DILIVER studie
DILIVER studie
De DILIVER studie is een onderzoek waarin we bekijken of niet-alcoholische leververvetting en/of leverschade (NAFLD) voorkomt bij mensen met diabetes mellitus type 1. Dit doen we met de FibroScan, een soort echo van de lever. Er doen 100 patiënten mee aan de studie.
Wat is het doel van het onderzoek? uitklapper, klik om te openen
Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe vaak vervetting en/of schade van de lever voorkomt bij patiënten met diabetes mellitus type 1. Daarnaast zoeken we uit wat het verschil is tussen patiënten die wel leververvetting krijgen en patiënten die het niet krijgen.
De laatste jaren wordt steeds meer bekend over niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). NAFLD kan mild zijn. Dit noemen we vervetting (steatose). NAFLD kan ook ernstiger worden en zorgen voor schade aan de levercellen. Dit noemen we fibrose of cirrose. Het is bekend dat NAFLD veel voorkomt bij patiënten met diabetes mellitus type 2. Gemiddeld 3 van de 4 patiënten met diabetes mellitus type 2 hebben leververvetting. Patiënten met diabetes mellitus type 2 hebben ook vaak ernstigere vormen van NAFLD dan mensen zonder diabetes. Het is nog niet duidelijk hoe vaak leververvetting en leverschade voorkomen bij patiënten met diabetes mellitus type 1.
Er is steeds meer bekend over de gevolgen van leververvetting en er zijn ontwikkelingen in de eventuele behandeling van het ziektebeeld. Daarom is het belangrijk om leververvetting te onderkennen en vast te stellen. De FibroScan (Vibration Controlled Transient Elastography) is een betrouwbare manier om leververvetting (steatose) en leverschade (fibrose/cirrose) vast te stellen.
Wie kan deelnemen aan het onderzoek? uitklapper, klik om te openen
U komt in aanmerking voor deelname aan deze studie wanneer:
- U diabetes mellitus type 1 heeft.
- U minstens 1 jaar geleden de diagnose diabetes mellitus type 1 hebt gekregen.
- U 18 jaar of ouder bent.
U komt niet in aanmerking voor deelname aan deze studie wanneer:
- U al een leverziekte heeft (hepatitis B, hepatitis C, auto-immuun hepatitis).
- U meer dan drie glazen alcohol per dag drinkt.
- U ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) of koperstapelingsziekte (ziekte van Wilson) heeft.
- U een alfa-1-antitrypsinedeficiëntie heeft.
- U een pacemaker of ICD heeft.
- U zwanger bent.
Wat houdt deelnemen aan het onderzoek in? uitklapper, klik om te openen
Als u interesse hebt in het onderzoek, kunt u zich aanmelden. Daarna wordt u gebeld door de onderzoeker om te kijken of u geschikt bent om mee te doen aan het onderzoek.
Voor uw normale controle bij uw behandelend arts laat u bloedprikken (HbA1c, nierfunctie, cholesterol, leverwaarden, bloedplaatjes). U hoeft dus niet apart bloed te laten prikken voor het onderzoek.
Uw behandelend arts vertelt u de bloeduitslagen en vertelt u welk pad van het onderzoek u vervolgens inslaat.
Pad 1: Als uw leverwaarden erg verhoogd zijn, krijgt u een verwijzing naar de maag-, darm-, leverarts om de oorzaak van de verhoogde leverwaarden te bekijken.
Pad 2: Als uw leverwaarden normaal of licht verhoogd zijn, belt de onderzoeker u voor het inplannen van een afspraak bij de onderzoeker.
Voor een afspraak bij de maag-, darm-, leverarts of een afspraak bij de onderzoeker is het nodig dat u één keer naar het ziekenhuis komt. Een bezoek duurt ongeveer 45 minuten.
Het traject tijdens uw bezoek ziet er als volgt uit:
- We stellen u een aantal vragen over factoren die mogelijk samenhangen met het krijgen van leververvetting.
- We meten uw lengte, gewicht en buikomtrek.
- We meten uw bloeddruk.
- We maken een FibroScan:
- De FibroScan lijkt op een echo. Het werkt zonder straling. Tijdens dit onderzoek wordt u verzocht op uw rug te gaan liggen met uw rechterhand onder uw hoofd. U krijgt gel op de huid en het echo-apparaat wordt dan rechtsboven op uw buik ter hoogte van uw ribben geplaatst. Hierna zullen er minimaal 10 metingen worden verricht met de FibroScan. U voelt bij elke meting een klein tikje, alsof u met uw vingers op uw hand tikt. Het onderzoek doet geen pijn.
- De drie uur voorafgaand aan het onderzoek mag u niet eten en alleen water drinken. U mag uw eigen medicatie wel gewoon innemen en u hoeft in principe geen aanpassingen te doen aan uw insuline.
- Als u denkt dat u een hypo heeft, controleert u de bloedsuiker. Als u een hypo heeft, dan mag u gewoon wat eten of drinken zoals u gewend bent.
- De uitslag van de FibroScan wordt direct met u besproken.
- Als blijkt dat u ernstige leverschade heeft, wordt u een verwijzing naar de maag-, darm-, leverarts aangeboden.
Het maken van de FibroScan kost u niets. U wordt niet betaald voor het meedoen aan dit onderzoek. Wel is een reiskostenvergoeding mogelijk. U hoeft geen parkeerkosten te betalen.
Wie zijn de onderzoekers? uitklapper, klik om te openen
Het onderzoeksteam bestaat uit:
Hoofdonderzoeker
Dr. Harold de Valk, internist-endocrinoloog/diabetoloog
Uitvoerend onderzoeker
Drs. Marieke de Vries, arts-onderzoeker diabetologie
Geïnteresseerd in deelname? uitklapper, klik om te openen
Bent u geïnteresseerd om mee te doen aan dit onderzoek? Neem dan contact op met:
Drs. Marieke de Vries, arts-onderzoeker diabetologie
Het is niet zeker dat u kunt deelnemen na aanmelding. De onderzoeksarts beoordeelt eerst, aan de hand van de medische gegevens, of u voldoet aan alle criteria voor deelname.
Contact uitklapper, klik om te openen
Heb u vragen over dit onderzoek of wilt u meer informatie?
Drs. Marieke de Vries, arts-onderzoeker diabetologie