ARMED-studie
ARMED-studie
In het leven worden we voortdurend geconfronteerd met situaties waarin we beslissingen moeten nemen, met verschillende mate van complexiteit en gevolgen. Bij dilemma’s met een moreel aspect kunnen de keuzes schade veroorzaken voor betrokken partijen. Bij het bekijken van hoog-risico beroepen (zoals bijvoorbeeld Defensie, politie, brandweer, en ambulancepersoneel) kunnen besluiten grote morele repercussies hebben, aangezien levens op het spel staan. Inzicht in hoe hoog-risico beroepen, zoals militairen, in een moreel conflict beslissen wat de juiste koers van handelen is, kan helpen om deze schade te voorkomen.
Omdat moraliteit een belangrijk aspect is van militaire besluitvorming willen wij onderzoeken welke morele keuzes militairen maken in een fictief oorlogsscenario. Tegelijkertijd willen we de verschillen in morele besluitvorming tussen militairen en burgers onderzoeken. Tot slot worden er extra vragenlijsten afgenomen om te onderzoeken welke factoren geassocieerd zijn met morele besluitvorming.
ARMED betreft een observationeel online vragenlijsten onderzoek. Voor het onderzoek zijn 1000 deelnemers nodig en deelnemers dienen tussen de 18 en 65 jaar oud te zijn. Deelname is dus zowel voor militairen als voor burgers mogelijk. Het onderzoek neemt ongeveer 30 minuten in beslag.
Wat is het doel van het ARMED onderzoek?
Met dit onderzoek verwachten we iets te kunnen zeggen over hoe morele keuzes worden gemaakt, en hoe persoonlijke factoren hier mogelijk invloed op hebben.
Het is belangrijk om te onderzoeken of de visie van burgers en militairen mogelijk verschillen in een oorlogsscenario om een beeld te kunnen schetsen van hoe moraliteit mogelijk wordt beïnvloed door de samenleving.
Wie kan deelnemen aan het ARMED onderzoek
Iedereen tussen de 18 en 65 kan meedoen aan het onderzoek, mits zij niet in behandeling zijn bij een (militaire) GGZ-instelling.
Wat houdt deelname aan het ARMED onderzoek in?
- Deelname duurt maximaal 30 minuten.
- De deelnemer doet mee aan een morele taak en vult meerdere vragenlijsten in.
- Er zijn geen voordelen bij deelname, naast het feit dat je met deelname de onderzoekers helpt meer inzicht te krijgen in hoe militairen en burgers morele beslissingen maken.
- Het onderzoek heeft geen nadelen of risico’s.
- Deelnemers maken kans op het winnen van €10.
Het onderzoeksteam
Hoofdonderzoeker
- Dr. Bastiaan Bruinsma; Assistant professor / senior onderzoeker
- Dr. Antoin de Weijer; Assistant professor / senior onderzoeker
Uitvoerend onderzoeker
- Drs. Frank Schilder; PhD student
- Drs. Lukas van Herk; PhD student
Hebt u vragen of bent u geïnteresseerd in deelname? uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met ARMED@umcutrecht.nl
Wilt u meteen deelnemen? Scan dan de QR-code met uw mobiele telefoon.