U hebt een afspraak op de polikliniek pijnbehandeling. In deze folder vindt u algemene informatie over de polikliniek en uw afspraak.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Vragenlijsten invullen via het patiëntportaal
Nadat wij de verwijsbrief hebben ontvangen, krijgt u van ons eerst per post een verzoek om vragenlijsten in te vullen. U kunt dit vanuit huis doen via het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht. Bij de uitnodiging krijgt u verdere uitleg hierover.
Nadat u de vragenlijsten hebt ingevuld, bellen wij u op voor het maken van een afspraak.
Wat neemt u mee
Wij vragen u het volgende mee te nemen naar uw afspraak:
- afspraakbevestiging
- verzekerings- of zorgpas
- geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, paspoort of rijbewijs)
- als u medicijnen gebruikt: een medicijnoverzicht, u kunt dit opvragen bij uw apotheek
- lijstje met vragen en klachten, dat kunt u gebruiken tijdens het gesprek met uw behandelaar
Tijdens het gesprek met de arts krijgt u veel informatie. Het kan prettig zijn om iemand mee te nemen die met u mee kan luisteren. Samen onthoudt u meer.
Op de polikliniek uitklapper, klik om te openen
U kunt zich melden bij de balie van de polikliniek pijnbehandeling. Deze vindt u op niveau 2 en heeft receptienummer 31. Zie hier onze digitale plattegrond.
Wij vragen u rekening te houden met files (ook voor de parkeergarage van het ziekenhuis), zeker bij slecht weer.
Wat is chronische pijn?
Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een animatie over dit onderwerp te bekijken.
Uw afspraak
Tijdens uw eerste afspraak spreekt u in ieder geval met een anesthesioloog (in opleiding) of verpleegkundig specialist. Deze vraagt naar uw ziektegeschiedenis en klachten. Als het nodig is, doet hij of zij lichamelijk onderzoek bij u. Het kan zijn dat u opgeroepen wordt voor een combinatie spreekuur van een anesthesioloog met een psycholoog of een anesthesioloog met een fysiotherapeut. Dan bespreekt u met beiden uw klachten. Soms is meer onderzoek nodig, zoals bloedonderzoek. Wij proberen te regelen dat u dit onderzoek gelijk na uw polikliniekbezoek hebt. Soms kan dit niet, dan maken wij een afspraak met u op een andere dag.
Hierna zal de anesthesioloog (in opleiding) of verpleegkundig specialist een behandelplan maken en dit met u bespreken. Informatie over de verschillende behandelingen kunt u lezen op www.umcutrecht.nl/pijnbehandeling. Ook hebben we brochures op onze polikliniek.
Onze werkwijze
De meeste mensen die naar onze polikliniek komen, hopen dat hun pijn geheel kan worden weggenomen. Deze hoop komt, zeker bij chronische pijn, niet altijd helemaal uit. Ons doel is, naast de pijn zo goed mogelijk te behandelen, om de pijn hanteerbaar te maken en u te begeleiden bij het zodanig leren omgaan met de pijn dat dit uw leven niet langer meer beheerst.
Wij gaan er daarbij vanuit dat pijn niet alleen een lichamelijk probleem is, maar ook psychische en sociale gevolgen heeft. De ervaring leert dat hoe langer pijn bestaat, hoe groter de gevolgen ervan kunnen zijn voor uw manier van leven. Deze gevolgen op zich kunnen de pijn weer op een nadelige wijze beïnvloeden. Er ontstaat als het ware een vicieuze cirkel die niet meer te doorbreken lijkt.
Wij houden bij de diagnostiek en behandeling van uw pijn rekening met deze lichamelijke, psychische en sociale factoren.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Helaas hebben onze spreekuren soms uitloop. Wij begrijpen dat dit vervelend is voor u. Er zijn verschillende redenen waarom een spreekuur uitloopt:
- Onverwachte gebeurtenissen, zoals een patiënt die te laat komt of een arts die tussendoor weg moet voor een spoedpatiënt.
- Wij vinden het belangrijk dat u uw hele verhaal kunt vertellen. Soms heeft een patiënt meer klachten dan in de verwijsbrief stond. De afspraak duurt dan langer dan gepland.
- In het UMC Utrecht werken onder meer verpleegkundigen en artsen in opleiding tot specialist. Zij zijn onder begeleiding van een arts, maar voeren vaak zelfstandig gesprekken met patiënten. Soms is het nodig dat de arts meekijkt bij een patiënt en duurt het even voordat de arts beschikbaar is. Dit kan tijd kosten.
Wij proberen het wachten voor u aangenamer te maken met een prettige wachtruimte. U vindt hier tijdschriften en u kunt gratis koffie en thee drinken.
Patiëntportaal Mijn UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Als patiënt van het UMC Utrecht hebt u toegang tot het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht. Hier ziet u welke afspraken u hebt in het UMC Utrecht, welke medicijnen u gebruikt en wat de onderzoeksresultaten zijn. Ook kunt u via Mijn UMC Utrecht een bericht sturen naar uw zorgverlener. U krijgt dan binnen vijf werkdagen antwoord.
Contact uitklapper, klik om te openen
Bent u een nieuwe patiënt en wilt u een afspraak maken op de polikliniek Pijnbehandeling, dan hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Wij vragen nieuwe patiënten om digitaal een aantal uitgebreide vragenlijsten in te vullen. Deze helpen ons in uw behandeling. Wanneer deze vragenlijsten zijn ingevuld krijgt u een oproep voor een intakegesprek.