij daarom een andere baan zoeken, of juist overuren maken om uw afwezigheid op te vangen? Ook hierbij speelt uw inschatting over het verloop van de ziekte een rol.

Werk en privé gescheiden houden

Veel mensen in uw omgeving leven met u en uw naasten mee. Zij willen graag op de hoogte blijven van het verloop van uw ziekte. Voor familie en vrienden maakt u wellicht een app-groep, maar hoe en wat wilt u communiceren met collega’s, medewerkers, klanten en anderen in uw netwerk? Wellicht laat u zich al adviseren over de bedrijfscommunicatie en hebt u zaken als website en social media al -binnen of buiten het bedrijf- uitbesteed. Bedenk of u de bestaande communicatiekanalen wilt gebruiken of dat u nieuwe kanalen maakt. Bijvoorbeeld een website of blog onder uw eigen naam, een nieuwsbrief voor mensen die op de hoogte willen blijven, een persbericht over bedrijfswijzigingen, etc. Wanneer u nadenkt over de dingen die geregeld moeten worden voor als u er niet meer bent, kan dit voor uw naasten een uitkomst bieden dat er over bovenstaande zaken al is nagedacht.

Wie kan u verder helpen?

Vraag aan bijvoorbeeld een van onderstaande personen/ instanties om samen deze folder na te lopen, en vraag wat zij voor u kunnen betekenen.

  • Notaris
  • Jurist
  • Fiscalist
  • Accountant
  • Boekhouder
  • Verzekeringsagent
  • Businesscoach of regelneef
  • Kamer van Koophandel
  • MKB Nederland
  • Bracheorganisaties

Contact uitklapper, klik om te openen

Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek neuro-oncologie, dan heeft u eerst een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Polikliniek Neuro-oncologie

088 75 568 77

polineuro-oncologie@umcutrecht.nl

Geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur.
Overige contactgegevens

Verhinderd?
Als u verhinderd bent voor een afspraak of onderzoek, geef dit dan zo snel mogelijk door via het telefoonnummer van de polikliniek. U kunt dan een nieuwe afspraak maken met de polikliniekmedewerker. We kunnen afspraken die niet op tijd zijn afgezegd in rekening brengen.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?
Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet