U bent door uw dermatoloog aangemeld voor PUVA belichting. Lichttherapie wordt voorgeschreven aan mensen die last hebben van huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem en jeuk en bepaalde vormen van huidkanker (Mycosis Fungoides).
Wij gebruiken licht als behandeling, omdat onderzoek heeft bewezen dat zonlicht een gunstig effect kan hebben op deze huidziekten. Zonlicht bestaat uit onder andere uit UV-A en UV-B licht. UV-A licht heeft bij de meeste ziektebeelden weinig of geen effect. Daarom gebruiken we medicijnen die de huid gevoelig maken voor dit licht: Psoralenen. Vandaar dat de therapie PUVA heet (Psoralenen + UV-A).
Afspraken
Zolang het nodig is, behandelen wij u twee keer per week op vaste tijden op de afdeling lichttherapie. Na ongeveer 8 weken hebt u een controleafspraak op de polikliniek dermatologie.
Route
U kunt zich bij elk bezoek melden bij de lichttherapie op kamer G.02.323. Om de afdeling te bereiken volgt u vanaf de hoofdingang route G. U gaat op het liftplein naar de tweede verdieping en volgt opnieuw route G en de bordjes lichttherapie.
Afspraak afzeggen
Het is belangrijk voor onze planning dat u ons laat weten wanneer een afspraak niet door kan gaan. Belt u ons dan via 088 75 562 42. U kunt dan een boodschap inspreken.
Medicijngebruik
Wanneer u medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u ons dat laat weten. Ook als er wat wijzigt in uw medicijngebruik, moeten wij dit weten. Sommige medicijnen kunnen de huid extra gevoelig maken voor UV licht. Wij zullen dan in sommige gevallen de belichtingsdosis verlagen of heel soms de behandeling tijdelijk staken.
Zwangerschap en borstvoeding
Tijdens de gehele behandeling met psoraleen en UV-A licht en drie maanden erna is een goede, betrouwbare anticonceptie noodzakelijk. Raadpleeg zo nodig uw huisarts betreffende anticonceptie. Als u zwangerschap overweegt, overleg dan eerst met uw arts. Tijdens het gebruik van psoraleen (Meladinine) mag u geen borstvoeding geven.
Voorbereiding
Twee uur voor elke PUVA-behandeling neemt u psoraleen in (merknaam Meladinine). Het aantal tabletten is afhankelijk van uw lichaamsgewicht. Als u vergeten bent de psoraleen in te nemen, heeft de behandeling geen zin. Neem dan contact met ons op: 088 75 562 42, hier kunt u een boodschap inspreken.
Twee uur voor de behandeling mag u de huid niet insmeren. Zalf zorgt er voor dat het licht niet goed in de huid kan doordringen.
Tijdens de behandeling staat u in de lichtcabine. Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk in het midden gaat staan en dezelfde houding aanneemt.
U gaat zonder kleding in de cabine. Lichtbehandeling kan, zeker bij langdurig gebruik, het risico op huidkanker verhogen, maar dit risico is met de moderne lampen wel een stuk kleiner dan vroeger. Wel is het belangrijk om de totale hoeveelheid ultraviolette stralen goed te doseren en te monitoren. Dat doet de dermatoloog.
Mannen moeten bescherming dragen rond de geslachtsdelen. Wij raden u aan om hiervoor een string te kopen. Sommige mannen gebruiken een sok. U kunt thuis het beste even uitproberen wat u het meest prettig vindt.
Wij vragen u uw sieraden af te doen. Lenzen en gehoorapparaten mogen in blijven. Lang haar moet u opsteken. Mannen vragen wij het te melden als zij hun baard of snor hebben afgeschoren terwijl dat bij eerdere behandelingen niet zo was.
Goede oogbescherming is nodig. Het UV-A-licht in combinatie met de psoraleen is schadelijk voor de ogen. Om uw ogen te beschermen, krijgt u van ons een speciaal beschermbrilletje.
Soms kunt u het hoofd afdekken als het niet nodig is om deze mee te belichten. U kunt dit bespreken met de medewerker van de lichttherapie.
Tijdens de behandeling
De medewerker van de lichttherapie vraagt u elke keer dat u komt naar bijzonderheden van uw huid. Daarna stelt zij samen met u de dosis van de belichting in. Zij verlaat dan de ruimte en u kunt zich in alle privacy uitkleden en in de cabine gaan staan. U kunt de tijd van de belichting op een display zien. U kunt de deuren zelf open en dicht trekken. U kunt door de deur van de cabine heen kijken. U drukt zelf op Start. De PUVA behandeling duurt tussen de 30 seconden en 20 minuten. De lampen gaan vanzelf uit. U verlaat de cabine en kleedt zich weer aan.
U kunt de medewerker van de lichttherapie tijdens de belichting door een noodkoord altijd om hulp vragen. U kunt de cabine op elk moment verlaten door de deur van binnenuit open te duwen. De lampen gaan dan vanzelf uit.
Na de behandeling
- Op de dag van behandeling moet u zonlicht zoveel mogelijk vermijden, ook als het bewolkt is. Als dit niet lukt, dan moet u uw huid beschermen, bijvoorbeeld met handschoenen, kleding, hoed of een zonnebrandcrème (bijvoorbeeld tijdens de reis naar en van het ziekenhuis).
- Op de dag van behandeling moet u na het innemen van de psoraleen de gehele verdere dag een zonnebril met een goede UV-A filter in de glazen dragen. Ook binnenshuis en in de auto. Uw zijn ogen extra gevoelig voor licht. Pas na 24 uur zijn de psoralenen weer geheel uit de ooglens verdwenen.
- Vermijd blootstelling aan andere vormen van kunstlicht zoals hoogtezon, zonnebank of solarium.
- Op de dag van behandeling mag u geen alcohol gebruiken.
Bijwerkingen
- Soms kan na het innemen van de psoraleen misselijkheid ontstaan. Neem de tabletten in met water. Daarnaast helpt het om voor het innemen brood of zuivel te eten.
- Tijdens de behandeling droogt de huid iets uit. U kunt de huid na de lichttherapie insmeren met een vette crème of bijsmeerzalf.
- Soms kan er tot drie dagen na de belichting roodheid van de huid ontstaan. Als dit het geval is, laat ons dit dan weten bij de volgende belichting. Ernstige verbrandingen moet u direct melden. Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek dermatologie via 088 75 588 75. Buiten kantoortijden belt u het algemene nummer van het UMC Utrecht: 088 75 555 55 en vraagt u naar de dienstdoende dermatoloog. Dit is gelukkig zeer zeldzaam en zal onder normale omstandigheden niet voorkomen.
- Als er ongewone plekjes op uw huid ontstaan, vragen wij u dit te melden bij de verpleegkundige of arts.
Hebt u vragen?
Als u nog vragen hebt over de lichttherapie, dan kunt u die altijd bij de volgende behandeling stellen aan de medewerker van de lichttherapie.
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek dermatologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Dermatologie
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur