CPCT 02
CPCT 02
De studie CPCT 02 richt zich op het verkrijgen van een biopt bij patiënten met vergevorderde of uitgezaaide kanker. De CPCT-02 studie wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van de Stichting CPCT.
Meer informatie uitklapper, klik om te openen
Officiële titel van het onderzoek
Development of a platform for next-generation DNA sequencing based personalized treatment for cancer patients: Protocol to obtain biopsies from patients with advanced (incurable) or metastatic cancer (CPCT - 02 biopsy protocol)
Doelgroep
Patiënten met ver gevorderde of uitgezaaide kanker.
Doel van het onderzoek
Dit onderzoek is erop gericht om het DNA profiel van uw tumor te verkrijgen om de relatie tussen DNA profiel en reactie op therapie te onderzoeken.
Soort onderzoek
De groei van een kankergezwel (tumor) is erg ingewikkeld. Bij patiënten met kanker verandert er in de loop van de tijd veel in het erfelijk materiaal (DNA) in de tumor. Deze fouten in het DNA maken de tumor steeds agressiever. Maar deze fouten in het DNA bieden ook de mogelijkheid om een behandeling te zoeken, die speciaal gericht is op de fouten in het DNA van de tumor.
Juist omdat de tumor voortdurend verandert, is het belangrijk om voor het begin van een behandeling een beeld te hebben van de fouten in het DNA. Maar ook is het belangrijk om tijdens de behandeling en bij staken van de behandeling in het DNA aanwijzingen te zoeken waarom iemand goed of juist slecht reageert op de behandeling.
Met een nieuwe techniek (Next Generation DNA Sequencing) is het nu mogelijk om in één keer alle belangrijke fouten in het DNA van de tumor ('het profiel') te bepalen.
Omdat deze methode nieuw is, kunnen we nog niet garanderen dat er een bewezen effectieve behandeling speciaal voor u is. Wel zullen wij, als uw DNA-profiel bekend is, ons uiterste best doen om u te betrekken in geneesmiddelenonderzoek die geschikt lijkt te zijn voor uw DNA-profiel.
Voor dit onderzoek zullen er bloed en biopten worden afgenomen.
De onderzoekers; CPCT uitklapper, klik om te openen
Het onderzoek wordt uitgevoerd in meerdere kankercentra, waaronder de afdeling Medische Oncologie van het UMC Utrecht.
Wat is begonnen als een samenwerking tussen drie kankercentra, is dit inmiddels uitgegroeid tot een grote professionele organisatie met vele deelnemende ziekenhuizen. Om de kwaliteit en ontwikkelingen goed te kunnen waarborgen, is er voor gekozen om de samenwerking om te zetten naar een stichting: Stichting CPCT.
Deelnemen aan het onderzoek? uitklapper, klik om te openen
Het onderzoek wordt gedaan onder patiënten met ver gevorderde of uitgezaaide kanker.
Vragen? uitklapper, klik om te openen
Met vragen kunt u terecht bij het Studieteam Vroeg klinisch onderzoek van de afdeling Medische Oncologie.