Terug

Voedingsadviezen bij het gebruik van een niet-selectieve MAO-remmer

Patiëntfolder

Uw arts heeft u een niet-selectieve MAO-remmer voorgeschreven. Een MAO-remmer vermindert de werking van Mono-Amine- Oxidase (MAO) in uw lichaam.

Algemeen uitklapper, klik om te openen

MAO is een enzym (natuurlijke stof die reacties in het lichaam versnelt) dat het afbreken van neurotransmitters in ons lichaam bevordert. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die een rol spelen bij de processen in het centrale zenuwstelsel. Hoe meer MAO in uw lichaam aanwezig is, hoe meer neurotransmitters worden afgebroken. Omdat bij u te veel neurotransmitters worden afgebroken, krijgt u medicijnen om de werking van MAO te remmen.

Waarom is een tyramine beperking nodig?

MAO zorgt er ook voor dat tyramine, een eiwitachtige stof, wordt afgebroken. Doordat u nu een niet-selectieve MAO-remmer gebruikt, komt er minder MAO in uw lichaam. Daardoor wordt er minder tyramine afgebroken en stijgt de hoeveelheid tyramine in uw bloed. Een grote hoeveelheid tyramine heeft tot gevolg heeft dat uw bloeddruk stijgt. Daarom is het belangrijk om de hoeveelheid tyramine die u met voeding binnenkrijgt te beperken.

Wanneer zijn de voedingsadviezen nodig?

De voedingsadviezen gelden vanaf de dag dat u de MAO- remmer gaat slikken. Als u met de MAO-remmer mag stoppen, dan moet u deze voedingsadviezen nog 10 dagen volgen.

Voedingsadviezen uitklapper, klik om te openen

Welke voedingsmiddelen bevatten tyramine?

Tyramine komt van nature voor in voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in oude kaas. Bacteriën maken ook tyramine uit eiwit. Verse eiwitrijke producten bevatten weinig tyramine. Maar naarmate deze eiwitrijke producten langer bewaard worden, neemt de hoeveelheid bacteriën en dus ook de hoeveelheid tyramine toe. Ook bij het drogen, roken of in het zuur leggen van voedingsmiddelen neemt het tyraminegehalte toe. Het is het belangrijk om te letten op wat u eet en drinkt en hoe u de producten bewaart.

Bereidings- en bewaaradviezen

Koop alleen verse producten en bewaar deze niet langer dan aanbevolen. Let op de THT-datum (datum ‘ten minste houdbaar tot’). Verderop in deze brochure staan specifieke bewaaradviezen.

Als u bereide gerechten wilt bewaren, moet u deze zo snel mogelijk laten afkoelen en in de koelkast bewaren. Na bereiding kunt u restjes binnen 24 uur nog eten.

Voedingsadviezen per productgroep

Hier staan per productgroep adviezen over wat u wel en niet kunt eten en over het bewaren van de voedingsmiddelen.

Groente en fruit

Niet toegestaanBeperkt toegestaanToegestaan
ZuurkoolLinzen en (kikker)erwten tot 15 gram per dag

Alle andere soorten groente en fruit zijn toegestaan ook uit blik en diepvries

Peulvruchten zoals kidneybonen en bruine bonen

Nagerechten

Niet toegestaanBeperkt toegestaanToegestaan
Zelfgemaakte kefir en kefir gemaakt van schapen- of geitenmelkFabrieksmatig gemaakte kefir van koemelk tot 150 ml per dagVla, pudding, yoghurt, biogarde, ijs en fabrieksmatige tiramisu

Kaas

Koop verpakte kaas, met een etiket met vermelding van soort kaas en THT-datum. Hollandse kazen zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Bij pasteuriseren wordt de melk verhit tot 72ºC waardoor de meeste bacteriën worden gedood. Kaas gemaakt van ‘rauwe’ melk bevat meer tyramine en is niet toegestaan. Wanneer op de verpakking staat: ‘rauwmelkse kaas’ of ‘lait cru’, dan is de kaas gemaakt van ‘rauwe melk’ en niet toegestaan. Bewaar kaas in de koelkast, maar niet langer dan de THT en niet langer dan twee weken na aankoop.

Niet toegestaanBeperkt toegestaanToegestaan

Buitenlandse kazen:

  • Brie
  • Cheddar
  • Camembert
  • Emmentaler
  • Gorgonzola 

Roquefort of andere blauwschimmelkaas

Gruyère

Feta van schapen- of geitenmelk

Oude overjarige

Hollandse kaas

Geitenkaas

Schapenkaas

Jong belegen, belegen en extra belegen Hollandse kaas:

  • Goudse
  • Edammer
  • Maaslander
  • Leidse kaas

Gebruik max. 2 plakken kaas
(= 40 gram) per dag

Jonge kaas:

  • Jonge Edammer
  • Jonge Goudse
  • Jonge Leidse
  • Jonge Maaslander
  • Jonge Leerdammer
  • Jonge Maasdamme

Kaasproducten:

  • Kaaschips
  • Kaaszoutjes
  • Kaaskoekjes
  • Kaasburgers
  • Kaassoufflés
  • Kaassaus uit pak

Geraspte of strooikaas: Parmezaanse kaas, Zwitserse strooikaas of Pesto

In plaats van 2 plakken kaas kunt u max. 2 eetlepels (= 20 gram) geraspte of strooikaas per dag nemen

Zachte verpakte kazen:

  • Kwark
  • Hüttenkäse
  • Ricotta
  • Cottage cheese
  • Mozzarella
  • Feta gemaakt van koemelk

Smelt- en smeerkaas

Rookkaas

Boerenkaas

Oude overjarige 

Hollandse kaas

Geitenkaas

Schapenkaas


Cream cheese of roomkaas:

  • Mon Chou
  • Boursin
  • Paturain
  • Fabrieksmatige mascarpone

Vlees, vleesvervangers, vis, schaal- en schelpdieren, kip en ei

Bereid vlees en vis zo snel mogelijk na aankoop. Ontdooi diepgevroren vlees, vis en kip altijd in de koelkast of magnetron en bereid het meteen na ontdooien. Vleeswaren kunt u maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren (zie THT-datum). Bewaar eieren op een koele plaats (4 tot 12ºC) en gebruik deze voor de THT-datum. Eenmaal bereid vlees, vis en kip kunt u 24 uur in de koelkast bewaren.

Niet toegestaanBeperkt toegestaanToegestaan

Rauw vlees (zoals carpaccio), rauwe vis (zoals in Sushi), ongare kip en rauw ei

Gedroogde vis, stokvis en bakkeljauw

Vleeswaren en broodbeleg die beperkt moeten worden tot max. 1 plak (15 gram) per dag:

  • Salami of
  • Rookvlees of
  • Rauwe ham of
  • Bacon of
  • Rookspek of
  • Cervelaatworst of
  • Worstsoorten die hierop lijken

Alle andere soorten behalve de hiernaast genoemde

Schaal- en schelpdieren

Ei

Zure haring, alleen uit pot

Vis uit blik

Kroepoek

Rookworst die niet fabrieksmatig is bereid 

Ambachtelijke rookworst

  • Paté (max. 15 gram per dag)
  • Anjovis (max. 15 gram per dag)
  • Kippenlever (max. 50 gram per dag

Uitsluitend in fabrieksverpakking:

  • Filet americain
  • Ossenworst
  • Rookworst
  • Bloedworst

Gerookte vis zoals makreel en zalm

Trassi (garnalenpasta)


Zeer verse en zeer koel bewaarde vis uit de viswinkel, gebakken, gestoofd of gegrild (bijvoorbeeld zalm of tonijn)

Sojaproducten en gefermenteerde sauzen

Bewaar geopende flessen saus altijd in de koelkast. De flesjes na openen maximaal 3 maanden bewaren.

Niet toegestaanBeperkt toegestaanToegestaan

Oosterse vissaus

Tamari

Worcestershiresaus

Overige gefermenteerde Oosterse (vis)sauzen en bruine woksauzen

Tempeh, max. 100 gram per dag mits vers & verpakt

Sojasaus (Ketjap) en producten die hierop lijken, max. 1 eetlepel per dag

Satésaus o.b.v. sojasaus of ketjap, max. 5 eetlepels per dag

Tahoe

Tofu

Alle andere producten waarin soja is verwerkt

Sojabonen

Remoulade vissaus en (kruiden)vissaus uit een pakje

Heldere gele en rode woksaus

Dranken

Gebruik melkproducten vóór de vermelde uiterste consumptiedatum (THT) die op het pak of de fles staat.

Niet toegestaanBeperkt toegestaanToegestaan
Ongepasteuriseerde melk
(= rauwe melk)

Frisdranken, vruchtensappen en limonadesiropen

Koffie en thee

Karnemelk

Melk, mits gepasteuriseerd en/of gesteriliseerd

Alcoholische dranken

Bewaar geen geopende flessen wijn, sterke drank, bier of gedestilleerd.

Niet toegestaanBeperkt toegestaanToegestaan

Chiantiwijn

Champagne

Witbier of zware bieren, zoals Belgisch bier, Kloosterbier, tapbier, bier met zware gist

Zelfgemaakte advocaat en tokkelroom

1-2 glazen wijn, port, sherry, advocaat of

1-2 glazen sterke drank of

1-2 flesjes bier of alcoholvrij bier per dag

Alcoholvrije biersoorten

Alcoholische dranken altijd in overleg met de arts

Gistproducten

Let op de THT-datum.

Niet toegestaanBeperkt toegestaanToegestaan

Producten die pure gist bevatten zoals Marmite, Tartex of Vetamite gistextract pasta

Reformartikelen die gist bevatten zoals biergist en brooddrank

Maggi soeparoma


Gist gebruikt voor de bereiding van brood, taart, koekjes, soepen 

Gistextract in soepen en sauzen in zakjes, blik of pot 

Aromat

Eenpansgerechten en gekoelde maaltijden

Deze gerechten zijn toegestaan, maar zorg ervoor dat tijdens het vervoer van de winkel naar huis de temperatuur onder de 10º C blijft. Thuis de producten direct in de koelkast zetten en consumeren vóór de THT-datum.

Niet toegestaanBeperkt toegestaanToegestaan

Eenpansgerechten, pizza’s en gekoelde maaltijden die (oude of buitenlandse) kaas bevatten of andere producten die niet zijn toegestaan

Kaasfondue


Alle overige eenpansgerechten en gekoelde maaltijden

Overige producten: drop, reformartikelen

Niet toegestaanBeperkt toegestaanToegestaan

Reformartikelen zoals ginsengproducten

St. Janskruid 

Zuurdesembrood

Kruidenthee met St. Janskruid of thee met een gezondheidsclaim als goed voor bloeddruk, stofwisseling, stoelgang, etc

Zoete en zoute drop (vanwege  invloed op de bloeddruk), max.  50 gram per dag en zoethoutthee, max. een halve liter per dagProducten met probiotica

Algemene adviezen uitklapper, klik om te openen

  • Chocolade, schaal- en schelpdieren en alcohol kunnen bij sommige mensen een overgevoeligheidsreactie geven (bijvoorbeeld hoofdpijn). Deze reactie heeft niets te maken met het gebruik van een MAO-remmer. Als u merkt dat u overgevoelig bent voor een van deze producten, kunt u deze beter vermijden.
  • Gebruik reformartikelen en andere alternatieve voedingsmiddelen altijd in overleg met uw arts. Deze producten kunnen in combinatie met MAO-remmers gevaarlijk zijn.
  • Komt u bij een andere arts of bij uw tandarts, zeg dan altijd dat u MAO-remmers gebruikt.
  • Neem geen andere medicijnen dan uw arts u voorschrijft. MAO-remmers kunnen in combinatie met andere medicijnen tot gevaarlijke reacties leiden. Voorbeelden van medicatie die niet geschikt zijn in combinatie met MAO remmers zijn Dampo® bij droge hoest en Otrivin® neusspray
  • Wanneer u ernstige of vreemde verschijnselen bij uzelf opmerkt, bijvoorbeeld ernstige hoofdpijn en/of hevige onrust, neem dan contact op met uw behandeld arts.

Contact uitklapper, klik om te openen

Polikliniek Diëtetiek

088 75 566 09

dietetiek@umcutrecht.nl

Het secretariaat diëtetiek is op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 12.15 uur en van 13.00 - 16.30 uur bereikbaar. Buiten de genoemde tijden kunt u een bericht inspreken op het antwoordapparaat of een mail sturen. Als u niet op de afgesproken tijd kunt komen, geef dit dan zo vroeg mogelijk aan ons door. Het secretariaat maakt dan een nieuwe afspraak met u. Het e-mailadres kan alleen gebruikt worden voor algemene vragen. In de e-mail mogen geen persoonlijke of medische gegevens staan, omdat e-mailen niet volledig privacy-veilig is.
Overige contactgegevens

Als patiënt van het UMC Utrecht hebt u toegang tot het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht. U kunt via Mijn UMC Utrecht een bericht sturen naar uw diëtist. U krijgt dan binnen drie tot vijf werkdagen antwoord. U kunt inloggen in het Patiëntportaal Mijn UMC Utrecht met uw DigiD met sms-functie.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?
Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet