Binnenkort krijgt u een ruggenprik (lumbale punctie) in combinatie met bloedonderzoek. Dit onderzoek is bedoeld om de oorzaak van uw lichamelijke klachten vast te stellen. Het is zelden een methode om klachten te genezen. In deze folder leest u meer over dit onderzoek
Wat is een lumbale punctie?
Bij een lumbale punctie neemt de arts via een naald wat hersenvocht (liquor) af. Hersenvocht bevindt zich rondom de hersenen en het ruggenmerg en dient als een beschermend stootkussen. De samenstelling van dit hersenvocht kan door verschillende oorzaken veranderen en ziekteverschijnselen veroorzaken. Onderzoek van het hersenvocht kan informatie geven over de aard of oorzaak van de aandoening.
Locatie
Het onderzoek vindt plaats op de dagbehandeling interne geneeskunde. In de afspraakbevestiging staat de locatie en de te volgen route vermeld naar de dagbehandeling.
Duur van het onderzoek
In totaal duurt uw afspraak ongeveer 2,5 uur. Op uw afspraakbevestiging vindt u de tijd wanneer u zich moet melden op de afdeling.
Voorbereiding
Er is geen speciale voorbereiding nodig voor dit onderzoek. Uw behandelaar op de polikliniek heeft met u besproken of u eventuele bloedverdunners vooraf moet staken.
Wij adviseren u om samen met iemand te komen, voor het geval zich bijverschijnselen voordoen. U hoeft dan na het onderzoek niet alleen naar huis.
Voor het onderzoek
Een verpleegkundige prikt u met een naaldje om een aantal buisjes bloed bij u af te nemen. Hiermee wordt de stollingsstatus bepaald. Deze bepaling is nodig om er zeker van te zijn dat de neuroloog de punctie veilig kan uitvoeren. Het duurt ongeveer een uur voordat hiervan de uitslag bekend is.We nemen ook bloed bij u af wat we samen met het hersenvocht bij het laboratorium inleveren voor het onderzoek naar uw klachten/aandoening.Tussen 13.30 en 14.00 uur komt de dienstdoende neuroloog om de lumbale punctie uit te voeren. Deze tijd is een indicatie, het kan ook langer duren voordat de neuroloog komt, bijvoorbeeld door een spoedgeval.
Tijdens het onderzoek
De lumbale punctie duurt ongeveer 20 minuten. U neemt plaats op een bed, nadat u uw schoenen en bovenkleding hebt losgemaakt. U gaat op uw zij liggen, met uw hoofd op een kussen, en probeert de rug zoveel mogelijk bol te maken door uw knieën op te trekken en uw hoofd naar voren te buigen. De arts of verpleegkundige helpt u daarbij.
De arts gaat achter u zitten en zoekt eerst met de handen naar de juiste plek.Daarna trekt de arts steriele handschoenen aan en maakt uw rug schoon met huiddesinfectans. De arts legt u steeds uit wat hij of zij aan het doen is en vertelt u wanneer u de prik krijgt.Vervolgens zoekt de arts met de naald de opening tussen de wervels (dit kan pijnlijk zijn), zodat de naald in de ruimte komt waar het vocht zich bevindt. Het vocht wordt in buisjes opgevangen. Hiervan voelt u niets.Zodra er voldoende vocht is opgevangen zegt de arts u dat de naald eruit gaat.
Op de insteekopening komt een droog gaasje of een pleister die u na een paar uur kunt verwijderen.
Na het onderzoek
De arts spreekt met u af of u nog even moet blijven liggen, en hoe lang. Dit is meestal een half uur en niet langer dan een uur.
Bijwerkingen
Het kan zijn dat u hoofdpijn krijgt. Dit is het gevolg van een tijdelijke ‘onderdruk’ die veroorzaakt is door het afnemen van het vocht. De klachten verdwijnen meestal wanneer u enige tijd plat gaat liggen en gaan na een aantal dagen vanzelf over. Mocht u koorts krijgen of ernstige hoofdpijn die niet overgaat met liggen of pijnstillers, neemt u dan contact op met uw huisarts.
Uitslag van het onderzoek
Het laboratoriumonderzoek duurt soms enkele dagen tot weken; dit is afhankelijk van wat er onderzocht moet worden. De infectioloog bespreekt met u de uitslag.
Contact uitklapper, klik om te openen
Verpleegafdeling Dagbehandeling Interne Geneeskunde en Dermatologie
Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de dagbehandeling via het telefoonnummer.