Terug

Poli Endocrinologie

Patiëntfolder

U hebt een afspraak met één van de artsen op de polikliniek Endocrinologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). In deze brochure vindt u onder andere informatie over de verschillende medewerkers op onze polikliniek, over de gang van zaken rond uw afspraak en over uw rechten als patiënt. U krijgt ook een routebeschrijving.

Wij beseffen dat in deze brochure veel informatie staat, wellicht teveel om in één keer te lezen. Het is aan te raden om vóór u naar het ziekenhuis komt, in ieder geval hoofdstuk 1 en 2 te lezen.

Voorbereiding polikliniekbezoek uitklapper, klik om te openen

Wat u mee moet nemen:

  • Een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingendocument).
  • Een overzicht van actuele medicijnen die u gebruikt; dit medicatieoverzicht is verkrijgbaar bij uw apotheek.

Voorbereiding op uw gesprek met de zorgverlener:

  • Schrijf uw vragen op.
  • Bepaal welke vragen u in ieder geval wilt stellen.
  • Hebt u veel vragen? Vermeld dit dan bij het maken van de afspraak.
  • Neem een vertrouwd iemand mee naar het gesprek. Durft u een vraag niet goed te stellen, dan kan deze persoon u helpen. Ook kan het prettig zijn om samen na te praten. Twee personen onthouden meer dan één.

Belangrijk aandachtspunt

Wij doen er alles aan om verspreiding van bacteriën in ons ziekenhuis te voorkomen. Wilt u contact opnemen met de polikliniek wanneer u één of meer van de volgende vragen met JA kunt beantwoorden? Het kan namelijk zijn dat u ongemerkt een bacterie bij u draagt en wij voorzorgsmaatregelen moeten nemen.

  • Is bij u een ziekenhuisbacterie aangetoond (zoals MRSA, VRE, Acinetobacter, MRGNS of ESBL)?
  • Woont u bij of bent u verzorger van iemand die drager is van de MRSA-bacterie?
  • Bent u de laatste twee maanden opgenomen geweest in een ander Nederlands ziekenhuis én was er op die afdeling een uitbraak met een ziekenhuisbacterie?
  • Bent u de laatste twee maanden in een buitenlands ziekenhuis of buitenlandse zorginstelling geweest voor opname, onderzoek of behandeling?
  • Woont u of werkt u op een bedrijf met varkens, vleeskalveren of vleespluimvee?

Kosten

Het is verstandig om voor uw afspraak te checken met welke ziekenhuizen uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Deze ziekenhuizen vindt u op de website van uw zorgverzekeraar. Kijk ook in uw polisvoorwaarden of de kosten van uw behandeling worden vergoed. Meer informatie over kosten van zorg staat op onze website. Ga naar www.umcutrecht.nl en type in de zoekbox ‘kosten’.

Tolk

Wanneer u de Nederlandse taal niet goed beheerst en u wilt gebruik maken van een telefonische tolk, dan kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige of de behandelend arts. Geef dit zo tijdig mogelijk aan.

Vrijwilligers

Als u bij aankomst in het UMC Utrecht graag begeleiding wilt, kunt u dat aangeven bij de informatiebalie bij de hoofdingang. Een vrijwilliger komt u dan halen. Bij de ingang van de poliklinieken zelf is ook een balie van de vrijwilligers. Hier kunt u de weg vragen en eventueel begeleiding krijgen.

Afspraak wijzigen of afzeggen

Wilt u uw afspraak verplaatsen of afzeggen? Geef dit dan zo tijdig mogelijk door. We kunnen dan nog iemand anders inplannen. In overleg maken we een nieuwe afspraak met u.

U kunt uw afspraak wijzigen of afzeggen via telefoonnummer 088 75 563 03. Dit kan op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur.

De gang van zaken op de polikliniek uitklapper, klik om te openen

Aanmelden

U kunt zich melden bij de balie van de polikliniek Endocrinologie. Deze vindt u op niveau 0 en heeft nummer 21. Een plattegrond vindt u achter in deze brochure in paragraaf 5.5.

De wachttijden

Wij proberen altijd op tijd te werken. Toch kan het zijn dat u wat langer moet wachten. De arts moet soms weg naar een spoedgeval. Of een gesprek met een andere patiënt duurt wat langer. Dit gebeurt onverwachts.

U helpt mee de wachttijden kort te houden door op tijd op de polikliniek te zijn. Houdt u rekening met bijvoorbeeld files en slecht weer en de tijd die u nodig hebt om een parkeerplaats te vinden.

Soms ontstaat er verwarring doordat patiënten die later arriveren toch eerder worden geholpen. Dit kan komen doordat patiënten op volgorde van afspraak worden geholpen en niet op volgorde van binnenkomst. Het kan ook zijn dat een patiënt een afspraak heeft bij een andere arts dan u.

Uw bezoek aan de arts

In principe spreekt u de arts met wie u de afspraak heeft gemaakt. Soms gebeurt er iets onverwachts waardoor uw arts weg moet. Een andere arts neemt dan het spreekuur over. Wij vertellen u dat als u zich bij de balie meldt.

Een consult bestaat uit een gesprek en meestal ook een lichamelijk onderzoek. Hierna maakt de arts verdere afspraken met u. Afspraken voor een eventueel nieuw consult maakt u bij de balie.

Eventuele opname

Uw arts vertelt het u als u opgenomen moet worden in het ziekenhuis. U krijgt dan ook informatie over:

  • de wachttijd voor uw opname.
  • hoe wij de opname van patiënten plannen.

Als wij een datum voor uw opname weten, bellen wij u of sturen wij u een brief met de opnamedatum. Hebt u voor uw opname nog vragen over uw behandeling, bel dan de polikliniek.

Acute hulp

Als er zich tijdens de behandeling van uw ziekte situaties voordoen waarbij u direct advies nodig heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek via telefoonnummer 088 75 563 03 op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur. Buiten deze tijden neemt u contact op via het algemene nummer van het UMC Utrecht 088 75 555 55 en vraagt u naar de dienstdoende endocrinoloog.

Tips voor het gesprek

Door spanning of emoties verloopt het gesprek met de zorgverlener vaak anders dan u had gewild. Pas als u weer buiten staat, bedenkt u wat u had willen vragen. Onderstaande tips kunnen u helpen.

  • Stel uw belangrijkste vragen als eerste.
  • Maak aantekeningen van de antwoorden op uw vragen.
  • Vraag zonodig om uitleg van medische termen.
  • Herhaal eventueel in uw eigen woorden wat u denkt dat de zorgverlener bedoelt. Vraag of u het zo goed begrepen hebt.
  • Wat vindt u belangrijk dat de zorgverlener van u weet? Vertel dit aan hem. Dit kan een eerdere ziekenhuis ervaring zijn, of iets waar u bang voor bent. Maar bijvoorbeeld ook uw geloofsovertuiging of informatie over uw gezin.
  • Vraag tijd om na te denken als u een moeilijke beslissing moet nemen.
  • Hebt u na het gesprek nog vragen? Maak dan een nieuwe afspraak.

Op onze website staan aandachtspuntenlijsten waarmee u zich kunt voorbereiden op het gesprek met de arts. In de aandachtspuntenlijst staan onderwerpen die met u besproken worden tijdens het gesprek. Ga naar www.umcutrecht.nl en type in de zoekbox ‘tips voor het gesprek’.

De polikliniek als onderdeel van een universitair medisch centrum uitklapper, klik om te openen

Het UMC Utrecht is een Universitair Medisch Centrum (UMC). Dit betekent dat de medewerkers verschillende taken hebben:

Zorg voor patiënten

Omdat de medische faculteit een onderdeel is van het UMC Utrecht, beschikken wij altijd over de meest recente kennis. Hierdoor kunnen wij u geavanceerde zorg en behandeling geven. Een UMC ontvangt vaak patiënten met een ziekte of aandoening waar speciale zorg voor nodig is. Dit noemen we topreferente of topklinische zorg. Om deze zorg te kunnen geven, zijn gespecialiseerde zorgverleners aanwezig en wordt er gewerkt met de nieuwste technieken.

Onderwijs

Het UMC Utrecht heeft een taak in het onderwijs en er worden allerlei zorgverleners opgeleid: artsen, verpleegkundigen en andere (para)medische beroepsgroepen. Het kan zijn dat wij uw hulp vragen voor onderwijsactiviteiten zoals patiëntbesprekingen, colleges, examens of medisch onderwijs aan bed. U bent uiteraard niet verplicht hier aan mee te werken.

Wetenschappelijk onderzoek

Het UMC Utrecht doet wetenschappelijk onderzoek. Het kan gebeuren dat een zorgverlener u vraagt om hieraan mee te werken. Voor u besluit deel te nemen, hebt u recht op mondelinge en schriftelijke informatie hierover. Bij deelname vragen wij u een toestemmingsverklaring te ondertekenen. Uw gegevens die worden gebruikt voor het onderzoek worden vertrouwelijk behandeld. Daarnaast bewerken wij uw gegevens zodanig dat ze niet meer te herleiden zijn. Wij stellen uw medewerking op prijs, maar benadrukken dat u niet verplicht bent om mee te doen. Als u besluit om niet aan een wetenschappelijk onderzoek deel te nemen, respecteren wij uw keuze. Het heeft geen gevolgen voor uw verdere behandeling.

Mijn UMC Utrecht: Inzicht in uw medisch dossier

Als patiënt van het UMC Utrecht hebt u toegang tot het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht. U kunt hier gedeeltes van uw medisch dossier bekijken. Bijvoorbeeld welke afspraken er gepland staan in het UMC Utrecht, welke medicijnen u gebruikt en wat uw uitslagen zijn. Ook kunt u in Mijn UMC Utrecht een bericht sturen naar uw zorgverlener (e-consult). U krijgt dan binnen drie werkdagen antwoord.

Inloggen op het patiëntportaal gaat via DigiD met sms-functie. Uitleg hierover vindt u in een speciale folder, die u kunt opvragen bij het secretariaat van de polikliniek.

Voor meer informatie over het patiëntportaal gaat u naar mijn.umcutrecht.nl (zonder www ervoor). U kunt hier inloggen, informatie lezen en een video bekijken.

De verschillende medewerkers uitklapper, klik om te openen

Medisch specialisten (staf)

Een medisch specialist is een arts die gespecialiseerd is in een bepaald onderdeel van de geneeskunde. Zij hebben eigen vaste spreekuren op de polikliniek. Er is altijd minstens één medisch specialist op de polikliniek aanwezig. Verder begeleiden en ondersteunen zij de artsen in opleiding tot specialist die ook spreekuur houden.

Arts in opleiding tot specialist

Een arts in opleiding tot specialist (aios) is een afgestudeerde basisarts die in het ziekenhuis wordt opgeleid tot medisch specialist. Tijdens polikliniekbezoek is de aios vaak uw behandelend arts. Hij of zij werkt in nauwe samenwerking met een medisch specialist. De medisch specialist is eindverantwoordelijk.

De artsen in opleiding tot specialist gaan na een aantal maanden naar een andere afdeling, waardoor u wellicht geregeld een nieuw gezicht krijgt te zien.Dit betekent overigens niet dat u uw verhaal steeds weer opnieuw hoeft te vertellen. De onderzoeken en behandelingen die u ondergaat en alles wat u met de arts heeft besproken, wordt in uw medisch dossier vastgelegd. De arts die u spreekt is dus op de hoogte van uw situatie.

Coassistenten

Een coassistent is een medisch student die in het ziekenhuis praktijkervaring opdoet. Bij gesprekken en behandelingen op de polikliniek is vaak een coassistent als toehoorder aanwezig. Soms doet een coassistent lichamelijk onderzoek. De coassistent voert zelf geen behandelingen uit. Nieuwe patiënten hebben vaak eerst een gesprek met een coassistent. Deze vraagt naar uw ziektegeschiedenis (anamnese), beschrijft deze in uw medisch dossier en bespreekt de bevindingen met één van de artsen. Vervolgens onderzoekt de arts u (in principe samen met de coassistent) en bespreekt de arts de verdere behandeling met u.

Als u niet wilt dat een coassistent u onderzoekt, dan kunt u dat zeggen. Wij respecteren dit en noteren het in uw medisch dossier.

Verpleegkundig specialisten

Op de polikliniek werken verpleegkundig specialisten. Het kan zijn dat uw arts voorstelt dat u ook regelmatig bij één van hen voor medische controles komt. De verpleegkundig specialisten hebben een coördinerende rol in uw behandeling. Zij kunnen u bijstaan met informatie, advies en ondersteuning. De verpleegkundig specialist werkt onder supervisie van de endocrinologen en heeft regelmatig overleg met hen.

Secretaresses

De secretaresses van de polikliniek geven aanvullende informatie, maken afspraken voor onderzoeken en verzorgen de benodigde formulieren en folders. Zij kunnen u helpen, uw vragen beantwoorden of u doorverwijzen naar de juiste persoon. Voor vragen over uw afspraak kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur bellen met 088 75 563 03.

Algemene informatie uitklapper, klik om te openen

Geef uw mening op ZorgkaartNederland

Op ZorgkaartNederland kunt u lezen wat patiënten vinden van artsen en zorginstellingen. Geef ook uw mening over het UMC Utrecht op ZorgkaartNederland. Zo helpt u andere patiënten die op zoek zijn naar een ziekenhuis. En geeft u ons suggesties voor het verder verbeteren van onze zorg. Want hoe beter wij weten wat u vindt, hoe beter wij de zorg kunnen afstemmen op uw wensen. Lees meer op www.zorgkaartnederland.nl.

Uw rechten

Als u in ons ziekenhuis komt, doen wij er alles aan om u zo goed mogelijk te helpen. Als u hulp inroept van een zorgverlener, ontstaat een geneeskundige behandelingsovereenkomst. U geeft aan ons de opdracht om zorg te verlenen. Bijvoorbeeld voor een onderzoek, maar ook voor behandeling of advies.

Deze relatie tussen zorgverlener en patiënt is geregeld via de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). In de WGBO staan de rechten en plichten van patiënten. Een belangrijk onderdeel is het recht op informatie en het recht om toestemming te geven voor een behandeling. Dat heet in het Engels: ‘informed consent’ ofwel: geïnformeerde toestemming. U beslist dus samen met de zorgverlener wat er gaat gebeuren. Alle ziekenhuizen en zorgverleners zijn verplicht om zich aan de WGBO te houden.

Van onze kant verwachten wij dat u duidelijke en volledige informatie over uw gezondheidstoestand geeft en meewerkt aan de medische en verpleegkundige behandeling. Dit alles uiteraard binnen de mogelijkheden van uw gezondheid.

Meer weten over uw rechten en plichten als patiënt? Op onze website staan de belangrijkste rechten en plichten voor patiënten vanaf 16 jaar. Ga naar www.umcutrecht.nl en type in de zoekbox ‘rechten’.

Onderzoeken en registraties

Landelijk worden over diverse ziekten gegevens verzameld (registraties). Het UMC Utrecht werkt hier aan mee. Het doel van deze registraties is bredere kennis over specifieke ziekten te krijgen. Onderzoeksgegevens over ervaringen van patiënten met hun behandeling en over resultaten van verschillende behandelingen, worden anoniem verwerkt. Dat wil zeggen dat deze gegevens later niet gekoppeld kunnen worden aan de naam van een patiënt. De gegevens worden verzameld om de behandeling van onze patiënten te blijven verbeteren.

Klachtenopvang

Hoewel de medewerkers van het UMC Utrecht hun best doen om optimale zorg te verlenen, kan het voorkomen dat u niet tevreden bent. In dat geval verzoeken wij u om eerst met de betrokkene(n) tot overeenstemming te komen. Als dit niet lukt of als uw voorkeur ernaar uitgaat derden in te schakelen, kunt u zich wenden tot de afdeling klachtenbemiddeling. U kunt dit naar eigen voorkeur mondeling of schriftelijk doen. In overleg met u zal een van de medewerkers van klachtenbemiddeling uw klacht bemiddelen. Ook kan de medewerker u vertellen hoe de procedure verloopt als u uw klacht ter beoordeling wilt voorleggen aan de Klachtencommissie van het UMC Utrecht. Klachtenbemiddeling gaat vertrouwelijk om met uw klacht.

Gebruik van lichaamsmateriaal

In sommige gevallen bewaart het ziekenhuis een deel van het bij u afgenomen lichaamsmateriaal (zoals bloed) om later te gebruiken bij wetenschappelijk onderzoek naar ziekteoorzaken. Het materiaal wordt geanonimiseerd bewaard. Dit houdt in dat uw naam op geen enkele wijze aan het bewaarde materiaal verbonden is. Voor een UMC is het van groot belang dat er een archief van normaal en ziekelijk of veranderd weefsel wordt opgebouwd. Mocht u bezwaar hebben tegen het gebruik van cellen of weefsel, maakt u dit dan kenbaar aan uw behandelend arts. Er wordt dan in uw medisch dossier een aantekening gemaakt.

Niet roken

Roken is in het ziekenhuis niet toegestaan. Er is een rookzone buiten bij de ingang, vanaf het ziekenhuis gezien aan uw linkerhand.

Mobiel telefoneren

Mobiel telefoneren is in het UMC Utrecht toegestaan, behalve in die zones waar het storing op medische apparatuur geeft of waar het sociaal onwenselijk is. Bij de toegang tot deze gebieden staan of hangen verbodsborden.

Rolstoelen

In de centrale hal van het ziekenhuis en buiten bij de hoofdingang kunt u een rolstoel lenen. Hiervoor moet u € 1,00 of € 2,00 borg betalen, afhankelijk van het type rolstoel. Na uw polikliniekbezoek kunt u de rolstoel weer bij de hoofdingang inleveren en krijgt u uw borg terug.

Winkels en restaurants

  • Op de “Piazza” (achter de winkel van Huffels) en bij de ingang naar de poliklinieken is een koffieshop. Hier kunt u diverse soorten koffie en thee krijgen. Ook in andere dranken, ijs en snacks is er ruime keuze.
  • Als u voor of na uw polikliniekbezoek iets wilt eten, kunt u terecht bij het petit-restaurant van Huffels (niveau 1, Zonnestraat).
  • Op laag 0 bevindt zich zelfbedieningsrestaurant De Brink. U kunt hier alleen met pinpas betalen.
  • Vlakbij restaurant De Brink is snelbuffet De Pitsstop. Hier kunt u belegde broodjes en salades kopen om mee te nemen. Ook kunt u er terecht voor koffie, thee en andere dranken. U kunt hier alleen met pinpas betalen.
  • In de hoofdpassage vindt u een winkel met een uitgebreid assortiment aan artikelen, een postagentschap en een bloemenshop. Ook is er een geldautomaat.

Stiltecentrum

Het stiltecentrum is toegankelijk voor iedereen die een moment van rust zoekt. Een gedeelte is ingericht als islamitische gebedsruimte. U vindt het stiltecentrum op niveau 1, bij de winkel van Huffels.

Wachtruimte en internetcafé

Vlakbij de hoofdingang is een wachtruimte. Hier is een leestafel, digitale informatiezuilen en er staan iPads waarmee u kunt internetten.

Bereikbaarheid uitklapper, klik om te openen

Openbaar vervoer

Het UMC Utrecht is met het openbaar vervoer goed te bereiken. Voor informatie kunt u contact opnemen met het landelijke informatienummer van het openbaar vervoer telefoonnummer 0900 – 9292 of u kunt kijken op de website: www.9292.nl.

Parkeren

U kunt uw auto betaald parkeren in de parkeergarage van het UMC Utrecht. De ruimte is echter beperkt. Op sommige tijden kan het zelfs voorkomen dat de parkeergarage vol is. Wij adviseren u dan ook met het openbaar vervoer te komen. Komt u met de auto dan kunt u medepassagiers eventueel uit laten stappen vlak voor de hoofdingang. De parkeerautomaat vindt u buiten, bij de hoofdingang van het ziekenhuis. In de centrale hal is een wisselautomaat.

Parkeertarieven UMC Utrecht

  • €1,80 per uur (€0,30 per 10 minuten)
  • Maximum tarief per dag is €18,00 (het maakt niet uit hoeveel dagen achter elkaar). U kunt tussendoor niet in- of uitrijden. Dit tarief geldt ook bij verlies parkeerkaart.
  • Parkeert u korter dan 30 minuten? Dan betaalt u niets.
  • Weekkaart van €30,00 wanneer u vaker per week bij ons parkeert

De tarieven gelden op elke dag van de week en 24 uur per dag.

Alternatieve parkeergarage

Op loopafstand van het UMC Utrecht staat P+R De Uithof. Vanaf P+R De Uithof wordt u ook met buslijn 28 naar de ingang van het UMC Utrecht en het WKZ gebracht.

Invalidenparkeerplaats

Indien u met de auto komt en u hebt een invalidenkaart, kunt u parkeren in de hiervoor gereserveerde parkeervakken bij de hoofdingang (tot maximaal één uur parkeren) of in de parkeergarage (laag 2, betaald parkeren). In de parkeer- garage zijn ook rolstoelen te leen. Uw vergunning moet duidelijk achter de voorruit zichtbaar zijn.

Taxivervoer

Bij de receptie van de polikliniek of bij de hoofdingang kunt u een taxi laten bellen. Wanneer u met de taxi gebracht wordt, kan de taxi gebruik maken van de taxistandplaatsen bij de hoofdingang of in de parkeergarage (laag 2).

Contact uitklapper, klik om te openen

Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

Polikliniek Endocrinologie

088 75 563 03

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur
Overige contactgegevens

Postadres

     UMC Utrecht

     Polikliniek Endocrinologie

     Huispostnummer L 00.408

     Postbus 85500

     3508 GA Utrecht

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?
Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet