Er is bij u een gezwel gevonden in het hoofd-halsgebied (keelholte, mond, oor, neus). Om goed te kunnen beoordelen hoe groot het gezwel is en waar dit precies zit, krijgt u een zogenaamde scopie (kijkoperatie). Omdat dit onderzoek onder algehele anesthesie (narcose) gebeurt, is het nodig dat u twee dagen wordt opgenomen op de afdeling D5. Tijdens de kijkoperatie wordt er alleen gekeken naar het aangetaste gebied. Soms wordt een klein stukje weefsel weggenomen voor onderzoek. De operatie duurt een half uur tot drie kwartier.
De Afdeling uitklapper, klik om te openen
De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en voert een opnamegesprek met u. Tijdens dit gesprek bespreekt u uw algehele gezondheid en het verloop van de opname. De verpleegkundige kan in overleg met u een andere hulpverlener inschakelen zoals maatschappelijk werk, diëtist of fysiotherapeut. Naast de verpleegkundigen werken ook studenten verpleegkunde op de afdeling. Zij staan altijd onder supervisie van een verpleegkundige. Tijdens elke dienst is een verpleegkundige verantwoordelijk voor uw verzorging. Wie dat voor u is, vindt u op het bord bij de verpleegbalie. U kunt al uw vragen kwijt aan de verpleegkundige. De afdelingsarts bezoekt u elke ochtend, samen met de verpleegkundigen en coassistenten.
Informatie/telefonische bereikbaarheid
Informatie over uw gezondheid is privé-informatie. Deze informatie geven wij alleen aan uw contactpersoon. De verpleegkundige noteert bij opname in uw dossier wie uw contactpersoon is. Het telefoonnummer van de afdeling is: 088 75 577 10.
Bezoek
De bezoektijd is dagelijks van 14.00 - 20.00 uur. Veel bezoek tegelijk kan vermoeiend voor u zijn en hinderlijk voor uw kamergenoten. Tussen 17.30 - 18.30 uur wordt het avondeten geserveerd. Het is prettig als u dan geen bezoek heeft. Uw bezoek kan die tijd doorbrengen in het dagverblijf op de afdeling, in het restaurant bij de hoofdingang of in restaurant ‘De Brink’ op de 0-laag. In restaurant ‘De Brink’ kunt u alleen betalen met een pinpas.
Parkeren
U kunt betaald parkeren in de parkeergarage van het UMC Utrecht. Op loopafstand van het UMC Utrecht staat P+R De Uithof. U koopt bij de automaat een combikaartje parkeren en reizen. Vanaf P+R De Uithof rijdt buslijn 28 naar de ingang van het UMC Utrecht. Als u verwacht voor meer dan drie uur in het ziekenhuis te zijn, is de P+R een goedkoop alternatief voor de UMC Utrecht parkeergarage.
Roken
Per 1 oktober 2018 mag in het UMC Utrecht, inclusief het omliggende terrein, niet meer gerookt worden.
De afdeling verlaten
Mocht u de afdeling willen verlaten, overleg dit dan met de verpleegkundige. Soms staat er een onderzoek of gesprek voor u gepland.
Koelkast
Op de afdeling is een koelkast waar u eten of drinken van thuis koel kunt bewaren. Voor de controle van houdbaarheid, is het belangrijk dat u een sticker met uw naam en datum op de etenswaren plakt. De stickers liggen bij de koelkast.
Vóór de operatie uitklapper, klik om te openen
Meestal wordt u één dag vóór de operatie opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens de opnamedag komen verschillende behandelaars bij u langs. Eerst heeft u een opnamegesprek met de verpleegkundige die u de afdeling laat zien en informeert over de gang van zaken tijdens de opname. De co-assistent doet een lichamelijk onderzoek. Ook de zaalarts heeft een opnamegesprek met u. Hij/zij spreekt met u over de kijkoperatie en beantwoordt eventuele vragen van uw kant. In de meeste gevallen bezoekt de specialist die de kijkoperatie doet, u op de afdeling.
De operatie
Op de dag van de kijkoperatie blijft u nuchter na middernacht. ‘s Morgens gaat u douchen. De verpleegkundige maakt ondertussen het bed klaar. Vanaf dit moment wacht u tot de operatiekamer voor u in gereedheid is gebracht. Voordat de verpleegkundigen u naar de operatiekamer brengen, krijgt u twee tabletten paracetamol. Daarna brengen zij u naar de ontvangstruimte van het operatiecentrum. Hier neemt de operatieverpleegkundige de zorg over. U wacht nog even, soms in gezelschap van andere patiënten, tot u aan de beurt bent. De anesthesie medewerker haalt u op en brengt u naar de operatiekamer. Daar ontmoet u de anesthesioloog die u tijdens de operatie onder zijn hoede houdt. De anesthesioloog brengt een infuus in, waardoor u de narcose krijgt.
Na de operatie uitklapper, klik om te openen
De eerste uren na de operatie brengt u meestal door op de recovery (de uitslaapkamer). Hier wordt u intensief gecontroleerd. Wanneer alles goed gaat en de anesthesioloog toestemming geeft, gaat u weer terug naar de afdeling. De verpleging neemt dan direct contact op met uw familie om te vertellen hoe het met u gaat. Het infuus wordt niet eerder dan vier uur na de operatie verwijderd. U moet dan ook al gedronken en geürineerd hebben en niet benauwd zijn.
De uitslag
Op woensdagmiddag bespreekt het team van artsen de uitslagen van de onderzoeken en de kijkoperatie. Op de afdeling ontvangt u een afspraak wanneer u de uitslag van de arts krijgt Tijdens dit gesprek bespreekt de arts met u wat de bevindingen van de onderzoeken zijn en wat de behandelingsmogelijkheden zijn.
Mogelijke klachten na een kijkoperatie
Doordat u tijdens de operatie spierverslappende middelen toegediend hebt gekregen, is het mogelijk dat u de dagen na de operatie last hebt van spierpijn. U hoeft zich hierover niet ongerust te maken; de spierpijn gaat vanzelf weer over. Doordat tijdens de operatie één of meerdere dunne buisjes door uw keel naar binnen zijn gebracht, kunt u de eerste dagen na de kijkoperatie wat last hebben van keelpijn. Dit is normaal en gaat vanzelf weer over.
Complicaties bij een kijkoperatie
In enkele gevallen komt het voor dat door de operatie de keel geïrriteerd is geraakt en enigszins opzwelt. Hierdoor kunt u het korte tijd benauwd hebben. Mocht dit bij u zo zijn, dan wordt u hiervoor onmiddellijk behandeld. Dit is onder andere de reden dat u na de operatie nog een nacht in het ziekenhuis moet blijven.
Contact uitklapper, klik om te openen
Verpleegafdeling Hoofd-hals (chirurgische) oncologie (D5 oost)