Uw arts heeft u een niet-selectieve MAO-remmer voorgeschreven. Een MAO-remmer vermindert de werking van Mono-Amine- Oxidase (MAO) in uw lichaam.
MAO is een enzym (natuurlijke stof die reacties in het lichaam versnelt) dat het afbreken van neurotransmitters in ons lichaam bevordert. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die een rol spelen bij de processen in het centrale zenuwstelsel. Hoe meer MAO in uw lichaam aanwezig is, hoe meer neurotransmitters worden afgebroken. Omdat bij u te veel neurotransmitters worden afgebroken, krijgt u medicijnen om de werking van MAO te remmen.
Waarom is een tyramine beperking nodig?
MAO zorgt er ook voor dat tyramine, een eiwitachtige stof, wordt afgebroken. Doordat u nu een niet-selectieve MAO-remmer gebruikt, komt er minder MAO in uw lichaam. Daardoor wordt er minder tyramine afgebroken en stijgt de hoeveelheid tyramine in uw bloed. Een grote hoeveelheid tyramine heeft tot gevolg heeft dat uw bloeddruk stijgt. Daarom is het belangrijk om de hoeveelheid tyramine die u met voeding binnenkrijgt te beperken.
Wanneer zijn de voedingsadviezen nodig?
De voedingsadviezen gelden vanaf de dag dat u de MAO- remmer gaat slikken. Als u met de MAO-remmer mag stoppen, dan moet u deze voedingsadviezen nog 10 dagen volgen.
Voedingsadviezen uitklapper, klik om te openen
Welke voedingsmiddelen bevatten tyramine?
Tyramine komt van nature voor in voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in oude kaas. Bacteriën maken ook tyramine uit eiwit. Verse eiwitrijke producten bevatten weinig tyramine. Maar naarmate deze eiwitrijke producten langer bewaard worden, neemt de hoeveelheid bacteriën en dus ook de hoeveelheid tyramine toe. Ook bij het drogen, roken of in het zuur leggen van voedingsmiddelen neemt het tyraminegehalte toe. Het is het belangrijk om te letten op wat u eet en drinkt en hoe u de producten bewaart.
Bereidings- en bewaaradviezen
Koop alleen verse producten en bewaar deze niet langer dan aanbevolen. Let op de THT-datum (datum ‘ten minste houdbaar tot’). Als u bereide gerechten wilt bewaren, moet u deze zo snel mogelijk laten afkoelen en in de koelkast bewaren. Na bereiding kunt u restjes binnen 24 uur nog eten.
Voedingsadviezen per productgroep
Hieronder staan per productgroep adviezen over wat u wel en niet kunt eten en over het bewaren van de voedingsmiddelen.
Groente en fruit
Niet toegestaan | Beperkt toegestaan | Toegestaan |
---|---|---|
- Zuurkool | - Linzen en (kikker)erwten tot 15 gram per dag | - Alle andere soorten groente en fruit zijn toegestaan, ook uit blik en diepvries - Peulvruchten zoals kidneybonen en bruinebonen |
Nagerechten
Niet toegestaan | Beperkt toegestaan | Toegestaan |
---|---|---|
- Zelfgemaakte kefir en kefir gemaakt van schapen- of geitenmelk | - Fabrieksmatig gemaakte kefir van koemelk tot 150 ml per dag | - Via, pudding, yoghurt, biogarde, ijs en fabrieksmatige tiramisu |
Kaas
Koop verpakte kaas, voorzien van etiket met vermelding van soort kaas en THT-datum. Hollandse kazen zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Bij pasteuriseren wordt de melk verhit tot 72ºC waardoor de meeste bacteriën worden gedood. Kaas gemaakt van ‘rauwe’ melk bevat meer tyramine en is niet toegestaan. Wanneer op de verpakking staat: ‘rauwmelkse kaas’ of ‘lait cru’, dan is de kaas gemaakt van ‘rauwe melk’ en niet toegestaan. Bewaar kaas in de koelkast, maar niet langer dan de THT en niet langer dan twee weken na aankoop.
Niet toegestaan | Beperkt toegestaan | Toegestaan |
---|---|---|
Buitenlandse kazen - Brie - Cheddar - Camembert - Emmentaler -Gorgonzola Roquefort of andere blauwschimmelkaas Gruyère Feta van schapen of geitenmelk Oude overjarige Hollandse kaas Geitenkaas Schapenkaas | Jong belegen, belegen en extra belegen Hollandse kaas - Goudse - Edammer - Leidse kaas Gebruik max. 2 plakken kaas (= 40 gram) per dag | Jonge kaas - Jonge Edammer - Jonge Goudse - Jonge Leidse - Jonge Maaslander - Jonge Leerdammer - Jonge Maasdammer |
Kaasproducten - Kaaschips - Kaaszoutjes - Kaaskoekjes - Kaasburgers - Kaassoufflés - Kaassaus uit pakje | Geraspte of strooikaas: Parmezaanse kaas, Zwitserse strooikaas of Pesto In plaats van 2 plakken kaas kunt u max. 2 eetlepels (= 20 gram) geraspte of strooikaas per dag nemen | Zacht verpakte kazen - Kwark - Hüttenkäse - Ricotta - Cottage cheese - Mozzarella - Feta gemaakt van koemelk |
Smelt- en smeerkaas Rookkaas Boerenkaas Oude overjarige Hollandse kaas Geitenkaas en schapenkaas | Cream cheese of Roomkaas - Mon Chou - Boursin - Paturain - Fabrieksmatige Mascarpone |
Vlees, vleesvervangers, vis, schaal- en schelpdieren, kip en ei
Bereid vlees en vis zo snel mogelijk na aankoop. Ontdooi diepgevroren vlees, vis en kip altijd in de koelkast of magnetron en bereid het meteen na ontdooien. Vleeswaren kunt u maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren (zie THT-datum). Bewaar eieren op een koele plaats (4 tot 12ºC) en gebruik deze voor de THT-datum. Eenmaal bereid vlees, vis en kip kunt u 24 uur in de koelkast bewaren.
Niet toegestaan | Beperkt toegestaan | Toegestaan |
---|---|---|
Rauw vlees (zoals carpaccio), rauwe vis (zoals in sushi), ongare kip en rauwe ei. Gedroogde vis, stokvis en bakkeljauw | Vleeswaren en broodbeleg die beperkt moeten worden tot max. 1 plak (= 15 gram) per dag - Salami of - Rookvlees of - Bacon of - Rookspek of - Cervelaat worst of - Worstsoorten die hierop lijken | Alle andere soorten behalve de hiernaast genoemde Schaal- en schelpdieren Ei Zure haring, alleen uit pot Vis uit blik Kroepoek |
Rookworst die niet fabrieksmatig is bereid Ambachtelijke rookworst | - Paté (max. 15 gram per dag) - Ansjovis (max. 15 gram per dag) - Kippenlever (max. 50 gram per dag) | Uitsluitend in fabrieksverpakking Filet americain Ossenworst Rookworst Bloedworst |
Gerookte vis zoals makreel en zalm Trassi (garnalen-pasta) | Zeer verse en zeer koel bewaarde vis uit de viswinkel, gebakken, gestoofd of gegrild (bijvoorbeeld zalm of tonijn) |
Sojaproducten en gefermenteerde sauzen
Bewaar geopende flessen saus altijd in de koelkast. De flesjes na openen maximaal 3 maanden bewaren.
Niet toegestaan | Beperkt toegestaan | Toegestaan |
---|---|---|
Oosterse vissaus Tamari Worcestershiresaus Overige gefermenteerde Oosterse (vis)sauzen en bruine woksauzen | Tempeh, max. 100 gram per dag mits vers & verpakt Sojasaus (ketjap) en producten die hierop lijken, max. 1 eetlepel per dag Satésaus o.b.v. sojasaus of ketjap, max. 5 eetlepels per dag | Tahoe Tofu Alle andere producten waarin soja is verwerkt Sojabonen Remoulade vissaus en (kruiden)vissaus uit een pakje Heldere gele en rode woksaus |
Dranken
Gebruik melkproducten vóór de vermelde uiterste consumptiedatum (THT) die op het pak of de fles staat.
Niet toegestaan | Beperkt toegestaan | Toegestaan |
---|---|---|
Ongepasteuriseerde melk (= rauwe melk) | Frisdranken Vruchtensappen Limonadesiropen Koffie Thee Karnemelk Melk, mits gepasteuriseerd en/of gesteriliseerd |
Alcholische dranken
Bewaar geen geopende flessen wijn, sterke drank, bier of gedestilleerd.
Niet toegestaan | Beperkt toegestaan | Toegestaan |
---|---|---|
- Chiantiwijn - Champagne - Witbier of zware bieren, zoals Belgisch bier, Kloosterbier, tapbier, bier met zware gist - Zelfgemaakte advocaat en tokkelroom | 1-2 glazenw ijn, port, sherry, advocaat of 1-2 glazen sterke drank of 1-2 flesjes bier of alcoholvrij bier per dag | Alcoholvrije biersoorten Alcoholische dranken altijd in overleg met de arts |
Gistproducten
Let op de THT-datum
Niet toegestaan | Beperkt toegestaan | Toegestaan |
---|---|---|
- Producten die pure gist bevatten zoals Marmite, Tartex, of Vetarmite gistextract pasta - Reformartikelen die gist bevatten zoals biergist en brooddrank - Maggi soeparoma | - Gist gebruikt voor de bereiding van brood, taart, koekjes, soepen - Gistextract in soepen en sauzen in zakjes, blik of pot - Aromat |
Eenpansgerechten en gekoelde maaltijden
Deze gerechten zijn toegestaan, maar zorg ervoor dat tijdens het vervoer van de winkel naar huis de temperatuur onder de 10º C blijft. Thuis de producten direct in de koelkast zetten en consumeren vóór de THT-datum.
Niet toegestaan | Beperkt toegestaan | Toegestaan |
---|---|---|
- Eenpansgerechten, pizza's en gekoelde maaltijden die (oude of buitenlandse) kaas bevatten of andere producten die niet zijn toegestaan - Kaasfondue | Alle overige eenpansgerechten en gekoelde maaltijden |
Overige producten: drop, reformartikelen
Niet toegestaan | Beperkt toegestaan | Toegestaan |
---|---|---|
- Reformartikelen zoals ginsengproducten - St. Janskruid - Zuurdesembrood - Kruidenthee met St. Janskruid of thee met een gezondheidsclaim als goed voor bloeddruk, stofwisseling, stoelgang, etc. | Zoete en zoute drop (vanwege invloed op de bloeddruk), max. 50 gram per dag en zoethoutthee, max. een halve liter per dag | - Producten met probiotica |
Algemene adviezen uitklapper, klik om te openen
- Chocolade, schaal- en schelpdieren en alcohol kunnen bij sommige mensen een overgevoeligheidsreactie geven (bijvoorbeeld hoofdpijn). Deze reactie heeft niets te maken met het gebruik van een MAO-remmer. Als u merkt dat u overgevoelig bent voor een van deze producten, kunt u deze beter vermijden.
- Gebruik reformartikelen en andere alternatieve voedingsmiddelen altijd in overleg met uw arts. Deze producten kunnen in combinatie met MAO-remmers gevaarlijk zijn.
- Komt u bij een andere arts of bij uw tandarts, zeg dan altijd dat u MAO-remmers gebruikt.
- Neem geen andere medicijnen dan uw arts u voorschrijft. MAO-remmers kunnen in combinatie met andere medicijnen tot gevaarlijke reacties leiden. Voorbeelden van medicatie die niet geschikt zijn in combinatie met MAO remmers zijn Dampo® bij droge hoest en Otrivin® neusspray.
- Wanneer u ernstige of vreemde verschijnselen bij uzelf opmerkt, bijvoorbeeld ernstige hoofdpijn en/of hevige onrust, neem dan contact op met uw behandeld arts.